wyraziłem mocną wątpliwość nie co do faktu, że "cokolwiek kiedykolwiek", a co do sformułowania - moim zdaniem zbyt szerokiego
w zasadzie to prawy kraniec podanego zakresu czasu najprościej przesunąć
ale określenie terenu/obszaru, o którym piszemy jest istotniejsze, popatrz
XVIII wiek 1779 (sygn 12 z 1004) "grunt Kapitulny" "Granica Kapitulna" "Pola Chłopów" "Grunt do Folwarku"
przy czym kapitulny w 1779 (a chyba taki rok zdjęcia danych) to już nie kapitulny parę lat później jeśli chodzi o własność
ma znaczenie - przy przywołaniu uwag z taryff ("pominięto hipy zajęte i rozebrane") szczególnie "po której stronie traktu (jako, że on był granicą)
niskie numery (jeśli to samodzielny hip pruski) troszkę mogę sugerować umiejscowienie bliżej posiadłości oo Bernardynów
plan Rauscha? dyskusje na ile on topograficzny (i układ działek funkcjonalny niekoniecznie własność oddający)otwarte, plany wojskowe rosyjskie z końca XVIII - to chyba bez wątpliwości, że bez przykładania wagi do własności i dość swobodnie z nazewnictwem karcz, folwarków etc -zresztą na ogół "spalone/pogorzelisko"
opinie z
http://www.muzeum.wpg.com.pl/pl/page/wydarzenia/gid/3 nt kartografii tych terenów są mi bliskie- tj nie tyle "podzielam" (podzielam/zgadzam się to ew. jeśli sam coś zrobię) co przejąłem jako syntetyczne "nie ma tak dokładnych map, co jest trzeba przefiltrować, nie przyjmować jako 1:1" - stąd j.w. potrzeba sprawdzenia co jest w załącznikach do hipów lub skorzystania z już wykonanej tej pracy (więc J. Zieliński lub bliskie otoczenie współpracowników;)
nie sądzę, by końcówka XVIII wieku i XIX to Płock - z okazji czego
była własność mogła być zdejmowana na plan? spór co do kontraktu sprzed paru dekad? przy takich zmianach w terenie , otoczeniu prawnym, kilku "państwowościach", i dobie takiej nie innej pozycji Kościoła ..może, ale wątpię
zanim Płock - skierowałbym się i do Muzeum Pragi (włącznie z próba kontaktu ze środowiskiem - może już byłym - w tym wolontariuszami i osobami będącymi w mocnej opozycji do dzisiejszego Muzeum) i P. Zielińskiego
Ps może szerzej niż w oddziale praskim exMHW - zbiory kartograficzne całkiem przyzwoite Muzem miało (choć nieprezentowane to czasem opisywane), a przy okazji remontu ponoć inwentaryzacja ponowna miała być, więc warto zapytać)