Bajkowska Zdzisława, reemigrantka.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Bajkowska Zdzisława, reemigrantka.

Post autor: Adam.55 »

Dobry wieczór,
W akcie zgonu mojej krewnej z roku 1919( akt nr 389 https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 8-0393.jpg ) znajduje się słowo reemigrantka. Pytanie jak dowiedzieć się skąd wróciła? była mężem Antoniego Bajkowskiego, pracownika Kolei Warszawsko Wiedeńskiej. Znalazłem ich jedną córkę nazywała się Helina Lucyna Leontyna Bajkowska, według aktu małżeństwa urodziła się w " Grójcu powiatu błońskiego". Więcej ich dzieci na razie nie znalazłem. Czy macie jakiś pomysł? może czasowo mieszkali za granicą?
Pozdrawiam serdecznie.
Adam
Ostatnio zmieniony pt 12 kwie 2024, 16:14 przez Adam.55, łącznie zmieniany 1 raz.
"Przedecz historia i ciekawostki"
janusz59

Sympatyk

Zdzisława Bajkowska, reemigrantka.

Post autor: janusz59 »

Reemigrantka oznacza osobę , która wróciła z emigracji . Takich osób były setki tysięcy . Wracali z USA , Kanady , Niemiec , Rosji i innych krajów( a w latach trzydziestych z Francji). Niektórzy wyjeżdżali z zamiarem zarobienia pieniędzy i urządzenia się w Polsce. Teraz też tak jest.

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Zdzisława Bajkowska, reemigrantka.

Czyli dobrze zrozumiałem zapis. Teraz tylko pytanie gdzie szukać tej ich emigracji 🤔
Pozdrawiam serdecznie
Adam
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Ustalmy pewne fakty aby zawęzić poszukiwania.

Ślub Antoniego Bajkowskiego i Zdzisławy Nowierskiej był w 1891 roku w Brwinowie

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 519&zoom=1

a ich córka Helena ur. ok. 1895 ? a w akcie małżeństwa jest coś o rodzicach ?
Ryszard Drąg
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Helena Leontyna Lucyna Bajkowska urodziła się około 1904 roku w miejscowości Grójec powiatu Błońskiego. Jej ojciec jak i dziadek( Bajkowscy to szlachta wywodząca się z terenów dzisiejszej Ukrainy) związani byli z pracą na kolei. Sama Helena również w akcie ślubu w 1923 z Witoldem Kulwieciem określana jest jako urzędniczka kolejowa.
W chwili ślubu matka Heleny nie żyje, ojciec Antoni po śmierci Zdzisławy żeni się po raz drugi, jest urzędnikiem kolejowym zamieszkałym wówczas w Pniewie.
Co do faktów z życia Antoniego to na podstawie artykułów z polony mam następujące informacje.
W 1891 roku był toromistrzem kolei Warszawsko-Wiedeńskiej, mieszkał w Warszawie przy ulicy Towarowej 1.
1904- majster kolejowy, wymieniony przy okazji ujęcia złodzieja na trasie Brwinów- Milanówek.
1929- Zawiadowca I kl. odcinek Żychlin
1939- emeryt kolejowy, były zawiadowca odcinka w Żychlinie.
Jego żona zmarła w 1919 jako reemigrantka czyli musiała skądś powrócić. Nie wiem co działo się z Antonim między 1904 a 1927 rokiem. W 1927 wymieniony jest w Rocznikach Kolejowych.

Pozdrawiam,
Adam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie wiesz gdzie się urodziła.
Z wątku: może wiesz (ale nie linkujesz) jaki jest zapis w AM odnoście urodzenia.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

pokaż może ten AM Heleny, bo w Grójcu nie ma zapisu o chrzcie żadnej Bajkowskiej w zakresie 1903-1905, wcześniej (1821 do 1876) występują jacyś Bajkowscy
pozdrawiam
BasiaS
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

w jakim Grójcu powiatu błońskiego sprawdzałaś?:)
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Może chodzi o Grodzisk w powiecie błońskim , bo Grójca tam nie znalazłem.

