Olszewscy - zagadka rodziny senatorskiej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

początkująca889

Sympatyk

Post autor: początkująca889 »

Poszukuje informacji o mojej prapraprababci Mariannie Mielczarskiej z domu Olszewskiej

Sytuacja jest o tyle interesująca i zachęcająca do poszukiwań, że mój dziadek który już nie żyje, zapisał przy jej imieniu i nazwisku w (drzewie które sam stworzył) że pochodziła z senatorskiej rodziny. Marianna była jego prababką. Chciałabym rozwinąć te historie. Może uda się dojść do jej aktu urodzenia, jej rodzeństwa, rodziców.

Marianna Olszewska urodziła się prawdopodobnie w roku 1828.

Niestety miejsce jej urodzenia jest dosyć zawiłe.
Najpierw pojawia się w akcie ślubu Marianny Olszewskiej z moim dziadkiem Antonim Mielczarskim w roku 1857 w Warszawie.

Akt nr 91
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.75

Podane miejsce urodzenia Marianny - Zajeziorze występuje ale nie w pow. Płockim, a w pow. lipnowskim w woj. Kuj-pom gm. Kikół.

Błąd jest również w imieniu jej matki -Ewelina bez nazwiska panieńskiego.
Z tego co udało mi się ustalić z innych aktów, miała na imię Amalia a z domu Ujazdowska.
Marianny ojciec nazywał się Antoni Olszewski. Nic Więcej o jej rodzicach nie wiem...

Akt śmierci Marianny Mielczarskiej (z domu Olszewskiej) z 1904r. Z Warszawy (akt nr234)

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 32-237.jpg

Tłumaczenie:
Działo się w Warszawie, w parafii Świętej Trójcy, dnia 7/20 kwietnia 1904 roku, o godzinie 11 z rana.
Stawili się Antoni Mielczarski, mąż zmarłej, stolarz i Władysław Mielczarski, buchalter, obaj pełnoletni, zamieszkali w Warszawie i oświadczyli, że dzisiaj, o godzinie 5 z rana, zmarła w Warszawie przy ulicy Solec, pod liczbą 2966 i 2967 Marianna Mielczarska z domu Olszewska, żona deklarującego, 73 lata mająca, urodzona we wsi Zatcze? w powiecie płońskim, córka już zmarłych Antoniego i Amalii z Ujazdowskich, pozostawiwszy po sobie owdowiałego małżonka, Antoniego Mielczarskiego.
Po przekonaniu się naocznie o zejściu Marianny Mielczarskiej akt ten odczytano deklarującym, niepiśmiennym i przez Nas tylko podpisany został. „

Jak czytamy akt śmierci również nie pomaga rozwikłać zagadki pochodzenia babci. Może komuś uda się odczytać o jaką wieś chodzi. W akcie ślubu był powiat Płocki, tutaj mamy Płoński. Proszę o jakąkolwiek pomoc lub wskazówkę.

Marianna całe swoje zamężne życie mieszkała w Warszawie, tutaj tez urodziła 7 swoich dzieci.

Chciałabym się dowiedzieć czegoś o jej rodzicach i rodzeństwie. Skąd opinia że pochodziła z senatorskiej rodziny.

Znalazłam 3 jej rodzeństwa

1.Hipolit Olszewski

Niestety nic o nim nie wiem, mam tylko nr aktu smerci z Genetyki.
W 1866r zmarł w Zgławiączce koło Lubrańca;
Żydowo akt nr 13

2.Antonina Ostrowska (z domu Olszewska)
ur okolo 1825r w Lubrańcu w „Wukskiem”

Akt ślubu Antoniny Olszewskiej z 1844 z par. Brdów woj. Wielkopolskie akt nr3

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1825220

3.Józefa Kowalska (z domu Olszewska)
Ur. Około 1819r w Łomży w Zachodnich Prusach

Akt ślubu Józefy Olszewskiej z Janem Nepomucenem Kowalskim z roku 1844 w Izbicy Kujawskiej
Akt nr 19

