Niemcy, miasto Gerau
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Florek_Jacek

Niemcy, miasto Gerau
Szanowni Państwo!
W akcie zgonu z 1830 roku napisano, że zmarły pochodził "z miasta Gerau w Saxoni". O jakie to miasto może chodzić? Czy to obecne Groß-Gerau w Hesji?
Będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu tego miasta.
W akcie zgonu z 1830 roku napisano, że zmarły pochodził "z miasta Gerau w Saxoni". O jakie to miasto może chodzić? Czy to obecne Groß-Gerau w Hesji?
Będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu tego miasta.
Pozdrawiam
Jacek Florek
Jacek Florek
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Może Gera . Obecnie w Turyngii, ale taki land utworzono dopiero po I wojnie światowej.
Wcześniej Gera była stolicą małego kraiku Reuss młodszej linii , a prawie wszystkie państewka na terenie obecnej Turyngii miały w nazwie Sachsen( czyli Saksonia) .
A "u " do Gera samo się dopisało , bo dużo wschodnioniemieckich miejscowości ma końcówkę -au.
Pozdrawiam
Janusz
Wcześniej Gera była stolicą małego kraiku Reuss młodszej linii , a prawie wszystkie państewka na terenie obecnej Turyngii miały w nazwie Sachsen( czyli Saksonia) .
A "u " do Gera samo się dopisało , bo dużo wschodnioniemieckich miejscowości ma końcówkę -au.
Pozdrawiam
Janusz
-
Florek_Jacek

Po Kongresie Wiedeńskim wskutek zabrania przez Prusy sporej części Królestwa Saksonii utworzono w Prusach prowincję Sachsen ze stolicą w Magdeburgu. Poza tym w Związku Niemieckim w 1830 r. istniały następujące kraje ze słowem Sachsen (Saksonia) w nazwie : Sachsen-Weimar-Eisenach, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg-Gotha, Sachsen-Meiningen i Sachsen-Lauenburg (to na północy , pod władzą duńską). I oczywiście Królestwo Saksonii.
Przejrzałem Ortsbuch pana Michaela Rademachera i nic poza Gerą nie znalazłem, co by pasowało.
Pozdrawiam
Janusz
Przejrzałem Ortsbuch pana Michaela Rademachera i nic poza Gerą nie znalazłem, co by pasowało.
Pozdrawiam
Janusz
-
Florek_Jacek