Pozdrawiam
Janusz
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

w Grodzisku też sprawdzałam w latach 1903-1905, tam nie ma żadnych Bajkowskich
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Akt 345, ślub Heleny z Witoldem. Na tym się opieram bo fizycznie też nie znalazłem jej aktu urodzenia- Przypis na samym dole.

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... an=345.jpg
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Adamie, szukasz HELENY czy HALINY, bo według aktu, którego link dołączyłeś ślub bierze ta druga?
Faktycznie miejscowość i powiat wyraźnie napisane ale Słownik geograficzny niczego nie podpowiada, może urzędowy wykaz miejscowości pomógłby.

Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Czeski błąd z mojej strony, oczywiście chodzi o Halinę! Już poprawiam pierwotny wpis. Dziękuję za zwrócenie uwagi! ;)
Pozdrawiam
Adam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to przy okazji też "była mężem"

dopisek może być błędny, nie oznacza też miejsca chrztu/rejestracji urodzenia
aneksów on-line nie ma.

potencjalnie na trasie kolejowej i w miejscach związanych z koleją (czyli od Św. Andrzeja, Wszystkich Świętych przez Pruszków, Piastów etc na zachód?)
jeśli poza Warszawą to plus - mogą być księgi ludności z tego miejsca i czasu
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Panie Adamie a może ma Pan jakieś wiadomości o Hipolicie Bajkowskim ? toż to ta sama rodzina. Interesując się Hipolitem odtworzyłam częściowo genealogię Bajkowskich , bowiem Walerian Bajkowski ożenił się w Biestrzykowie Dużym parafii Rzejowice t,j, wsi i parafii moich przodków.
Walerian Bajkowski urodził się we wsi Leśnica parafii Kwiatkowice woj. aktualnie łódzkie w 1801 roku akt 16 jako syn Wincentego (zm. 1837) i Katarzyny Gierzkowskiej zm. 1832). W dniu 19.03. 1833 roku akt 13 poślubił w Biestrzykowie Dużym parafii Rzejowice Balbinę Rutkowską córkę Jana i Barbary z Wolskich urodzoną w Biestrzykówku parafii Chełmo córkę cząstkowych dziedziców Biestrzykowa Wielkiego w parafii Rzejowice. Zarówno Bajkowski jak i Rutkowscy to tak naprawdę zubożała szlachta. Katarzyna Bajkowska z Gierzkowskich zmarła w wieku 72 lat w Dłutowie Księży 27.04. 1832 roku akt 34 a była córką Łukasza i Marianny Kobierzyckiej urodzona w Chropach. Zostawiła męża Wincentego byłego zastępcę wójta gminy Kociszewa. Wincenty Bajkowski zmarł 07.11.1837 roku akt 51 w wieku 77 lat i był synem Mateusza i Łucji urodzonym w Ukrainie
Młodzi małżonkowie Bajkowscy zaraz po ślubie zamieszkali w Dłutowie Księży parafii Dłutów gdzie Walerian pełnił funkcję posesora plebanii a także podleśnego lasów Grabickich (w 1844 roku)
Wszystkie dzieci Waleriana i Balbiny z Rutkowskich małż. Bajkowskich urodzone były w Dłutowie Księży. A urodziło się ich jedenaścioro : Józef Michał ur. 1834, Adam Erazm ur. 1835,Michał Napoleon ur. 1837, Emilia Wiktoria ur. 1839, Jan Adam Ksawery ur. 1840, Hipolit Stanisław ur. 1842 Marianna Bronisława ur. 1844, Józefa ur. 1846, Bronisław ur. 1848 , Florentyna Marianna ur. 1851 Amelia ur. 1853.
16.03.1834 roku akt 33 ur. Józef Michał poślubił 04.07.1858 roku w Rozprzy akt 27 Honoratę Litwicką córkę Michała i Magdaleny Kotońskiej . Świadkowie ślubu Wincenty Ungier – burmistrz miasta Rozprza i Anzelm Mikołajewski dozorca przy drodze żelaznej warszawsko wiedeńskiej. Józef Michał Bajkowski w akcie ślubu jest urzędnikiem drogi żelaznej warszawsko wiedeńskiej. Rodzice pana młodego to posiadacze dzierżawni dóbr ziemskich w Gorzkowicach zamieszkali. Michał Litwicki - ojciec panny młodej był natomiast kapitanem byłych wojsk Polskich. Panna młoda urodzona w Żarnowcu a w Rozprzy mieszka z matką i z własnych funduszy się utrzymuje. I tutaj ewidentnie jest pokazane jak to dzieci szlachetnie urodzonych podejmują się innych zajęć aby utrzymać rodzinę a nie utrzymują się z dóbr ziemskich. Sześć lat później w 1864 roku Walerian Bajkowski już jako dzierżawca Biestrzykowa jest świadkiem na ślubie Waleriana Ungiera syna Burmistrza Rozprzy który poślubił Aleksandrę Litwicką córkę Michała i Magdaleny Kotońskiej a więc siostrę żony Józefa Bajowskiego
Antoni Bajkowski syn Józefa i Honoraty z Litwickich urzędnik kolei wiedeńskiej poślubił w 1891 roku akt 2 w Otrębusach parafii Brwinów Zdzisławę Nowierską córkę Ludomira i Julii Anastazji Szmagier.
A później w wieku 54 lat jako wdowiec po Zdzisławie Nowierskiej zmarłej w Warszawie a Antoni zamieszkały w Pniewie poślubił w 25.09. 1921 roku akt 272 parafia Św. Barbary w Warszawie Barbarę Retke pannę lat 29 córkę Franciszka i Franciszki z Rutkowskich urodzoną w Szmulowiźnie parafii praskiej (zapowiedzi w Bedlnie i Pruszkowie).

