Majorat Ruda - Warszawa

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Perełki:) Nic tylko zbierać.
Jak coś wybudował to pewnie (choć kto może być pewnym) z Wydziałem Budowlanym korespondencja, papiery jakieś - powinny być.
Zdjęcia - nic pilnego. Jakby takie z lat 30 czy 20 ooo to byłoby !!!
Ale tak szerzej jak ktoś coś z tematu Majorat Ruda ma - to zapraszam do dzielenia się. Zdjęć mało bo w 44 wschodniojęzyczne oddziały zajmowały. Nie tak brutalnie jak Wolę, Ochotę ale lekko nie było. Choć nie wszystko spalone do ziemi, a wyburzać specjalistycznie to nie wyburzali..tak dużo saperów nie mieli Skupiali się na poważniejszych rzeczach.

Opowieściami o okolicy też nie pogardzę.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Mateusz_Grojec

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mateusz_Grojec »

Ja mam pewną kwestię dotyczącą Marymontu-Rudy. I jest dla mnie o tyle trudna, że nie pochodzę z Warszawy ani nigdy wcześniej nie prowadziłem poszukiwań w tym mieście.

Mianowicie jestem wolontariuszem w ramach kampanii #Stolen Memory prowadzonej przez Arolsen Archives (dawniej ITS). Jej celem jest oddawanie rodzinom Więźniów obozów koncentracyjnych znajdujących się na terenie obecnych Niemiec (Neuengamme, Dachau etc.) przedmiotów osobistych, które zostały zabrane, gdy trafiali do obozu.

I właśnie osoba, której rodziny poszukujemy (bo działam w grupie sześcioosobowej) to Edmund Kopka, urodzony 20 III 1908 roku w Warszawie. Znamy rodziców (Paweł i Eleonora Kozicka), wiemy, że miał brata Lucjana (bo jest indeks aktu urodzenia w Genetece), oraz z innego źródła (straty.pl), że miał żonę Janinę, ale nie ma jej nazwiska panieńskiego. Straty.pl z kolei cytuje tutaj dokumenty IPN-u. Nie wiemy póki co, bo dopiero zaczynamy poszukiwania rodziny, gdzie dokładnie urodził się Edmund (adres) ani skąd była jego żona (data ani akt małżeństwa nie znany, czy mieli dzieci też na razie nie wiadomo).

Ale wiadomo, że ostatnim miejscem zamieszkania przed aresztowaniem to Jana III 9, czyli kamienica na Marymoncie u rogu Jana III i Niesieckiego, którą już zlokalizowałem na mapie, która wcześniej w tym wątku została polecona. Zgodnie z informacjami znalezionymi na szukajwarchiwach.pl ta kamienica była w 1945 roku mocno uszkodzona, i najprawdopodobniej dość szybko rozebrana. Dzisiaj miejsce, gdzie znajdowała się owa kamienica to między blokami Gwiaździsta 29 i 31. Wiemy również z pewnego artykułu, że właścicielką owej kamienicy była Celina Kozłowska. Aktów nieruchomości tej kamienicy na SzWA nie znalazłem.

Dodam jeszcze, że Edmund Kopka w sierpniu 1944 roku został umieszczony w obozie przejściowym w Pruszkowie, stamtąd trafiłem do obozu Stutthof, a stamtąd do obozu Neuengamme i zginął w katastrofie statku Cap Arcona. Stąd też moja obawa, że Janina mogła wyjść ponownie za mąż i zmienić nazwisko.

