> Poszukuję osób, rodzin T:"Szukam potomków Michaliny Kisielewskiej"
Szukam potomków Michaliny Kisielewskiej, siostry mego dziadka Stanisława. Córka Józefa Kisiela i Heleny z Moniuszków urodzona w 1864 roku na Dworze Rudawa, parafia Brzostowica Wielka, potem parafia Krynki. Poślubia przed 1884 rokiem Szymona Wierzyka. Metryki nie znalazłem ale pewnie ślub brali w Krynkach bo tam urodziły sie ich dzieci: Leontyna (1884 - 1889). Paulina 1887, Jadwiga 1890, Stefania 1894, Maria ca 1907. Wszystkie w Dworze Rudawa. Michalina oprócz mojego dziadka Stanisława miała siostrę Mariannę i braci Jana i Aleksandra. Wszyscy oni znaleźli się, (prawdopodobnie po śmierci ojca Józefa w 1878 roku w Dworze Rudawa), na terenie Litwy skąd pochodził ich ojciec. W Rudawie pozostała tylko Michalina. Potem Stanisław i Marianna pojawili się w Białymstoku gdzie Stanisław wziął ślub z Emilią Wilner w 1898 a Marianna w cerkwi z Matwiejem Giegiczem w 1893 roku.
Z córek Michaliny, Jadwiga Wierzyk, poślubia w 1924 roku w Białymstoku Franciszka Bielawskiego syna Kazimiery, Stefania w 1927 roku również w Białymstoku Józefa Wielocha syna Karola i Jadwigi, Maria zaś w Krynkach w 1930 roku Stanisława Bergiela syna Jana i Antoniny Makar.
Helena z Moniuszków, wdowa po Józefie Kisielu poślubia w 1893 roku również w Białymstoku, starszego od niej wdowca, Wojciecha Kluczyńskiego syna Mateusza i Magdaleny.
Wszystkie dane z Geneteki.
Kisielewska Michalina, Szukam potomków
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Albin_Kożuchowski

Szukam potomków Michaliny Kisielewskiej
O potomkach Michaliny nie wypowiadam się, bo nie mam o nich informacji. Ale ślub jej rzeczywiście był w Krynkach w 1883 roku /nr 28/. Do tego miała prawdopodobnie jescze inne rodzeństwo oprócz wymienionych , a mianowicie Józefę i Kazimierę.
Na koniec drobna poprawka, rodzicami Wojciecha Kluczyńskiego byli raczej Mateusz i Jadwiga Sadowska, tak przynajmniej zapisano w metryce ślubu z Heleną.
Na koniec drobna poprawka, rodzicami Wojciecha Kluczyńskiego byli raczej Mateusz i Jadwiga Sadowska, tak przynajmniej zapisano w metryce ślubu z Heleną.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Re: Szukam potomków Michaliny Kisielewskiej
O, dzięki za informację o ślubie Michaliny. Nie widziałem/zauważyłem wcześniej.Albin_Kożuchowski pisze:O potomkach Michaliny nie wypowiadam się, bo nie mam o nich informacji. Ale ślub jej rzeczywiście był w Krynkach w 1883 roku /nr 28/. Do tego miała prawdopodobnie jescze inne rodzeństwo oprócz wymienionych , a mianowicie Józefę i Kazimierę.
Józefa umarła w dzieciństwie tak jak i pierwsza Marianna urodzona w 1863 roku. Jest też akt zgonu Kazimiery z roku 1881 w Krynkach tym że jej nazwisko ksiądz wpisał niewłaściwie tak ze osoba robiaca indeksacje wpisała zmarłą 5-letnia Kazimierę Kisielewska jako "Kasińska".
Dzięki też za korekte nazwiska matki Wojciecha Kluczyńskiego. Poprawione.
Myślę, że brakuje wpisów z ostatnich lat istnienia parafii w Brzostowicy Wielkiej i stąd brak metryki urodzenia mego dziadka Stanisława ur. w ca 1864 roku jak i metryki zgonu pierwszej Marianny a moze i innych metryk.
Przemek Kisielewski
-
Albin_Kożuchowski

Trafiłem na parę potomków Michaliny Teresy Kisielewskiej. Otóż Stanisław i Maria Bergiel mieli syna Jana i córkę Irenę /może dzieci było więcej?/. Irena wyszła za mąż za Wacława Bekisza /ślub w kościele Podlipki/, natomiast Jan ożenił się z Teresą Kundzicz /ślub w Krynkach/. Nic więcej o tej rodzinie nie wiem.
Do uzupełnienia podam, że w genetece nie ma ślubów z Krynek z lat 1875-1886 /wyjątek 1881/. Chrztów i zgonów nie ma z lat 1875-1877. A np. Kazimiera Kisiel/ewska/ ur. 1876 roku /nr 116/.
Do uzupełnienia podam, że w genetece nie ma ślubów z Krynek z lat 1875-1886 /wyjątek 1881/. Chrztów i zgonów nie ma z lat 1875-1877. A np. Kazimiera Kisiel/ewska/ ur. 1876 roku /nr 116/.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Podziękowania!Albin_Kożuchowski pisze:Trafiłem na parę potomków Michaliny Teresy Kisielewskiej. Otóż Stanisław i Maria Bergiel mieli syna Jana i córkę Irenę /może dzieci było więcej?/. Irena wyszła za mąż za Wacława Bekisza /ślub w kościele Podlipki/, natomiast Jan ożenił się z Teresą Kundzicz /ślub w Krynkach/. Nic więcej o tej rodzinie nie wiem.
Przemek Kisielewski
"Trafiłem na parę potomków Michaliny Teresy Kisielewskiej. Otóż Stanisław i Maria Bergiel mieli syna Jana i córkę Irenę".
Ja tez trafiłem.
Swoją drogą to dziwna jest motywacja genealogów rodzinnych publikujacych swoje drzewa na MyHeritage. Napisałem już dwa razy do potomków Michaliny a więc moich krewnych. Na razie żadnej odpowiedzi. Dziwne ale prawdziwe.
Ja tez trafiłem.
Swoją drogą to dziwna jest motywacja genealogów rodzinnych publikujacych swoje drzewa na MyHeritage. Napisałem już dwa razy do potomków Michaliny a więc moich krewnych. Na razie żadnej odpowiedzi. Dziwne ale prawdziwe.
Przemek Kisielewski