Anna Gramatyka-Ostrowska prośba o poszukiwanie w internecie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Anna Gramatyka-Ostrowska prośba o poszukiwanie w internecie

Post autor: Pawłowski_Henryk »

Witam,
Jestem takim genealogicznym boomerem który od lat w poszukiwaniach genealogicznych pracuje w zasadzie wyłącznie na materiałach źródłowych, księgach metrykalnych, inwentarzach, katastrach itp.
Wynika to poniekąd z badanych przeze mnie rodzin, mieszkających całe wieki na niewielkim obszarze.

Ale ostatnio znajoma poprosiła mnie o poszukanie aktu małżeństwa malarki Anny Gramatyki-Ostrowskiej.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Anna_Gramatyka-Ostrowska

Chodzi o małżeństwo z jej pierwszym mężem czyli Ostrowskim, ale zupełnie nie mamy danych kim on był. Nie wiemy też nic gdzie mógł być ślub.
Ojciec Anny Gramatyki urodził się w Kalwarii Zebrzydowskiej.

No i w tym przypadku moje umiejętności całkowicie się kończą bo nigdy nie szukałem nikogo w bazach internetowych indeksacji czy innych internetowych źródłach.

Czy jakieś osoby biegłe w przeszukiwaniu tych zasobów mogłyby pomóc i przejrzeć czy gdzieś nie znajdzie się Anna Gramatyka?

Z góry dziękuję za pomoc w tej sprawie

Henryk
Awatar użytkownika
lechia44

Sympatyk
Kontakt:

Re: Anna Gramatyka-Ostrowska prośba o poszukiwanie w interne

Post autor: lechia44 »

Pawłowski_Henryk pisze:Witam,
Jestem takim genealogicznym boomerem który od lat w poszukiwaniach genealogicznych pracuje w zasadzie wyłącznie na materiałach źródłowych, księgach metrykalnych, inwentarzach, katastrach itp.
Wynika to poniekąd z badanych przeze mnie rodzin, mieszkających całe wieki na niewielkim obszarze.

Ale ostatnio znajoma poprosiła mnie o poszukanie aktu małżeństwa malarki Anny Gramatyki-Ostrowskiej.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Anna_Gramatyka-Ostrowska

Chodzi o małżeństwo z jej pierwszym mężem czyli Ostrowskim, ale zupełnie nie mamy danych kim on był. Nie wiemy też nic gdzie mógł być ślub.
Ojciec Anny Gramatyki urodził się w Kalwarii Zebrzydowskiej.

No i w tym przypadku moje umiejętności całkowicie się kończą bo nigdy nie szukałem nikogo w bazach internetowych indeksacji czy innych internetowych źródłach.

Czy jakieś osoby biegłe w przeszukiwaniu tych zasobów mogłyby pomóc i przejrzeć czy gdzieś nie znajdzie się Anna Gramatyka?

Z góry dziękuję za pomoc w tej sprawie

Henryk
Ślub miał miejsce w 1906 roku w Krakowie w kosciele Św. Szczepana. Niestety link do aktu ślubu nie działa. Może ktoś inny go znajdzie. Rodzicami Kazimierza Ostrowskiego byli Kazimierz i Maria z.d. Lewkowicz. Był kawalerem lat 26, a Anna była panna mającą 22 lata.

Pozdrawiam,
Maciej
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

pozdrawiam
BasiaS
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

Serdecznie dziękuję, jesteście wspaniali a ja będę miał super prezent.
Kurcze chyba jednak muszę sie zabrać za ten straszny internet :)
Wielki szacunek i podziękowania

Henryk
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Henryku gorąco zachęcam - nie taki diabeł straszny, jak go malują.
Moja mama nauczyła się w wieku 72 lat i przez kolejnych 15 śmigała aż miło, od czasu do czasu zadawała mi pytania typu : co to jest ten blog i jak to zobaczyć....

Trzymam kciuki za powodzenie
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”