Menzel Marianna - Zaginiona

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Grzeszczyk

Sympatyk

Menzel Marianna - Zaginiona

Post autor: Grzeszczyk »

> Poszukuję osób, rodzin T:"Zaginiona - Marianna Menzel"

Dzień dobry,

poszukuję informacji o mojej przodkini Mariannie Menzel z domu Karólak (pisownia w dokumentach może być inna, np. Karolak).

Marianna urodziła się 15.04.1834 roku w Psarach (Psary-Glapiniec, woj. wielkopolskie). Była córką Józefa Karólaka i Agnieszki Boruszak (katolików).

W 1854 r. w Latowicach wzięła ślub z Christianem Menzlem i przeszła na protestantyzm (prawdopodobnie, ponieważ wydano zgodę ewangelickich władz kościelnych na ich ślub). Para mieszkała w Psarach, później w Śliwnikach. Mieszkali razem z córką Józefą Menzel (po mężu Grzeszczyk).

Zgodnie z historiami przekazywanymi w rodzinie Marianna zaginęła między 1920 a 1921 rokiem. Nie posiadam informacji o jej losie, nie odnaleźliśmy jej aktu zgonu.

Będę wdzięczna za każdą informację oraz wskazówkę gdzie mogę zdobyć więcej informacji o Mariannie.

Pozdrawiam
Agata Grzeszczyk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”