Jak szukać akt .. (metrykę).. Francja?
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
Re: Akt urodzenia we Francji
Dzień dobry,
Potrzebuję dotrzeć do aktu urodzenia z Friaucourt (80, Somme), z 1924 roku, ale nie jestem pewny czy dobrze wybrałem adresata pisma (nie znam ani trochę francuskiego, podpieram się wyłącznie google translate).
Oto adres jaki podpowiedział mi jeden z internetowych formularzy:
Adresses de mairies : Place du Général-Leclerc 80460 Friaucourt
Czy mogę prosić o potwierdzenie poprawności powyższego adresu, tudzież wskazanie poprawnego?
Pozdrawiam,
Piotr
Potrzebuję dotrzeć do aktu urodzenia z Friaucourt (80, Somme), z 1924 roku, ale nie jestem pewny czy dobrze wybrałem adresata pisma (nie znam ani trochę francuskiego, podpieram się wyłącznie google translate).
Oto adres jaki podpowiedział mi jeden z internetowych formularzy:
Adresses de mairies : Place du Général-Leclerc 80460 Friaucourt
Czy mogę prosić o potwierdzenie poprawności powyższego adresu, tudzież wskazanie poprawnego?
Pozdrawiam,
Piotr
- Bozenna

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 25 times
Re: Akt urodzenia we Francji
Piotrze,
Adres jest poprawny.
Zaadresuj kopertę:
Mairie de Friaucourt
Service Etat Civil
Place du Général Leclerc
80460 Friaucourt
France
Załącz do wysyłki pustą kopertę na Twój adres pocztowy.
Pozdrawiam,
Bożenna
Adres jest poprawny.
Zaadresuj kopertę:
Mairie de Friaucourt
Service Etat Civil
Place du Général Leclerc
80460 Friaucourt
France
Załącz do wysyłki pustą kopertę na Twój adres pocztowy.
Pozdrawiam,
Bożenna
-
sylwestrzak
Re: Francja - miejscowość której nigdy nie było :)
Nie było łatwo ale znalazłem też brata. tzn Zygmunta Sylwestrzaka
Urodził się w 1930 roku w Tournan-En-Brie
Czyli po urodzeniu mojego dziadka Czesława w Châtelraould Saint Louvent musieli przeprowadzić się 150km na zachód. Bo wszyscy figurują w spisie ludnosci z 1931.
Trudność była taka że nazwisko Sylwestrzak zapisane jest SYLVESTRZACK. To ale udało sie znalezione :)
Jeszcze tylko jedna rzecz jest do zrobienia Zygmunt jest opisany w spisie nie jako Z.Sylvestrzack ale L.Sylvestrzack - Zakładam ze wynika to z tego że Z francuskie inaczej się zapisuje i jesli ktos napisał po polsku Z z małym daszkiem u góry to urzędnik przyjął to jako L.
Tu jestem w 100% pewien swojego tropu.
Ale teraz chciałbym napisac do merostwa Tournan-En-Brie z prośba o akt urodzenia. Niestety strona geopatronyme która generowała takie "demande d'une acte" a do której mnie odsyłała Eladab nie funkcjonuje.
Ktoś ma może taki wzór albo może mi pomoc?
Urodził się w 1930 roku w Tournan-En-Brie
Czyli po urodzeniu mojego dziadka Czesława w Châtelraould Saint Louvent musieli przeprowadzić się 150km na zachód. Bo wszyscy figurują w spisie ludnosci z 1931.
Trudność była taka że nazwisko Sylwestrzak zapisane jest SYLVESTRZACK. To ale udało sie znalezione :)
Jeszcze tylko jedna rzecz jest do zrobienia Zygmunt jest opisany w spisie nie jako Z.Sylvestrzack ale L.Sylvestrzack - Zakładam ze wynika to z tego że Z francuskie inaczej się zapisuje i jesli ktos napisał po polsku Z z małym daszkiem u góry to urzędnik przyjął to jako L.
Tu jestem w 100% pewien swojego tropu.
Ale teraz chciałbym napisac do merostwa Tournan-En-Brie z prośba o akt urodzenia. Niestety strona geopatronyme która generowała takie "demande d'une acte" a do której mnie odsyłała Eladab nie funkcjonuje.
Ktoś ma może taki wzór albo może mi pomoc?
sylwestrzak pisze:akt urodzenia dziadka znalazłem
Otrzymałem dokument z Châtelraould Saint Louvent.
Ba, więcej udało mi się nawet listownie zamienić kilka słów którego ojciec był szefem gospodarstwa w którym pracowali moi pradziadkowie (dzis 80letni Pan)
Więc pełen sukces
ALE
Dziadek miał brata który podobno urodził się w tej samej miejscowości.
Jednak wyszukiwarka wskazuje tylko jednego obywatela o nazwisku Sylwestrzak urodzonego w Saint Louvent
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... lient=cdip
Drugi Sylwestrzak jak rozumiem w podobnym okresie urodził się ale w
Metz w departamencie Moselle? Może zmieniali miejsce albo w podrozy powrotnej Zygmunt urodził się już w Metz - nie mam pojęcia?!
Nie znam precyzyjnej daty urodzenia wiem tylko że 1930rok
Znam imiona rodziców: syn Józefa i Reginy Sylwestrzak
Czy te dane wystarczą?
Jak zwrócić się do USC w Metz o sprawdzenie i udostępnienie kserokopii aktu - prośba o pomoc
sylwestrzak pisze:Szukam potwierdzenia miejsca i daty urodzenia mojego dziadka Czesława Sylwestrzak
Urodził się na terenie Francji w maju 1926 roku jako syn Józefa i Reginy Sylwestrzak –przebywających na czasowej emigracji (praca na roli)
Rodzina pochodziła z Wielkopolski (Turek-Władysławów)
Emigracja – praca na roli.
Po powrocie do Polski (dziadek miał wtedy ok 6 lat dokumenty urodzenia zostały zagubione)
Dziadek od lat (tak ma tez wpisane w dowodzie) twierdzi, że urodził się w miejscowości SALEWA
Oczywiście taka miejscowość we Francji nie istnieje.
W pamięci ma takie nazwy jak: SZAT, Turno, SAJNE MARNE i VITRY.
Na bazie tego doszedłem do wniosku, że to może być miejscowość Châtelraould Saint Louvent
Nie znam francuskiego ale czy słowa Saint Louvent mogą w swoim brzemieniu spolszczonym brzmieć jak Sa-lewą ?!
Châtelraould mogło zostać spolszone i uproszczone na SZAT?
Obok spora miejscowość to Vitry le Francois
Oczywiście to mogą być bardzo błędne założenia. Wręcz zakłądam że się myle :) Opieram się jednak także na tym iż wg poniższego. Wg tej wyszukiwarki jeśli dobrze rozumiem we Francji na terenie dystryktu Marna urodził się w latach 1918-1940 człowiek o nazwisku Sylwestrzak ?!
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... lient=cdip
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... =2&dept=51
Proszę o pomoc jak powinienem dalej działać? Żeby potwierdzić miejsce urodzenia, spróbować załatwić jakiś akt urodzenia.
-
elgra

- Podziękował: 14 times
- Otrzymał podziękowania: 15 times
Re: Francja - miejscowość której nigdy nie było :)
Pros o "acte de naissance intégrale"
Oczywiście podaj swój adres pocztowy i email
Ochrona danych we Francji: U i M 75 lat, Z bez ograniczeń.
Mairie - Service etat civil
Place Edmond de Rothschild
77220 TOURNAN-EN-BRIE
Tél. : 01 64 42 52 42
Fax : 01 64 42 56 21
Adresse électronique : info@tournan-en-brie.fr
Oczywiście podaj swój adres pocztowy i email
Ochrona danych we Francji: U i M 75 lat, Z bez ograniczeń.
Mairie - Service etat civil
Place Edmond de Rothschild
77220 TOURNAN-EN-BRIE
Tél. : 01 64 42 52 42
Fax : 01 64 42 56 21
Adresse électronique : info@tournan-en-brie.fr
sylwestrzak pisze:
Ale teraz chciałbym napisac do merostwa Tournan-En-Brie z prośba o akt urodzenia.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
elgra

- Podziękował: 14 times
- Otrzymał podziękowania: 15 times
Ville de Metz-etat civil
1 place d'Armes - J. F. Blondel
BP 21025
57036 Metz cedex 1
Podajesz dane zmarłego, swoje nazwisko, imię, adres pocztowy i email
Aby przetłumaczyć
https://translate.google.com/?hl=pl&sl= ... =translate
1 place d'Armes - J. F. Blondel
BP 21025
57036 Metz cedex 1
Podajesz dane zmarłego, swoje nazwisko, imię, adres pocztowy i email
Aby przetłumaczyć
https://translate.google.com/?hl=pl&sl= ... =translate
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 53 times
Kasiu, google translate wystarczyKasia18 pisze: Może ktoś (...) mógłby mi podać adres i napisać prośbę po francusku?
Niestety nie znam języka
https://translate.google.pl/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Pisarska_Katarzyna
Witam, na stronie geneanet.org jest sporo osob o nazwisku Sylwestrzak. Po podaniu lokacji "Somme" wyskakuje jeden zapis. Artykul z gazety francuskiej (skan do pobranua tutaj: https://www.retronews.fr/journal/le-pro ... /4645716/5
text:
"EU. - Etat civil du 30 decembre 1933 au 6 janvier 1934 - Naissances:BERTOUT Michel-Henri-Alfred, rue du Marche-Saint-Jacques, 21; CREPIN, MAdeleine-Henriette, Hospice.
Publication de mariage: Witrowski Stanislas, chauffeur, chaussee de Picardie, 65, et SYLWESTRZAK Alexandra-Marianna, sans profession, rue du Marechal-Goch, no. 13."
Zycze owocnych dalszych poszukiwan.
Kasia
text:
"EU. - Etat civil du 30 decembre 1933 au 6 janvier 1934 - Naissances:BERTOUT Michel-Henri-Alfred, rue du Marche-Saint-Jacques, 21; CREPIN, MAdeleine-Henriette, Hospice.
Publication de mariage: Witrowski Stanislas, chauffeur, chaussee de Picardie, 65, et SYLWESTRZAK Alexandra-Marianna, sans profession, rue du Marechal-Goch, no. 13."
Zycze owocnych dalszych poszukiwan.
Kasia
-
Bakuła_Mirosław44

Rodzina z Francji, problem z ustaleniem powiązania.
Dzień dobry
Proszę o wyrozumiałość lub przeniesienie postu, jeśli dodałem go w złym miejscu lub niezgodnie z zasadami.
Nie potrafię poradzić sobie z pewnym problemem. Ale może napiszę po kolei.
W 1923 roku we Francji w regionie Seine et Marne Stanisławowi Żakowskiemu i Stanisławie Głowackiej rodzi się syn Felix. Następnie w 1925 roku w Gesvres Le Chapitre (Seine-et-Marne) syn Edmond, który z kolei ma syna Jeana-Clauda urodzonego w 1950 roku w Jaignes w tym samym regionie Francji.
Jak się okazało dzięki badaniom DNA, córka tego ostatniego jest ze mną dość blisko spokrewniona, mowa tu o wspólnym pradziadku lub prapradziadku. Nie ma jednak żadnej wiedzy o swoich polskich przodkach ani chęci jej poszerzenia... A dla mnie sprawa jest tym istotniejsza, że małżeństwa Żakowskich nie mam w swoimi drzewie genealogicznym i mam podejrzenie, iż może to być trop prowadzący do odkrycia (po długich poszukiwaniach) nieznanego ojca mojego dziadka.
Dużo czasu zajęło mi dotarcie do powyższych informacji, niestety nie znam dat urodzeń ani ślubu Żakowskiego i Głowackiej, nie wiem czy odbył się w Polsce czy we Francji... Nie udało mi się odnaleźć ich w dostępnych bazach, mam też za mało danych by wiedzieć które metryki przeglądać. Wiem tylko, że region ich pochodzenia to pogranicze Kujaw i Wielkopolski, okolice Radziejowa, Strzelna, ewentualnie Słupcy, Konina.
Być może ktoś czytając to pomoże mi jakoś lub podpowie, co jeszcze mógłbym zrobić?
Proszę o wyrozumiałość lub przeniesienie postu, jeśli dodałem go w złym miejscu lub niezgodnie z zasadami.
Nie potrafię poradzić sobie z pewnym problemem. Ale może napiszę po kolei.
W 1923 roku we Francji w regionie Seine et Marne Stanisławowi Żakowskiemu i Stanisławie Głowackiej rodzi się syn Felix. Następnie w 1925 roku w Gesvres Le Chapitre (Seine-et-Marne) syn Edmond, który z kolei ma syna Jeana-Clauda urodzonego w 1950 roku w Jaignes w tym samym regionie Francji.
Jak się okazało dzięki badaniom DNA, córka tego ostatniego jest ze mną dość blisko spokrewniona, mowa tu o wspólnym pradziadku lub prapradziadku. Nie ma jednak żadnej wiedzy o swoich polskich przodkach ani chęci jej poszerzenia... A dla mnie sprawa jest tym istotniejsza, że małżeństwa Żakowskich nie mam w swoimi drzewie genealogicznym i mam podejrzenie, iż może to być trop prowadzący do odkrycia (po długich poszukiwaniach) nieznanego ojca mojego dziadka.
Dużo czasu zajęło mi dotarcie do powyższych informacji, niestety nie znam dat urodzeń ani ślubu Żakowskiego i Głowackiej, nie wiem czy odbył się w Polsce czy we Francji... Nie udało mi się odnaleźć ich w dostępnych bazach, mam też za mało danych by wiedzieć które metryki przeglądać. Wiem tylko, że region ich pochodzenia to pogranicze Kujaw i Wielkopolski, okolice Radziejowa, Strzelna, ewentualnie Słupcy, Konina.
Być może ktoś czytając to pomoże mi jakoś lub podpowie, co jeszcze mógłbym zrobić?
Rodzina z Francji, problem z ustaleniem powiązania.
Witam,
Wydaje mnie się, że można skorzystać ze strony
https://www.filae.com/v4/genealogie/Sea ... False&pe=0
Wystarczy wpisać nazwisko Zakowski, a reszta pokaże się
Pozdrawiam Marek
Wydaje mnie się, że można skorzystać ze strony
https://www.filae.com/v4/genealogie/Sea ... False&pe=0
Wystarczy wpisać nazwisko Zakowski, a reszta pokaże się
Pozdrawiam Marek
-
Bakuła_Mirosław44

Felix nie; moim przodkiem może być wprawdzie Stanisław Żakowski, jego żona Stanisława Głowacka (lub oboje), ale prawdopodobniejsze jest że wspólny przodek mój i tej osoby z Francji to rodzic którejś z tych osób. To znaczy, że może też chodzić o ich rodzeństwo.
Jakby nie było, nie ustalę nic dopóki nie odnajdę Stanisława i Stanisławy.
Jakby nie było, nie ustalę nic dopóki nie odnajdę Stanisława i Stanisławy.
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 48 times
Tutaj jest rodzina Żakowskich z miejscem i rokiem urodzenia Stanisława i Stanisławy - w spisie ludności z 1926 r., Gesvres-le-Chapitre, skan 2, poz. 59-61 (prawa karta):
http://archives-en-ligne.seine-et-marne ... /1050/1680
Pozdrawiam.
http://archives-en-ligne.seine-et-marne ... /1050/1680
Pozdrawiam.
Elża
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 5 times
-
Bakuła_Mirosław44