Dręgiewicz/Dryngiewicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pytlarz_Anna

Sympatyk

Dręgiewicz/Dryngiewicz

Post autor: Pytlarz_Anna »

Szukam krewnych, szczególnie rodzeństwa rodziców mojej babci Antoniny tj. Edmunda i Marii Dręgewicz (jak nazywała się z domu?). Babcia Antonina urodziła się w 1891r w Lutowiskach. Miała siostry (Marię, Stefanię i Stanisławę) i dwóch braci (Józefa ur.w Turce na Ukrainie, drugi być może na imię Antoni po wojnie związany z Sanokiem i Ustrzykami),być może było jeszcze jakieś rodzeństwo. Rodzina związana jest z miejscowościami: Lutowiska, Wróblowice, Turka, Borysław, Smolnik, Ustrzyki, Sanok, Nowy Sącz, Gorce, Chojnów, Wałbrzych, Świerzawa, Wrocław, Zgorzelec. Babcia Antonina w jakiś sposób związana była z hr. Tarnowską (babcia była krawcową i część swego życia spędziła w majątku we Wróblewicach u Tarnowskich szyjąc u nich), związana też była jakoś z Xawerym Dunikowskim (chyba był jej kuzynem). Pradziadek Edmund miał coś wspólnego z końmi i bywał na Węgrzech.
W rodzinie panowało dziwne milczenie na tematy powyższe.
chołoniewski

Sympatyk

Dręgiewicz/Dryngiewicz

Post autor: chołoniewski »

Witam
w moim drzewie genealogicznym ,znalazłem Joannę Pulnarowicz, która wyszła za mąż za Sylberta Leopolda -dzieci: Bolesław Sylbert ,Zofia /wyszła za Dryngiewicza/ i Józefa /za Potykanowicza chyba z zawodu murarza ,mieli dużo dzieci, mieszkali w Turce n/Stryjem, po wojnie Kłodzko i Wojciechowice
pozdrawiam
Jurek Chołoniewski
Pytlarz_Anna

Sympatyk

Dręgiewicz/Dryngiewicz

Post autor: Pytlarz_Anna »

Witam,dziękuję za wiadomość.Dotarłam do Zofii Silbert/Sylbert,która wyszła za Jóżefa Dręgiewicza (to brat mojej babci Antoniny).Po wojnie rzeczywiście ok.Kłodzka a póżniej Świerzawa(i tam są chyba pochowani a Józef na pewno).Dzieci mieli dużo i już wiele wiadomości o nich mam .Od niedawna znam też panieńskie nazwisko mojej prababki Marii (Langenfeld).O pradziadku Edmundzie Dręgiewiczu nie wiem nic,poza tym,że miał coś wspólnego z koniami i pochodził z Turki.Pozdrawiam
Anka Pytlarz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”