Nazwisko: Żukow

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=49210&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Domanika

Sympatyk

Post autor: Domanika »

Aleksandra Żukow urodzona w 1897 roku Lukowie ( aktualnie przedmieścia Psowa w Rosji). Najmłodsza córka Wasili Zukow i Pauliny Petrowej Żukow. Mieli także dwoje starszych dzieci- Annę Żukow- po pierwszym mężu Kozicką, po drugim prawdopodobnie Numow, oraz Griszkę ( prawdopodobnie zdrobnienie od Gregorija) Żukow. Rodzina Żukowów miała manufakturę porcelany ( Psków słyną z dobrej gliny)- prawdopodobnie była to domowa manufaktura, ale z opowieści przekazywanych wiem że zatrudniali kilka osób.

Pauliny rodzina ( prawdopodobnie matka ) mieszkała w Berlinie. W domu mówiono po Francusku, Niemiecku i Rosyjsku. Dzieci były pismienne. W 1916 roku Aleksandra została wywieziona na Sybir, prawdopodobnie nie tylko ona, ale po ponad roku wywózki wróciła do domu już z przyszłym mężęm Janem Wojciechowiczem.
w 1918 roku zrzekła się wiary prawosławnej na rzecz katolickiej aby móc zamieszkać na terenach Polskich i przeniosła się już z mężem do Porzecza koło Grodna ( aktualna Białoruś).

Niestety tym sposobem utraciła kontakt z rodziną. Do IIWŚ miała listowny kontakt z siostra Anną ale pózniej i on sie urwał.

Anna i Gregorij mieli swoje dzieci, ale nie wiem czy podaje imiona w dobrej kolejności. Anna miała córkę Werę rodzoną około 1925 roku, i mozliwe że starsze dziecko, Gregorij miał Marię i Darię , starsza córka była pełnoletnia na początku IIWŚ i była tłumaczem Niemiecko Rosyjskim. Młodsza była znacznie młodsza i urodziła sie około 1927 roku.

Poszukuję jakichkolwiek informacji na ich temat bo nie posiadam nic.
Z góry bardzo dziękuję za wszelka pomoc forumowiczów,
Pozdrawiam serdecznie

Anna Dominika
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Prawosławni także wracali/przyjeżdżali do Polski w 1918 i później.

Jeśli to Twoja rodzina zaginiona podczas działań wojennych to może Biuro Poszukiwań PCK?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Domanika

Sympatyk

Post autor: Domanika »

Aleksandra to moja prababka . Poszukuję tych co pozostawiła w Pskowie. Nie wiem co się z nimi stało. Po testach DNA udało mi się ustalić że prawdopodobnie młodsza córka Gregorija została adoptowana w 1930 roku jako 3 letnie dzuecko w Estonii ( na pograniczu Rosyjsko Estońskim) przez Estońską parę. Ale dlaczego, i czy to na pewno córka Gregorija to na 100% nie wiem- choć z badań dna wynika że bardzo bliska kuzynka mojej babci o imieniu Maria. Wątpię czy trafiliby do Polski
Z góry bardzo dziękuję za wszelka pomoc forumowiczów,
Pozdrawiam serdecznie

Anna Dominika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”