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 5437a48f6d

I to niestety tyle co wiem o Olszewskich. Jakiekolwiek wskazówki gdzie mogę szukać będą ogromnie cenne. Z góry dziękuję

Agata
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

akty małżeństwa są bardziej wiarygodne (nowożeńcy zazwyczaj przedstawiają metryki urodzenia/chrztu) błędy można spotkać raczej w aktach zgonu, sprawdź czy aby w 1857 r powiat lipnowski nie był w województwie płockim
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3% ... o_Polskie)
pozdrawiam
BasiaS
początkująca889

Sympatyk

Bardzo dziękuję. Faktycznie pow. Lipnowski wchodz w województwo Płockie. Niestety nie znalazłam nigdzie zeskanowanych aktów z tego czasu.

Agata
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Co miał na myśli - nie mam pojęcia.
Nie widzę potrzeby by zmieniać klasyczne szukanie z uwagi na wspomnianą uwagę.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Pytania dotyczące aktu małżeństwa z 1857 chyba wyjaśniają aneksy:

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.25
Paweł
początkująca889

Sympatyk

Bardzo dziękuję. O tyle wyjaśnia to że Marianna byla przekonana ze urodziła się we wsi Zajeziorze. W tamtym czasie należała ta wieś do województwa płockiego. Niestety nie mogę znaleźć ksiag z tamtego okresu. Sytuacje mylnie wpisanego imienia matki jako Ewelina może wyjaśniać fakt iż Amalia wcześnie zmarła. Nie wiem niestety gdzie i kiedy.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

W parafii Kikół w 1827 roku (akt nr 10) wzięli ślub Franciszek Olszewski, syn Macieja i Marianna Wojciechowska. Metryka bez cech szlachectwa (gospodarze).
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Ujazdowska z domu Olszewska to ktoś z rodziny?
Z 1883/10 Joniec wieś Popielżyn Zawady

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 628&zoom=2
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Senatorzy to wojewodowie, kasztelanowie … Rzeczpospolitej. Ale nie sugerowałbym się tym, bo to powinno wyjść, jak odtworzysz genealogię. Bo cóż, że zaczniesz przeglądać spis takich rodów w poszukiwań tego nazwiska. A potem okaże się, że przodek istotnie pełnił urząd, ale ziemski nie dający prawa do zasiadania w Senacie. Poza tym to mógł być nie bezpośredni przodek.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Sprawa się wyjaśniła. U Mormonów po zalogowaniu dostępne są niektóre księgi z parafii Kikół. Odnotowano w nich wielu Olszewskich - gospodarzy i wyrobników. Miedzy innymi znalazłem dwa akty zgonu:
- Tomasza Olszewskiego, lat 6, zmarłego w 1834 roku w Zajeziorzu, syna Antoniego i Amalii Olszewskich, ekonomstwa z Zajeziorza,
- Anieli Olszewskiej, lat 2, zmarłej w 1836 roku w Zajeziorzu, córki Antoniego i Emilii.
Chodzi tu o rodzeństwo, ponieważ zgon zgłaszał Józef Olszewski (ur. ok. 1769), zastawnik i gospodarz z Mszczonnego (par. Kikół), stryj zmarłych Tomasza i Anieli Olszewskich.
Posiadam kopię aktu zgonu Tomasza Olszewskiego, więc mogę przesłać na priva.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Z aktu ślubu Józefy Olszewskiej dowiadujemy się, że matka panny (szlachcianki) już nie żyła i tu jest jej akt zgonu w 1837 w parafii Kikół, gdzie ok 1832 r mogła urodzić się poszukiwana Marianna Olszewska.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... 0&to_date=
Starsze siostry zostały otoczone opieką stryja ( już niemłodego) i wydane za mąż w 1844 r, natomiast Marianna Olszewska wyjechała do Warszawy i została służącą. Tak bywało gdy rodzina nie miała już swojego majątku i utrzymywała się z pracy najemnej i pannie nie było już komu dać posag.
Stryj Józef Olszewski był ekonomem i chyba urodził się ok 1782 r więc może przez jego dane należy szukać tej rodziny Olszewskich?

