Zamieszczę "dokumentację" akcji z Rościszewskimi, chociaż nie namawiam do prześledzenia, raczej jako dowód, że była możliwa i naprawdę miała miejsce.
1.
Mój post z 2022 r. w grupie na FB:
cyt.: "Pozwolę sobie pokazać na przykładzie (którym się teraz zajmuję) jak nawet bardzo małe dopasowanie DNA na MyHeritage może być użyteczne. Chociaż na razie mamy tylko hipotezę wymagającą weryfikacji, może się nie potwierdzić. A teraz wklejam. 1/ Bardzo dalekie i maleńkie dopasowanie, tak dalekie, że prawdopodobnie inne serwisy by tego nie przełknęły, ale MH jest odważna, łapie głęboko i szeroko. 0,2% wspólnego DNA, 2 maleńkie odcinki, najdłuższy ma 6,8 cM, toż to prawie nic, nawet nie zwracam na takie dopasowania uwagi. 2/ Ale tym razem match/dopasowanie odnalazło się przez taką ścieżkę: sprawdzałam wspólne matche swoje i kuzynki, szukając tam polskich nazwisk, zanotowałam tylko kilkanaście i postanowiłam niektórym przyjrzeć się bliżej, tylko jedna z osób była mi znana, nasz daleki kuzyn, po siostrze naszego (z kuzynką) 2xpradziadka, czyli wspólni 3xpradziadkowie, Rościszewski. Mam "ścieżkę" na Rościszewskich, super, jedźmy dalej. Sprawdzam wspólne z nim dopasowania, szukając oczywiście polskich nazwisk (takie osoby częściej znają genealogię). Uwagę przykuł match rodem z Krakowa, bo chociaż żadne z nazwisk wymienionych przez tę osobę jako przodkowie nie mówiło mi nic, to zainteresowanie wzbudziło jedno z miejsc przodków - maleńka wioska w Bieszczadach - Tarnawa Niżna. Już kilka razy rozmawiałam z różnymi Rościszewskimi z Tarnawy Niżnej, ciekawe historie, ale mało odległe w czasie, nie pamiętam, żeby znali głębiej swoją genealogię, a zwłaszcza czy są połączeni jakoś z Rościszewskimi rodem z Rościszewa, z pogranicza Mazowsza i Ziemi Dobrzyńskiej. To takie rzadkie nazwisko przecież. Ślad po ich bytności w Tarnawie Niżnej jest w Genetece. Tak się też składa, że wszystkie indeksy "Rościszewskie" z Podkarpacia mogą być podpowiedzią jak układała się ta historia (ale tego nie będę opowiadać, za dużo hipotez). 3/ Teraz powinnam skontaktować się z osobą rodem z Krakowa i zapytać czy z jej strony patrząc nasze wspólne dopasowania kierują ją w stronę Tarnawy Niżnej. Tak jak dla mnie "przewodnikiem" było nazwisko Rościszewski. Jeżeli tak, byłaby to cenna informacja, może chociaż jeden z dwóch wspólnych maleńkich odcinków? Ciekawe, zwłaszcza dla Rościszewskich rodem z Tarnawy Niżnej. I byłaby chwała dla MyHeritage, że odważyło się dodawać tak malutkie matche, 6,8cM, prawie nic. (zamieszczam w tej grupie bo trochę nazwiskowych informacji, w grupie zamkniętej chyba można). Jeżeli nawet ta hipoteza się nie potwierdzi, to i tak była to ciekawa "wycieczka" i pouczająca."
Tutaj dodałam 2 obrazki: match z MyHeritage i Geneteka nazwisko Rościszewski w Podkarpackim (gdzie wyraźnie widać grupkę z XVIII w. z imieniem Adam w tej grupce i potem Tarnawę Niżną).
2.
Odezwała się osoba z genealogią z Tarnawy (nie podaję danych osobowych bo nie wiem czy mogę):
cyt.: "Rościszewski z Tarnawy Niżnej to moi przodkowie ze strony babci. Wg dostępnych na FS i szukajwarchiwach.gov.pl metryk mój najdalszy prapra to Adam, z początku XIX w. I póki co nie mogę z nimi dalej ruszyć."
3.
Moja reakcja:
cyt.: "no to się cieszę, a nuż będzie jakiś trop, coś dzisiaj dużo się dzieje w temacie Rościszewskich

