Kisielewska Michalina, Szukam potomków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Kisielewska Michalina, Szukam potomków

Post autor: przeski »

> Poszukuję osób, rodzin T:"Szukam potomków Michaliny Kisielewskiej"

Szukam potomków Michaliny Kisielewskiej, siostry mego dziadka Stanisława. Córka Józefa Kisiela i Heleny z Moniuszków urodzona w 1864 roku na Dworze Rudawa, parafia Brzostowica Wielka, potem parafia Krynki. Poślubia przed 1884 rokiem Szymona Wierzyka. Metryki nie znalazłem ale pewnie ślub brali w Krynkach bo tam urodziły sie ich dzieci: Leontyna (1884 - 1889). Paulina 1887, Jadwiga 1890, Stefania 1894, Maria ca 1907. Wszystkie w Dworze Rudawa. Michalina oprócz mojego dziadka Stanisława miała siostrę Mariannę i braci Jana i Aleksandra. Wszyscy oni znaleźli się, (prawdopodobnie po śmierci ojca Józefa w 1878 roku w Dworze Rudawa), na terenie Litwy skąd pochodził ich ojciec. W Rudawie pozostała tylko Michalina. Potem Stanisław i Marianna pojawili się w Białymstoku gdzie Stanisław wziął ślub z Emilią Wilner w 1898 a Marianna w cerkwi z Matwiejem Giegiczem w 1893 roku.
Z córek Michaliny, Jadwiga Wierzyk, poślubia w 1924 roku w Białymstoku Franciszka Bielawskiego syna Kazimiery, Stefania w 1927 roku również w Białymstoku Józefa Wielocha syna Karola i Jadwigi, Maria zaś w Krynkach w 1930 roku Stanisława Bergiela syna Jana i Antoniny Makar.
Helena z Moniuszków, wdowa po Józefie Kisielu poślubia w 1893 roku również w Białymstoku, starszego od niej wdowca, Wojciecha Kluczyńskiego syna Mateusza i Magdaleny.
Wszystkie dane z Geneteki.
Przemek Kisielewski
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Szukam potomków Michaliny Kisielewskiej

Post autor: Albin_Kożuchowski »

O potomkach Michaliny nie wypowiadam się, bo nie mam o nich informacji. Ale ślub jej rzeczywiście był w Krynkach w 1883 roku /nr 28/. Do tego miała prawdopodobnie jescze inne rodzeństwo oprócz wymienionych , a mianowicie Józefę i Kazimierę.
Na koniec drobna poprawka, rodzicami Wojciecha Kluczyńskiego byli raczej Mateusz i Jadwiga Sadowska, tak przynajmniej zapisano w metryce ślubu z Heleną.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Re: Szukam potomków Michaliny Kisielewskiej

Albin_Kożuchowski pisze:O potomkach Michaliny nie wypowiadam się, bo nie mam o nich informacji. Ale ślub jej rzeczywiście był w Krynkach w 1883 roku /nr 28/. Do tego miała prawdopodobnie jescze inne rodzeństwo oprócz wymienionych , a mianowicie Józefę i Kazimierę.
Na koniec drobna poprawka, rodzicami Wojciecha Kluczyńskiego byli raczej Mateusz i Jadwiga Sadowska, tak przynajmniej zapisano w metryce ślubu z Heleną.
O, dzięki za informację o ślubie Michaliny. Nie widziałem/zauważyłem wcześniej.
Józefa umarła w dzieciństwie tak jak i pierwsza Marianna urodzona w 1863 roku. Jest też akt zgonu Kazimiery z roku 1881 w Krynkach tym że jej nazwisko ksiądz wpisał niewłaściwie tak ze osoba robiaca indeksacje wpisała zmarłą 5-letnia Kazimierę Kisielewska jako "Kasińska".
Dzięki też za korekte nazwiska matki Wojciecha Kluczyńskiego. Poprawione.
Myślę, że brakuje wpisów z ostatnich lat istnienia parafii w Brzostowicy Wielkiej i stąd brak metryki urodzenia mego dziadka Stanisława ur. w ca 1864 roku jak i metryki zgonu pierwszej Marianny a moze i innych metryk.
Przemek Kisielewski
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Trafiłem na parę potomków Michaliny Teresy Kisielewskiej. Otóż Stanisław i Maria Bergiel mieli syna Jana i córkę Irenę /może dzieci było więcej?/. Irena wyszła za mąż za Wacława Bekisza /ślub w kościele Podlipki/, natomiast Jan ożenił się z Teresą Kundzicz /ślub w Krynkach/. Nic więcej o tej rodzinie nie wiem.
Do uzupełnienia podam, że w genetece nie ma ślubów z Krynek z lat 1875-1886 /wyjątek 1881/. Chrztów i zgonów nie ma z lat 1875-1877. A np. Kazimiera Kisiel/ewska/ ur. 1876 roku /nr 116/.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Albin_Kożuchowski pisze:Trafiłem na parę potomków Michaliny Teresy Kisielewskiej. Otóż Stanisław i Maria Bergiel mieli syna Jana i córkę Irenę /może dzieci było więcej?/. Irena wyszła za mąż za Wacława Bekisza /ślub w kościele Podlipki/, natomiast Jan ożenił się z Teresą Kundzicz /ślub w Krynkach/. Nic więcej o tej rodzinie nie wiem.
Do uzupełnienia podam, że w genetece nie ma ślubów z Krynek z lat 1875-1886 /wyjątek 1881/. Chrztów i zgonów nie ma z lat 1875-1877. A np. Kazimiera Kisiel/ewska/ ur. 1876 roku /nr 116/.
Podziękowania!
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

"Trafiłem na parę potomków Michaliny Teresy Kisielewskiej. Otóż Stanisław i Maria Bergiel mieli syna Jana i córkę Irenę".
Ja tez trafiłem.
Swoją drogą to dziwna jest motywacja genealogów rodzinnych publikujacych swoje drzewa na MyHeritage. Napisałem już dwa razy do potomków Michaliny a więc moich krewnych. Na razie żadnej odpowiedzi. Dziwne ale prawdziwe.
Przemek Kisielewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”