O Hipolicie wiem niewiele a On mnie szczególnie interesuje.
07.02.1842 roku akt 72 ur. Hipolit Stanisław akt chrztu 1842 akt 114 poślubił Aleksandrę Rzewuską urodzoną w Warszawie córkę Aleksandra i Heleny z Czajkowskich. Hipolit zmarł 06.03.1907 roku w wieku 65 lat w Warszawie w parafii Św. Aleksandra akt 167 /1907.
Bajkowski Hipolit, zorganizował oddział w sile plutonu (prawdopodobnie w okolicach Silniczki). Miał pełnić funkcję powstańczego naczelnika pow. piotrkowskiego (patrz więcej: Kobiele Wielkie).
Bajkowski Hipolit (1842-1907), s. Waleriana (w czasie powstania dzierżawcy majątku w Biestrzykowie) i Balbiny z Rutkowskich, ur. w Dłutowie 2 VII 1842 r. W lipcu 1863 r. za zasługi w walce awansowany do stopnia podporucznika. Służył w brygadzie E. Taczanowskiego. Po klęsce pod Kruszyną (29 VIII 1863) na rozkaz F. Kopernickiego przeprowadził zbiórkę porzuconej na placu boju broni, następnie zajął się odtworzeniem oddziału piechoty. Zorganizował oddział w sile plutonu (prawdopodobnie w okolicach Silniczki). Miał pełnić funkcję powstańczego naczelnika pow. piotrkowskiego. Aresztowany, oskarżony o udział w powstaniu i dowodzenie oddziałami, skazany na 8 lat robót katorżniczych na Syberii, gdzie został odesłany 19 XI 1864 r. Zm. w Warszawie 6 III 1907 r., pochowany na cmentarzu Powązkowskim (Warszawa, parafia św. Aleksandra, akt zg. 167/1907).

Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”