Pozdrawiam
Janka
ps. Tu widzę indeks do aktu urodzenia Hipolita Olszewskiego w 1820 r w parafii Sierpc. Co prawda indeks sporządzono kalecznie z powodu błędów w akcie lub z powodu błędów indeksującego, ale warto go szukać u źródła.
Moim zdaniem rodzina przemieszczała się z powodu pracy ojca jako leśnika, gajowego dla różnych rodzin szlacheckich.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1820
Robert_Kostecki

Sympatyk

Przeglądnąłem wiele dostępnych ksiąg parafii Kikół od lat 40. XVIII wieku począwszy. Występują w nich Olszewscy, ale trudno dopatrzyć się w metrykach potwierdzenia ich szlachectwa. Byli to zastawnicy, wyrobnicy i gospodarze. Być może wcześniej drobna szlachta, ale później zdeklasowana.

Księga zgonów z 1834 roku, akt nr 5 - Działo się we wsi Kikole dnia 7 lutego 1834 roku o godzinie 9 rano. Stawił się Józef Olszewski [stryj umarłego], zastawnik z Mszczonnego, lat 65, tudzież Paweł Stachowski, owczarz z Zajeziorza, lat 35 liczący sobie i oświadczyli, iż dnia 5 bieżącego miesiąca o godzinie 10 wieczór umarł Tomasz Olszewski w Zajeziorze przy rodzicach zamieszkały, lat 6 mający, syn Antoniego i Amalii Olszewskich, ekonomostwa z Zajeziorza w Kulinie (?) zrodzony. Po przekonaniu się naocznym o zejściu Tomasza Olszewskiego akt stawającym przeczytany został, którzy pisać nie umieją. X. Walenty Łubieński, Proboszcz Parafii Kikoł.

Księga zgonów z 1837 roku, akt nr 8 - Działo się we wsi Kikole dnia 8 lutego/27 stycznia 1837 roku o godzinie dziewiątej z rana. Stawili się Marcin ...siewicz, posługacz kościelny, z Kikoła, lat 62, tudzież Jan Żuchowski, szewc z Kikoła, lat 30 liczący sobie i oświadczyli, iże dnia 5 lutego/24 stycznia roku bieżącego o godzinie siódmej z rana umarła Amalia Olszewska na podkomornym w Mszczonnym zamieszkała, lat 45 mająca, zostawiwszy po sobie owdowiałego męża Antoniego Olszewskiego z opieki żyjącego w Ostrowitem zamieszkałego, lat 60 mającego, w Strusach (?) zrodzona. Po przekonaniu się naocznym o zejściu Amalii Olszewskiej akt stawającym przeczytany został, którzy pisać nie umieją. X. Walenty Łubieński, Proboszcz Parafii Kikoł.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Robert_Kostecki pisze:Przeglądnąłem wiele dostępnych ksiąg parafii Kikół od lat 40. XVIII wieku począwszy. Występują w nich Olszewscy, ale trudno dopatrzyć się w metrykach potwierdzenia ich szlachectwa. Byli to zastawnicy, wyrobnicy i gospodarze. Być może wcześniej drobna szlachta, ale później zdeklasowana.

Księga zgonów z 1834 roku, akt nr 5 - Działo się we wsi Kikole dnia 7 lutego 1834 roku o godzinie 9 rano. Stawił się Józef Olszewski [stryj umarłego], zastawnik z Mszczonnego, lat 65, tudzież Paweł Stachowski, owczarz z Zajeziorza, lat 35 liczący sobie i oświadczyli, iż dnia 5 bieżącego miesiąca o godzinie 10 wieczór umarł Tomasz Olszewski w Zajeziorze przy rodzicach zamieszkały, lat 6 mający, syn Antoniego i Amalii Olszewskich, ekonomostwa z Zajeziorza w Kulinie (?) zrodzony. Po przekonaniu się naocznym o zejściu Tomasza Olszewskiego akt stawającym przeczytany został, którzy pisać nie umieją. X. Walenty Łubieński, Proboszcz Parafii Kikoł.