. Sprawdziłam właśnie czy nie jest to jakaś "ich" data, no tak, rocznica ślubu 5xpradziadków. Chyba poszukam zatem tego Adama, może się znajdzie takie imię w tej rodzinie, to imię ważne dla linii "B" Rościszewskich (w opracowaniu Łempickiego). Linia "B" idzie właśnie od Adama (poł. XVI w.). Tenże Adam miał syna Jana, który miał z kolei syna Tomasza, a ten miał właśnie syna Adama, który po 1649 r. znika z pola widzenia (autor opracowania tylko raz natknął się na wzmiankę o nim w tym 1649 r.). Ja myślę, że można roboczo przyjąć, że imię Adam będzie tu istotne (hipoteza tylko). Kim był ów Adam dla mojego 5xpradziadka, którego dzisiaj 244 rocznica ślubu przypada? Zaraz sprawdzimy. Tak dość blisko nawet. Tomasz, ojciec Adama (który znika z pola widzenia w rejonie Mazowsze/Ziemia Dobrzyńska), miał również syna Tomasza, a ten był pradziadkiem mojego 5xpradziadka. Ufff. To tylko hipotezy, dowód na to jak DNA pobudza wyobraźnię i uruchamia bardzo głębokie pokłady, prowadzi nas w poszukiwaniach przodków. Oczywiście zwróciłam uwagę na indeksy z Podkarpacia i i imię ojca dzieci Rościszewskich tamże

".
i moja "robocza hipoteza" w kolejnym komentarzu:
cyt.: "Czyli jest możliwe (bardzo robocza hipoteza), że ten malutki odcinek DNA jest świadectwem na wspólnego przodka, którym byłby tutaj Tomasz Rościszewski (wnuk Adama, od którego idzie linia "B"). Ten Tomasz byłby dla nas, z naszej strony 8xpradziadkiem (liczę teraz od faktycznego matcha u nas, do tej pory pisałam z mojej perspektywy, a ja jestem młodsze pokolenie i nie mam tego połączenia już. 8xpradziadek to nie jest tak bardzo głęboko, jak na match DNA. Ten wspólny (ewentualnie) Tomasz zmarł ok. 1640 r. i to już jak na połączenie DNA całkiem nieźle, to znaczy głęboko

."
4. Komentarz
Wszystko zaczęło się od malutkiego matcha na MyHeritage (którego nawet nie zawiadomiłam o "akcji"). Ludzie dziwnie reagują jak odkrywa się im jakieś głębokie pokłady, coś co wydaje się niemożliwe żeby o nich wiedzieć. Nawet ci, którzy wykonali testy DNA i powinni widzieć przecież, że możliwe. Odkrywanie takich głębokich korzeni to szczególny "sport", wciąga, uzależnia, jest więc groźny. Można powiedzieć, że firmy takie jak Ancestry i MyHeritage żerują na tych uzależnionych.... Dzięki DNA możliwe są akcje z przeskakiwaniem niewiadomych w drzewie (nie trzeba mieć wcale po kolei metryk żeby coś uprawdopodobnić). Szkoda, że nie ma takiej polskiej platformy, która by drzewa i testy DNA Polaków porównywała. Ale ... to nie miałoby sensu, bo większość przetestowanych osób to potomkowie emigrantów, czyli bazy muszą być światowe. Ci zza morza są bardziej otwarci i chętni do dokonywania takich odkryć. My jesteśmy wciąż nieufni, z ich perspektywy - tacy ludzie z buszu, ich dalecy kuzyni, ale jacyś nierozgarnięci, nie odważający się korzystać z nowych technologii.
Łucja