Witam,
czy ktoś jest w posiadaniu (lub wie gdzie można znaleźć) metryki kat. z par. w Łosicach z lat: 1800 - 1811? Mogą być tylko indeksy. Dodam, że na genetece tego okresu nie ma.
Łosice - metryki z początku XIX w.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Akta przetrwały - to połowa sukcesu. Inną sprawą jest dostępność.
Na straży archiwów w diecezji siedleckiej stoi ks. Bernard Błoński, który w korespondencji z genealogami informuje:
(...) w naszej diecezji z godnie z Instrukcją Biskupa Siedleckiego z dn.
4.05.2005r. nie udziela się pozwolenia na kwerendę genealogiczną w Archiwum Parafialnym;
dlatego Księża Proboszczowie wiedzą o tym i słusznie powołuja się na tę Instrukcję, a ja jestem zadowolony z Ich postawy i przestrzegania przepisów diecezjalnych (...)
Z tym, że od każdej (twardej jak stal) zasady można zrobić wyjątek
- zob. par. Garwolin i projekt GGI omawiany na naszym forum.
Pozdrawiam
Krzysiek
Na straży archiwów w diecezji siedleckiej stoi ks. Bernard Błoński, który w korespondencji z genealogami informuje:
4.05.2005r. nie udziela się pozwolenia na kwerendę genealogiczną w Archiwum Parafialnym;
dlatego Księża Proboszczowie wiedzą o tym i słusznie powołuja się na tę Instrukcję, a ja jestem zadowolony z Ich postawy i przestrzegania przepisów diecezjalnych (...)
Z tym, że od każdej (twardej jak stal) zasady można zrobić wyjątek
Pozdrawiam
Krzysiek
A to dobre, tego się nie spodziewałem - dziękuję za informację. Szkoda, że na tej straży nie stoi ktoś taki jak np. ks. Eugeniusz Borowski - onegdaj dyrektor Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie - to był świetny gość (miałem okazję z nim kilkukrotnie rozmawiać i korespondować), dziś już nieżyjący niestety.111chris pisze:Akta przetrwały - to połowa sukcesu. Inną sprawą jest dostępność.
Z tym, że od każdej (twardej jak stal) zasady można zrobić wyjątek- zob. par. Garwolin i projekt GGI omawiany na naszym forum.
Pozdrawiam
Krzysiek
No nic, trzeba więc będzie załatwić "dyspensę" z samej góry
Robert