Pochodzenie nazwisk (cz.5)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
madlene111
- Szczerbiński

- MalgorzataKurek

-
lobodda.henryk
-
anna19592010
- Ewa_Szczodruch

Witam
Jankowski 1388 - od nazw miejscowych Jankowo, Jankowice, Jankówki (częste).
Kostkowski 1565 - od nazwy miejscowej Kostkowice (bielskie, gmina Dębowiec).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Łobodda 1382 - od lebioda, łoboda ‘gatunek rośliny’, też ‘wątły człowiek’.
Plotka - w grupie nazwisk pochodzących od pleść ‘łączyć pasma czegoś; mówić bez sensu’, plotę, plotka ‘niesprawdzona pogłoska’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Jankowski 1388 - od nazw miejscowych Jankowo, Jankowice, Jankówki (częste).
Kostkowski 1565 - od nazwy miejscowej Kostkowice (bielskie, gmina Dębowiec).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Łobodda 1382 - od lebioda, łoboda ‘gatunek rośliny’, też ‘wątły człowiek’.
Plotka - w grupie nazwisk pochodzących od pleść ‘łączyć pasma czegoś; mówić bez sensu’, plotę, plotka ‘niesprawdzona pogłoska’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Witam
Grzegorzewicz - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz, notowanego w Polsce od średniowiecza ( XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios ‘gorliwy, czuwający’.
Kopściucha - nie znalazłam; prawdopodobnie - od gwarowego kopsać ‘kopać’.
Wiciak - od imion na Wi-, typu Wit, Wincenty, Wiktor.
Grzegorzewicz - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz, notowanego w Polsce od średniowiecza ( XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios ‘gorliwy, czuwający’.
Kopściucha - nie znalazłam; prawdopodobnie - od gwarowego kopsać ‘kopać’.
Wiciak - od imion na Wi-, typu Wit, Wincenty, Wiktor.
- Ewa_Szczodruch

Witam
Gniado - od gniady ‘koloru brunatnego’.
Tutakiewicz - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy tut- , por. tuta ‘tutaj’, tutać dziecinne ‘pić’, tutaj, tutka ‘pysk krowy; gatunek jabłek’, od niemieckiej nazwy osobowej Tuto, ta od imion na Diet[-/i] .
Gniado - od gniady ‘koloru brunatnego’.
Tutakiewicz - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy tut- , por. tuta ‘tutaj’, tutać dziecinne ‘pić’, tutaj, tutka ‘pysk krowy; gatunek jabłek’, od niemieckiej nazwy osobowej Tuto, ta od imion na Diet[-/i] .
- Szczerbiński

Batorski h. Strzemię
Bator po węgiersku rzeczywiście znaczy odważny ( także sprawdziłem w słowniku informatycznym).
Co do szlacheckości tego rodu, o której wspomniałem wcześniej, mogę tylko dodatkowo podać żródło informacji.
1. Rodzina - Herbarz Szlachty Polskiej. Warszawa - Uruski 1904 - t.1 str.107
Pozdrawiam
Jerzy Adam Szczerbiński
Bator po węgiersku rzeczywiście znaczy odważny ( także sprawdziłem w słowniku informatycznym).
Co do szlacheckości tego rodu, o której wspomniałem wcześniej, mogę tylko dodatkowo podać żródło informacji.
1. Rodzina - Herbarz Szlachty Polskiej. Warszawa - Uruski 1904 - t.1 str.107
Pozdrawiam
Jerzy Adam Szczerbiński
-
Grzegorz_M

Stysiał
Prosze o pomoc w znalezienu info. dotyczacych nazwiska Stysiał. Dziekuje
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- Aftanas_Jerzy

Re: Znaczenie nazwiska Mosur
Witaj!
Jesteś na dobrej drodze do pogłębienia wiedzy o "swoich korzeniach". Tak zaczynali nawet najsłynniejsi genealodzy. Mogę Ci poradzić zapoznanie się z naszymi wskazówkami na stronie głównej serwisu "Od czego zacząć". Link poniżej.
http://www.genealodzy.pl/poszukiwanie-przodkow/
Jesteś na dobrej drodze do pogłębienia wiedzy o "swoich korzeniach". Tak zaczynali nawet najsłynniejsi genealodzy. Mogę Ci poradzić zapoznanie się z naszymi wskazówkami na stronie głównej serwisu "Od czego zacząć". Link poniżej.
http://www.genealodzy.pl/poszukiwanie-przodkow/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas