Kistowski_Mariusz pisze:
Panie Mariuszu,
Nie tylko akta z Niepartu to tragedia, ale ogólnie zasady pisania akt w XVIII i początkach XIX wieku to koszmar wynikający z zasad kościelnych i trzeba sporo spokojnej pracy by znaleźć swoją rodzinę. W tym przypadku nawet metryki pisane po łaciniena cele kościelne po 1808 roku nie mają charakteru ksiąg USC. Miałam podobnie z aktami mojej rodziny w Słupcy i Młodojewie i znalazłam także akta USC więc może warto ich poszukać.
Jest metoda na poszukiwanie bez nazwisk i w tym przypadku trzeba szukać dzieci Wojciecha i Magdaleny urodzonych w folwarku Dębina ( wchłonięty potem do Niepartu) i w Gogolewie.
Faktycznie
pierwszym dzieckiem tej pary był
Szymon Kistowski urodzony około 28.10.1790 r w Dębinie lub 5.01.1791 r także w Dębinie, bo w kalendarzu kościelnym to patroni o tym imieniu. Tak wówczas chrzczono dzieci i widać to po chrzcie Józefy i Elżbiety. Szymon brał ślub w 1812 r
Parafia katolicka Niepart, wpis 7 / 1812
Simon Kistowski 96%
ojciec: Adalbertus , matka: Magdalena
Regina Michalanka
ojciec: Lucas Michalak , matka: Theresia Dupiczak
, a zmarł w Gogolewie 17.11.1849 r na cholerę w wieku ok 60 lat ( faktycznie miał 59 lat ). Powinien Pan go znaleźć nawet bez nazwiska. On był najstarszy i przejął gospodarstwo po ojcu.
Kolejnym dzieckiem pracowitych Wojciecha i Magdaleny była
Elżbieta ur 2.11.1793 r w Dębinie, a ochrzczona 3.11.1793 r , czyli blisko święta jej patronki przypadającego na 5 listopada. Ona musiała poślubić Kruskowskiego /Kruskoskiego i zamieszkała w Widawie.
Trzecim dzieckiem była
Marianna urodzona w latach 1795-1798 chyba jeszcze w Dębinie, ale tu mam problem z datą dnia i miesiąca bo świąt maryjnych dużo, może ok 15 sierpnia? Ta Marianna poślubiła kogoś o nazwisku Roszyk i mieszkała w Nieparcie.
Tu jej ślub:
Parafia katolicka Niepart, wpis 8 / 1820
Joannes Woyciczak (23 lat)
Marianna Kistoska (20 lat) 100%
Czwartym dzieckiem był
Maciej urodzony ok 30 stycznia, 24 lutego lub 14 maja 1800 r , który zmarł 1.02.1802 r w wieku 2 lat. Był synem kmieci z Niepartu.
Piątym dzieckiem Wojciecha i Magdaleny Kistowskich była
Józefa ur 18.03.1803 r w Nieparcie, a ochrzczona 19.03.1803 r na cześć patrona.
Ona poślubiła kogoś o nazwisku Rejek i mieszkała we wsi Dłoń.
Tu jej ślub:
Parafia katolicka Niepart, wpis 10 / 1824
Raphael Rejek (27 lat) 100%
Josepha Kistoska (19 lat)
Greg (e-mail: zaniek1959@yahoo.com.au):
w moim drzewie
(02-01-2021)
Szóstym dzieckiem był
Maciej ur 19.02.1807 r w Nieparcie, a ochrzczony 21.02.1807 r syn kmieci, którego chrzestnymi byli Jaśnie Pan Antoni Grudzielski i Jaśnie Pani Marianna Baranowska. Nie znalazłam jego ślubu na Projekt Poznań i nie jest wymieniony jako spadkobierca więc mógł umrzeć przed 1840 r
Siódmym dzieckiem był
Jan Chryzostom Kistoski/Kistowski ur 25.01.1809 r w Nieparcie ochrzczony 26.01.1809 r, syn pracowitych Wojciecha i Magdaleny, którzy byli komornikami. Chrzestnymi byli sławetny kowal Jan Cieśliński, niekatolik i Magdalena Domagalina (żona Domagały kmiecia, obydwoje z Niepartu.
Tu jego ślub:
Parafia katolicka Niepart, wpis 26 / 1832
Joannes Kistoski (24 lat) 100%
ojciec: Adalbertus Kistoski , matka: Magdalena
Marianna Ruziak (21 lat)
ojciec: Thomas Ruziak , matka: Hedvigis
Teraz przechodzimy do [b
]aktów zgonu Wojciecha i Magdaleny Kistowskich.
Magdalena żona Wojciecha Kistowskiego zmarła na nieznaną chorobę w wieku 60 lat, w dniu 3 stycznia 1832 r w szpitalu gogolewskim( bywały takie przytułki) lub wynajętym mieszkaniu ( są podobne tłumaczenia wyrazu hospitalis). Pochowana w dniu 5 stycznia 1832 r
Nie mamy wymienionych jej dzieci, ani nazwiska rodowego, ale po danych z aktu ślubu wiemy, że mogła mieć ojca Marcina z Dębiny i urodzić się ok 1770-1772 r i ślub brała mając 17 lat lub 19 lat.
Najciekawszy i cenny jest akt zgonu pracowitego Wojciecha Kistowskiego, bo mamy wymienionych jego spadkobierców, czyli wszystkie żyjące w 1840 r dzieci tej pary, którym nie pozostawił żadnego majątku. Napisano, że zmarł jako wdowiec w szpitalu (przytułku)w Gogolewie w dniu 25.09.1840 r o godz. 2 w nocy, w wieku 95 lat z powodu starości i pochowany na cmentarzu parafialnym w Nieparciew dniu 28.09.1840 r . Pozostało po nim 5 dzieci:
Szymon z Gogolewa, Elżbieta Kruskoska z Widawy, Marianna Roszyk z Niepartu, Jan z Gogolewa i Józefa Rejek ze wsi Dłoń.
Z tego możemy sądzić iż nie był biedny skoro wychował i pożenił 5 dzieci.
Ponadto nie jestem pewna co poprawności zapisu w akcie "scultator" czyli żołnierz, bo robiono błędy i mógł to być " scultetus" czyli wójt, sołtys.
Tam stacjonowało wojsko i mógł być żołnierzem, ale także sołtysem co bardziej pasuje do kmiecia.
Wydaje mi się, że Wojciech Kistowski w momencie ślubu mógł mieć ok 30 lat i urodzić się ok 1750 r, jako syn Józefa z Gogolewa, który 2 razy występuje jako świadek; przy ślubie i narodzinach córki Elżbiety.
Życzę by udało się odnaleźć poszukiwane metryki i mam nadzieję, że w tym trochę pomogłam.
Dziękuję za życzenia; film to "Dom Gucci" ze świetną rolą Lady Gagi, ale jestem niewyspana bo trwał do godz 23,20. Czytam i oglądam głównie biografie.
Pozdrawiam
Janka