Dlatego moje pytanie brzmi - czy są jakieś spisy mieszkańców danych kamienic, aby udało się ustalić nazwisko panieńskie Janiny? Być może jest to szybsza droga niż szukanie igły w stogu siana (tj. szukania tego aktu małżeństwa - w Genetece go nie ma, Skanotekę też przeczesywałem) lub czekanie na informacje z IPN-U? Czy może jakieś ewidencje ludności w odpowiednich urzędach dzielnicy (w tym przypadku Bielany)?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc, która drobnych kroczkami doprowadzi do zwrotu przedmiotu (zegarek) po Edmundzie Kopce.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

@ewidencja ludności
poszukaj wątków, w tym o zespole 1060

@spisy
1945, częściowo zachowany (APW, fizycznie w Milanówku)

jak AZ 1945 i później sądowo nie ma, to raczej za mąż wdowa nie wyszła
Awatar użytkownika
Mateusz_Grojec

Sympatyk
Mistrz

Bardzo dziękuję za to nakierowanie - Zbiór Ksiąg Meldunkowych już na SzWA znalazłem, co do spisów to widzę dwie jednostki - "Wykazy: strat, budynków zabytkowych, spis ludności itp" to jedna, a "Statystyka. [Pisma i schemat organizacyjny Wydziału Statystycznego Z.M. [Zarząd Miejski]. Spis ludności cywilnej - udział Warszawy w spisie ludności organizowanym przez GUS [Główny Urząd Statystyczny] na 24.VI.45. Ogólne wyniki spisu zakładów przemysłowych na terenie Warszawy w lipcu 1945 r.]" to druga.
Natomiast zgodnie z tym co widzę na straty.pl to Edmund Kopka został uznany za zmarłego drogą sądową.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

To wnioskodawca był. Wdowa? Dziecko? Do sprawdzenia i namiary będą. ITS to wprost może chyba wnioskować, do PCK też.
Skrajnie - sprawa spadkowa (coś zostało, trzeba ustalić komu). A może była? AZ sporządzony to może i postpowanie spadkowe było?
Awatar użytkownika
Mateusz_Grojec

Sympatyk
Mistrz

Dokumenty z Arolsen już mamy. Wnioskodawcą o uznanie sądowe Edmunda za zmarłego była właśnie wdowa, czyli Janina Kopka. Dokumentacja z tego postępowania jest w IPN-ie, więc tam się będziemy starać o dalsze informację. A co do postępowania spadkowego to zakładam, że te dokumenty, skoro wytworzone w latach 40. i 50. powinny także w być APW?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Niekoniecznie. Jest taka możliwość, ale niekoniecznie. Warto sprawdzić, wyjaśni się nie tylko kto, ale i "kto nie" (brat? rodzeństwo?).
https://sadowe.genealodzy.pl/id3010
https://sadowe.genealodzy.pl/id3011
i inne, także nieprzekazane do AP (w tym PBN).
Awatar użytkownika
Mateusz_Grojec

Sympatyk
Mistrz

Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i nakierowania.
Awatar użytkownika
Mateusz_Grojec

Sympatyk
Mistrz

Udało się odnaleźć akt małżeństwa Edmunda Kopki i Janiny (teraz już wiem, że Daniszewska i jej akt urodzenia też mam).
Z aktu małżeństwa wiem, że Edmund Kopka urodził się w Targówku w parafii MB Loretańskiej. Póki co akurat roku 1908 nie jest z tej parafii zindeksowany, a gdy widzę to na Skanotece jest ta parafia do 1900 roku, a potem wszystkie akty są w zakładce parafii św. Floriana i tam w skorowidzie urodzeń roku 1908 nie ma Edmunda. Na szukajwarchiwach.pl też MB Loretańska jest tylko do 1908 roku, a potem jest św. Floriana. Czy to jest jedna i ta sama parafia? Niestety nie znam Warszawy i nie orientuje się.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"parafii św. Floriana i tam w skorowidzie urodzeń roku 1908 nie ma Edmunda."
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 3&zoom=0.5
Awatar użytkownika
Mateusz_Grojec

Sympatyk
Mistrz

Ojej, bardzo przepraszam za przeoczenie i kolejny raz dziękuję za pomoc. Ja mam przodków tylko i wyłącznie z Galicji, więc się gubię poza nią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”