Łosice - metryki z początku XIX w.

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

lokman

Sympatyk

Łosice - metryki z początku XIX w.

Post autor: lokman »

Witam,

czy ktoś jest w posiadaniu (lub wie gdzie można znaleźć) metryki kat. z par. w Łosicach z lat: 1800 - 1811? Mogą być tylko indeksy. Dodam, że na genetece tego okresu nie ma.
Robert
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
111chris

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: 111chris »

Akta przetrwały - to połowa sukcesu. Inną sprawą jest dostępność.
Na straży archiwów w diecezji siedleckiej stoi ks. Bernard Błoński, który w korespondencji z genealogami informuje:

(...) w naszej diecezji z godnie z Instrukcją Biskupa Siedleckiego z dn.
4.05.2005r. nie udziela się pozwolenia na kwerendę genealogiczną w Archiwum Parafialnym;
dlatego Księża Proboszczowie wiedzą o tym i słusznie powołuja się na tę Instrukcję, a ja jestem zadowolony z Ich postawy i przestrzegania przepisów diecezjalnych (...)

Z tym, że od każdej (twardej jak stal) zasady można zrobić wyjątek :)- zob. par. Garwolin i projekt GGI omawiany na naszym forum.

Pozdrawiam
Krzysiek
lokman

Sympatyk

Post autor: lokman »

111chris pisze:Akta przetrwały - to połowa sukcesu. Inną sprawą jest dostępność.
Na straży archiwów w diecezji siedleckiej stoi ks. Bernard Błoński, który w korespondencji z genealogami informuje:

(...) w naszej diecezji z godnie z Instrukcją Biskupa Siedleckiego z dn.
4.05.2005r. nie udziela się pozwolenia na kwerendę genealogiczną w Archiwum Parafialnym;
dlatego Księża Proboszczowie wiedzą o tym i słusznie powołuja się na tę Instrukcję, a ja jestem zadowolony z Ich postawy i przestrzegania przepisów diecezjalnych (...)

Z tym, że od każdej (twardej jak stal) zasady można zrobić wyjątek :)- zob. par. Garwolin i projekt GGI omawiany na naszym forum.

Pozdrawiam
Krzysiek
A to dobre, tego się nie spodziewałem - dziękuję za informację. Szkoda, że na tej straży nie stoi ktoś taki jak np. ks. Eugeniusz Borowski - onegdaj dyrektor Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie - to był świetny gość (miałem okazję z nim kilkukrotnie rozmawiać i korespondować), dziś już nieżyjący niestety.

No nic, trzeba więc będzie załatwić "dyspensę" z samej góry ;)
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”