Problem z nazwiskiem w akcie z roku 1829

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

emdewu

Sympatyk

Post autor: emdewu »

Witam wszystkich,

bardzo Was prosze o pomoc w zwiazku z aktem, do którego ostatnio udalo mi sie dotrzec. Pierwsza sprawa to brak mojej pewnosci co do imienia ojca pani mlodej. Wydaje mi sie, ze to "Błażej" ale pewności nie mam. Druga - stanowiaca znacznie wiekszy problem rzecz - to Nazwisko rodowe panny młodej. W tym akcie pojawia sie ono 4 razy. Raz w kontekście świadka - jednocześnie brata panny młodej. I wtedy pisane jest "Gwodzikiwiczem". W kolejnym miejscu nazwisko panny młodej pisane jest "Gwozdziówną". Kolejny raz pisane jest "Gwodziwiczu" i ostatecznie "Gwodzikiwiczow".

Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc bo nie mam pojęcia jakie to może być nazwisko. Czy to były czasy gdzie nazwiska kobiet pisało się inaczej niz nazwiska mężczyzn? I czy w ogóle ktoś może spotkał sie już z takim nazwiskiem.

Z góry ogromnie dziękuje!!!
Marcin

http://94.124.8.179/WPT/img/PL_54_772_0_21_s39_nr17.JPG
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

Witaj
nazwisko rodziny mogło brzmieć Gwoździkiewicz (ale i Gwoździk, Gwóźdź). Do dzisiaj w Kramsku to nazwisko - jak wynika z internetu - jest uchwytne. Co do imienia ojca, to chyba rzeczywiście Błażej.

pozdrawiam
Piotr
emdewu

Sympatyk

To prawda - rzeczywiście w Kramsku do dzis mozna spotkać nazwisko Gwoździkiewicz - a raczej Goździkiewicz co pewnie jest konsekwencją zgubienia pojedynczych literek. Co do nazwiska Gwoździk to chyba przekonany nie jestem... Ale juz za nazwiskiem "Gwóźdź" przemawia fakt, że przy nazwisku panny młodej pojawia się "Gwoździówną". Tylko skad nagle przy męskim imieniu "Gwodzikiewicz"....
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Re: Problem z nazwiskiem w akcie z roku 1829

Post autor: Virg@ »

emdewu pisze:[...] Tylko skad nagle przy męskim imieniu "Gwodzikiewicz"....
Dodany do podstawy Gwodzik- sufiks -ewicz wskazuje na patronimiczny charakter nazwiska: „[…] przyrostki -ewicz oraz -owicz i -ak oraz pochodne -czak, -owiak, -ek, pochodne -czek, -ik, pochodne -czyk, -uk, pochodne -czuk, -ec, pochodne -owiec i -ewiec pełnią funkcję patronimiczną, tj. nazywają dzieci od nazwiska ojca (a w przypadku nieznajomości ojca od nazwiska matki) […]” (zob. Edward Breza, Nazwiska Pomorzan: pochodzenie i zmiany. Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2004, t. III, s. 9).

Łączę pozdrowienia -
Lidia
emdewu

Sympatyk

Czyli rozumiem, że sugerowanym nazwiskiem jest w tym przypadku "Gwodzik", tak? Proszę jeszcze raz podpiąć link z ta lekturą by chyba nie działa właściwie. Z przyjemnością sobie poczytam...

Bardzo dziekuje za nakierowanie
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Marcinie,

odsyłacz do III tomu książki Edwarda Brezy, Nazwiska Pomorzan: pochodzenie i zmiany, wydanej w 2004 roku przez Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, zdigitalizowanej przez Powiatową i Miejską Bibliotekę Publiczną w Wejherowie i udostępnionej przez Wejcherowską Bibliotekę Cyfrową, działa poprawnie.
Jeśli masz problem z tym linkiem, to może sam odszukaj książkę w zasobach Internetu korzystając z powyższych informacji.
Aby jednak móc przeglądać tę pozycję, musisz mieć zainstalowaną przeglądarkę dokumentów DjVu, którą możesz pobrać za darmo z Internetu.

Ja również odczytuję z dokumentu nazwisko Gwodzikiewicz, a moja uwaga dotyczyła jedynie Twojego pytania, skąd nagle przy męskim imieniu taka forma nazwiska. Natomiast to, jak ostatecznie brzmiało nazwisko protoplasty rodu, od którego te różne odmiany nazwiska w dokumencie, rozstrzygnąć może dalsze badanie materiałów źródłowych. Na tej drodze spotkasz jeszcze nie jedną niespodziankę związaną z pisownią i odmianą nazwiska (miana) Twojego przodka.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
emdewu

Sympatyk

Ślicznie dziekuje z wyczerpującą odpowiedź!!!

Pozdrawiam,
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”