Wypełnianie dokumentów przez Niemców

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

IwonaSzŁM85

Sympatyk

Wypełnianie dokumentów przez Niemców

Post autor: IwonaSzŁM85 »

Dzień dobry, mam takie pytanie: na ile do przodu Niemcy wypełniali karty więźniów co do konkretnej daty zgdonu?
Otóż dostałam dokument gdzie widnieje imię i nazwisko mojego dziadka. W dokumencie tym nie zgadza się data urodzin (miesiąc i rok). Wg tego dokumentu dziadek został stracony 15.05.1945. a dokument ten został stworzony w 1943 roku. Natomiast mój dziadek żył do 1996r.
I teraz nie wiem czy to jest zbieżność imienia i nazwiska, miejsca urodzenia,a rok urodzenia pomyłkowo wpisany (ktoś nie dosłyszał, źle zapisał ) czy też dziadek tam był , miał być skazany ale zakończenie wojny 8 maja uratowała go przed śmiercią....Dodam , że dziadek nigdy nie mówił ani dzieciom ani wnukom że był w obozie Wetzlar w Niemczech.

Pozdrawiam Iwona
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

wypełnianie dokumentów przez Niemców

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

podlinkuj kopię opisywanego dokumentu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
IwonaSzŁM85

Sympatyk

janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Te dwa pierwsze dokumenty dotyczace Morosa/Moroza Urbana rocznik 15, które ja znalazłem w Arolsen , są wytworzone po wojnie i jest to wykaz cudzoziemców przebywających na terenie gminy . Ta domniemana data zgonu to data końcowa zatrudnienia u Krauskopfa .
Nie oglądałem tego dokumentu z linka , bo trudno otworzyć.
Te formularze zostały wydrukowane po wojnie i są typowe dla tamtych czasów powojennych . Mają też krótki tekst po angielsku.Przeważnie były osobne karty dla poszczególnych obywatelstw.
Trzeci to wykaz z Kasy Chorych dotyczący zaliczenia czasu pracy do emerytury.
Czwarty (odręczny)pochodzi z Czerwonego Krzyża i AP Bydgoszcz .
Tam nigdzie ma mowy o żadnym obozie . Wetzlar to siedziba powiatu , w którym leżała gmina Gross Altenstadten.

Pozdrawiam
Janusz
Ostatnio zmieniony wt 30 kwie 2024, 15:04 przez janusz59, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie wiem czy to kwestia hostingu czy jakości kopii w ogóle (plus brak moich umiejętności).
Dlaczego "stracony"?
1943? też nie jestem przekonany, że to 1943. W 43 burmistrz miałby pieczęć bez gapy (to widzę, nie spikselowało:)?
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Post autor: pdanielak »

Przecież to dokument wytworzony w obozie dla robotników przymusowych przez aliantów. Standardowa lista tylko druk jakiś przypadkowy.
IwonaSzŁM85

Sympatyk

Panie Januszu dziękujuę bardzo za informację.
"dlaczego stracony" ?- kierowałam się tłumaczeniem rubryki: Todesdatum=data zgonu. Dlatego myślałam, że w mieście Wetzlar był obóz.

Pozdrawiam
Iwona
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

był - dla dipisów po V 45
ale raczej nie przez burmistrza prowadzony
to jakieś zewnętrzne dokumenty chyba, nie obozowe tzn nie wytworzone w obozie, dostarczone
ja nie widzę tytułu rubryki:( (pikseloza) z zapisu ("-") to okres i końcowa data ale nie życia a pracy
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Ale kartoteki dotyczą Gross Altenstadten , a nie Wetzlaru. Nazwa Wetzlar występuje tylko w kontekście przynależności do powiatu .
Metryczka drukarni wskazuje na datę druku 6.47 . Data wystawienia dokumentu :18.10.1949

Pozdrawiam
Janusz
IwonaSzŁM85

Sympatyk

Panie Januszu i Panie Włodzimierzu dziękuję za informacje i wyjaśnienie pewnych rzeczy z dokumentu :-)
Będę szukać dalej czy ta soba to mój dziadek....

Pozdrawiam serdecznie
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”