https://narodowa.pl/exhibits/niezwykly- ... pieniazek/
Wrzucam tekst z tego linku, jest on długi, ale dla naszego niezwykłego Śp. Staszka uważam, że się mu należy, czy możecie pomóc?:
1-szy Maja 2024 roku – czas już najwyższy i pora na szybki wpis pamięci (też w Wikipedii) o naszym przyjacielu Stanisławie ‘Staszku’ Pieniążku, niezwykłym polskim genealogu, który wielką część życia swojego oddał w badaniach i pomocach genealogicznych innym, zostawiając im swoje wielkie serce.
Zebrał on setki, jeśli nie tysiące genealogicznych informacji dla innych, czas teraz na nasze “generalne” wspomnienie o nim.
Moja propozycja (1.05.2024) jest następująca. Są dwa tematy, którymi trzeba się zająć, bo czas leci nieubłaganie:
I. Wpis do Wikipedii. Pytania do wszystkich: czy wie ktoś o przygotowywanych wpisie o Staszku? Zauważyłem zupełnie świeży wpis o jego kuzynie Normanie Pieniążku (11.12.2023) https://pl.wikipedia.org/wiki/Norman_Pi ... 85%C5%BCek – czy ktoś wie więcej na ten temat? Czy ktoś wie jak się wprowadza wpis do Wikipedii? Czy można prosić o kontakt?
Jeśli nikt nad wpisem o Staszku nie siedzi, to musimy się nim zająć się sami. Wpis w Wikipedii rządzi się własnymi prawami. Może nie mam racji, ale powinny się tam znaleźć takie tematy – z wzoru o Normanie – w tym wpisie na szczęcie jest link do drzewa genealogicznego tych Pieniążków, ale jest problem, wpis jest w starym Dosie, i to w wielu fragmentach okrojony, ale jest życiorys Staszka, który miał świetne poczucie humoru, gdzie szczerze podał wszystkie jego statki i tego świata porty, a każdym porcie…
Wpis w Wikipedii - przykład:
1. Krótki opis
2. Życiorys
3. Publikacje
4. Nagrody
5. Ciekawostki
6. Przypisy
7. Linki Zewnętrzne
8. Kategorie:
A więc prośba do wszystkich o przesłanie propozycji 1-7. Wielka Prośba! Dla przykładu – Staszek wydał tomik poezji – kto ma go w domu? (ja go u siebie nie mogę znaleźć) – i mógłby przesłać jego dane wydawnicze? A inne punkty? Po zgłaszanych propozycjach na forum ja biorę na siebie umieszczanie przegłosowanych tekstów w GA.PA dla przygotowywania wpisu generalnego. Będzie trochę roboty, zabierze trochę czasu – ale dla Stasia warto!
—
II. WPIS PAMIĘCI. Nie wiem jak zacząć ten punkt, ponieważ według mojego skromnego zdania jest on ważniejszy od Wiki (będą gromy). Otóż wpisy typu Wiki są typu encyklopedycznego, statystyczno-informacyjnego – i bardzo dobrze. Natomiast istnieje jeszcze coś nieuchwytnego jak wyrażenie ludzkich uczuć, zgodnie z mottem i pytaniem w GA.PA: “Człowiek, to jest królestwo, wielość, różnorodność, czy informacji, czy uczuć” – wyrażanych głównie przez wspomnienia., i np. fotografie, listy, myśli ulotne…
A więc prośba do tych, którzy Staszka pamiętają – prześlijcie na jego temat chociaż zdań kilka, czy do umieszczania tu na forum, czy w wpisie w GA.PA – z jego genealogicznej góry – dziękuję!
Wiem, że są stare wpisy forum ku pamięci Staszka, ale nie wiem, czy można je powielić, i są może nowe przemyślenia?
WPISY PAMIĘCI O STASZKU PIENIĄŻKU – uwaga – jeśli łaskawie wspomnienia o Staszku zaczną napływać w większej ilości będzie utworzony osobny wpis, miejmy nadzieję:
....................
--
Pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
P.S. Podaję link do materiałów roboczych wpisu do Wikipedii do jak najszybszego wprowadzenia wpisu przez adminów (dziękujemy!), proszę przyjaciół o przesyłanie uzupełnień, zawsze będą nowe odkrycia, jak to bywa w naszej niezwykłej genealogii:
https://narodowa.pl/exhibits/stanislaw- ... wikipedii/