akt zgonu Jan Wygodziński/Zgodziński Włocławek 1850?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Drodzy forumowicze, potrzebuję nieco Waszej pomocy, już nie raz wykopaliście informacje jakby spod ziemi...
Tym razem szukam na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Sprawa niby prosta. Żyło w okolicy Brześcia Kujawskiego małżeństwo Jana Wygodzińskiego (Zgodzińskiego) i Marianny z Myszkowskich, ślub brali w 1843 roku. Potem w 1857 Marianna jako wdowa bierze kolejny ślub, tu akt:

https://drive.google.com/file/d/1oCMPdI ... sp=sharing

W akcie zapisano, że panna młoda jest wdową po Janie Wygodzińskim, który zmarł 28 kwietnia 1850 roku w szpitalu we Włocławku. Czy bylibyście w stanie pomóc mi odszukać akt zgonu Jana? Czy dane zmarłych w szpitalu we Włocławku zapisywano normalnie w parafii włocławskiej (rzymskokatolickiej)? Czy gdzieś indziej?

Próbowałam szukać na genealogiawarchiwach.pl, ale nie widzę we Włocławku takiego zgonu w 1850 roku. Ale ten serwis to istna tragedia, może ja nie umiem go obsługiwać i źle szukam :( Próbowałam sprawdzić kolejne lata ale ciągle wywalało mnie z tego serwisu. Na marginesie - dlaczego akty z okolicy nie mogą trafić do SzwA? A może jest plan, że znajdą się w metrykach?

No nic, jest jak jest, a ja potrzebuję ten jeden tylko akt, resztę w bólach ale znalazłam. Może ktoś pomoże.

Ślicznie dziękuję z góry.
Ola W.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

Włocławek jest zindeksowany i nie ma tam czego szukać, może zachowały się alegaty do tego AM z 1857?
Może umarł w szpitalu we Włocławku ale akt wystawili w miejscu zamieszkania? To nieprawidłowe ale zdarzało się.
pozdrawiam
BasiaS
Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Tak, o alegatach myślałam i są na szczęście, zamierzam o nie wystąpić. Mieszkali w parafii Brześć Kujawski, też zindeksowana i nie ma... :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”