Księga zgonów z 1837 roku, akt nr 8 - Działo się we wsi Kikole dnia 8 lutego/27 stycznia 1837 roku o godzinie dziewiątej z rana. Stawili się Marcin ...siewicz, posługacz kościelny, z Kikoła, lat 62, tudzież Jan Żuchowski, szewc z Kikoła, lat 30 liczący sobie i oświadczyli, iże dnia 5 lutego/24 stycznia roku bieżącego o godzinie siódmej z rana umarła Amalia Olszewska na podkomornym w Mszczonnym zamieszkała, lat 45 mająca, zostawiwszy po sobie owdowiałego męża Antoniego Olszewskiego z opieki żyjącego w Ostrowitem zamieszkałego, lat 60 mającego, w Strusach (?) zrodzona. Po przekonaniu się naocznym o zejściu Amalii Olszewskiej akt stawającym przeczytany został, którzy pisać nie umieją. X. Walenty Łubieński, Proboszcz Parafii Kikoł.
To by tłumaczyło opiekę stryja, który pracował jako ekonom. Myślę, że chodzi o poszukiwaną parę Antoni i Amalia Olszewscy. Miejsce jej urodzenia jest bardzo istotne więc trzeba je dokładnie odczytać, może wkleisz ten akt?
Skoro Hipolit urodził się w grudniu 1819 r w parafii Sierpc to mogli zawrzeć ślub w mazowieckim bo panna pochodziła z mazowieckiego.
Z tego aktu zgonu wynika duża różnica wieku między Antonim i Amelią, może on był już wdowcem wcześniej? Obydwoje mogli urodzić się w XVIII wieku i trudno o indeksy i akty...

Pozdrawiam Cię serdecznie
Janka
Robert_Kostecki

Sympatyk

Zwracam uwagę, że w 1836 roku w Ostrowitem zmarł Antoni Olszewski, lat 3, syn Bartłomieja, ekonoma. Może Bartłomiej, to syn Antoniego Olszewskiego, ekonoma z Zajeziorza. Coś za dużo tych ekonomów.

Pozdrawiam

Robert
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Robert_Kostecki pisze:Zwracam uwagę, że w 1836 roku w Ostrowitem zmarł Antoni Olszewski, lat 3, syn Bartłomieja, ekonoma. Może Bartłomiej, to syn Antoniego Olszewskiego, ekonoma z Zajeziorza. Coś za dużo tych ekonomów.

Pozdrawiam

Robert
Robercie skoro masz te skany to widzisz ich treść, ale ja nie mam skanów i jedyne co widzę to akty ślubu Antoniny i Józefy córek Antoniego i Amalii Olszewskich. Tam jedynym ekonomem jest Józef Olszewski, a nie ich ojciec.
To nie wyklucza możliwości iż Bartłomiej Olszewski, ojciec tego zmarłego dziecka to także syn Antoniego i Amalii Olszewskich.
Bardzo by się przydał akt ślubu lub zgonu Józefa Olszewskiego, który żył jeszcze w 1844 r w Izbicy. Tam mogą być dane jego rodziców prowadzące go jego brata Antoniego. Nie mamy jednak gwarancji, że byli to bracia rodzeni, a nie stryjeczni, czyli kuzyni.

Pozdrawiam
Janka

ps. Pani Agato na Pani koncie myheritage jest błędne nazwisko Antoniny po ślubie z Jakubem Otwinowskim s Hilarego i Salomei z Reteńskich.
https://www.myheritage.pl/research?s=1& ... tives=List
Jest tam także Tomasz Olszewski jako brat Marianny więc gdzie urodzony i kiedy. Zadając pytania i prośby należy podawać wszystkie znane informacje, linki do aktów lub zdjęcia akt zapisane przez fotosik lub inny program.
Pierwszą żoną Jakuba Otwinowskiego była Aniela Sremska/Szremska zmarła w Brdowie 1840/59, zostawiła synów ur Paweł 1826/14 i Hieronim 1827/57. Małżonkom Jakubowi Otwinowskiemu i Antoninie z Olszewskich urodziła się córka Marianna akt 46 z 1844 r. Później tej pary nie widać w Wielkopolskich indeksach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”