Nazwisko: Mamul
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=50392&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Vika.mamul
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Vika, oświeć nas. O co nas pytasz? O pochodzenie i znaczenie nazwiska? W pracach polskiej etymologii notowane, stare i bardzo cenne, not. w gałęzi od nazwiska - przydomka - zawołania - oznaczenia - hasła 'Mama' (1489 rok), od staropolskiego języka i słów 'mama, macocha, mamka, piastunka', notowanie pierwszego przodka z tej gałęzi: Z. Kaleta "Słownik Najstarszych Nazwisk Polskich Pochodzenie Językowe XII-XV wiek", do źródła pierwszego zapisu "Historia Nazwisk Polskich Na Tle Społecznym i Obyczajowym (XII-XV wiek), cytuję:
'... thy myala dobrovolnye pisczusz kmecza ... a thegosz Stanislaum Mama wzyala y thegom u czyebye zsthal' (1486 rok - źródło: Zapiski i roty polskie XV-XVI wieku z ksiąg sądowych ziemi warszawskiej. Ale być może od 'Mamka' (1487 rok) - 'Nobilis Stanislaus Mamka de Kawyeczino' - źródło: AC II, czyli "Acta capitulorum mec non iudiciortim ecclesiasticorum selecta - Acta iuduciorum ecclesiastticorum dioecesum Gneznesis et Poznaniensis 1403-1530". MMAe XVI, 1902 s. 953 - czyli "Monumenta Nedii Aevi Historica res gestas Poloniae illustrantia" - "Pomniki Dziejowe Wieków Średnich", Kraków 1874 rok i nast. Wydawnictwo Komisji Historycznej Akademii Umiejętności w Krakowie.
Lub może szukasz kontaktu z bliższą lub dalszą rodziną, wtedy jest np. nasz PTG Geneszukacz - z nazwiskiem Mamul (radzę też szukać bliskoznaczne) są rodziny, głównie z Małopolski i Białorusi:
https://geneszukacz.genealodzy.pl/index ... =pol&op=se
Dzięki Vika!
Pozdrawiam,
Tadeusz
'... thy myala dobrovolnye pisczusz kmecza ... a thegosz Stanislaum Mama wzyala y thegom u czyebye zsthal' (1486 rok - źródło: Zapiski i roty polskie XV-XVI wieku z ksiąg sądowych ziemi warszawskiej. Ale być może od 'Mamka' (1487 rok) - 'Nobilis Stanislaus Mamka de Kawyeczino' - źródło: AC II, czyli "Acta capitulorum mec non iudiciortim ecclesiasticorum selecta - Acta iuduciorum ecclesiastticorum dioecesum Gneznesis et Poznaniensis 1403-1530". MMAe XVI, 1902 s. 953 - czyli "Monumenta Nedii Aevi Historica res gestas Poloniae illustrantia" - "Pomniki Dziejowe Wieków Średnich", Kraków 1874 rok i nast. Wydawnictwo Komisji Historycznej Akademii Umiejętności w Krakowie.
Lub może szukasz kontaktu z bliższą lub dalszą rodziną, wtedy jest np. nasz PTG Geneszukacz - z nazwiskiem Mamul (radzę też szukać bliskoznaczne) są rodziny, głównie z Małopolski i Białorusi:
https://geneszukacz.genealodzy.pl/index ... =pol&op=se
Dzięki Vika!
Pozdrawiam,
Tadeusz
-
Żegota_Jan

Witam,
Nazwisko Mamul przewijało mi się, gdy przeglądałem księgi z Żołudka na Białorusi. Chrzty od 1678 chyba, XVIII wiek w miarę ciągłe księgi a od XIX w to już cały komplet jest. W tej najstarszej księdze było to nazwisko.
https://kolekcijos.biblioteka.vu.lt/sea ... %BDaludkas
Z wcześniejszych Pani tematów wnioskuję, że może to być to. Życzę owocnych poszukiwań.
Pozdrawiam,
Jan Żegota
Nazwisko Mamul przewijało mi się, gdy przeglądałem księgi z Żołudka na Białorusi. Chrzty od 1678 chyba, XVIII wiek w miarę ciągłe księgi a od XIX w to już cały komplet jest. W tej najstarszej księdze było to nazwisko.
https://kolekcijos.biblioteka.vu.lt/sea ... %BDaludkas
Z wcześniejszych Pani tematów wnioskuję, że może to być to. Życzę owocnych poszukiwań.
Pozdrawiam,
Jan Żegota
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Janie, Vika się nie odzywa, coś mi się zdaje, że nasza pomoc na próżno. Za to ja skorzystam z okazji i ci podziękuję serdecznie za twoją pomoc przy Niemenie i jego Starych Wasiliszkach, oraz z rodziną Maryli Rodowicz z jej babci Iszczołną i jej "wujka z Ameryki" Władysława Markiewicza Starym Dworem?, melduję, że czekamy na dalsze wiadomości z Kresów i metryki ze strony Niemena matki Anny z d. Markiewicz, oraz ze strony Rodowicz - Władysława (Wacława) Markiewicza - Biblioteka Zasobów Kresowych jest tak ogromna 
Pozdrawiam cię serdecznie,
Tadeusz
www.narodowa.pl
Pozdrawiam cię serdecznie,
Tadeusz
www.narodowa.pl