Jak szukać akt .. (metrykę).. Francja?

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Na początek sprawdziłbym jakie źródła są dostępne dla "Wronowy". Sporo ewidencji ludności może być, również tej pobocznej, na ogól mniej cenionej jak przybywający i wybywający.
Pod kątem Marty, od Twojej strony sprawdzić co możliwe. A przy okazji mogą wyjść inne rzeczy

Przy czym - jeśli nie ma Y, to opisy prawdopodobieństw (przedziały cM) są tak rozległe...trudno - moim zdaniem - typować. Szczególnie tylko dwiema próbkami. Wypadałoby mozolnie inne możliwości wykluczać. "Wycinanie" niespecjalnie pomoże, tzn coś tam da, ale nie radykalnie ufności nie zwiększy.

O źródłach francuskich, sposobach dotarcia do nich i ich analizy jest wątek.
Bakuła_Mirosław44

Sympatyk

Post autor: Bakuła_Mirosław44 »

Officinalis_Paeonia pisze:Tutaj jest rodzina Żakowskich z miejscem i rokiem urodzenia Stanisława i Stanisławy - w spisie ludności z 1926 r., Gesvres-le-Chapitre, skan 2, poz. 59-61 (prawa karta):
http://archives-en-ligne.seine-et-marne ... /1050/1680
Pozdrawiam.
To musi być to! Nie wiem jak dziękować, ile miesięcy, dni i godzin tego szukałem...
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 48 times

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Proszę bardzo, Mirosławie :)
Tutaj, sądzę, jest AU Stanisławy - par. Sędzin miejscowość Kobielice, skan 12, akt 45:
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Pozdrawiam.
Elża
Bakuła_Mirosław44

Sympatyk

Niestety, wprawdzie na razie pobieżnie przejrzałem metryki z Radziejowa za lata 1890-1900, lecz nie znalazłem w nich aktu urodzenia Stanisława Żakowskiego. Był jedynie Jan Żak w 1894 roku.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

A jak ten AU rozwiąże tytułowy problem z ustaleniem powiązania biologicznego?
Bakuła_Mirosław44

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:A jak ten AU rozwiąże tytułowy problem z ustaleniem powiązania biologicznego?
Jak sądzę, poprzez rozpisanie drzewa genealogicznego, ustalenie członków rodziny wymienionej osoby i powiązanie ich z moimi.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

? Ale jak?
"Rozpisanie itd" to jest efekt, nie źródło informacji

Jakiś "plan pracy " by się przydał i j.w. - zacznij od dokumentacji swoich przodków, ich losów nie od domniemanych
Co działo się z Martą ? Gdzie była, co robiła w okresie poprzedzającym urodzenie syna?
jakie są możliwe źródła do tego?

Jeśli chcesz ustalić kto z kim mógł się spotkać w miarę wąskim okienku czas-miejsce, to spróbuj je określić. Skupiając się nie na (na razie przynajmniej) obcych ludziach, średniodobrze wyintepretowanych z jakichś podobięńtw dwóch próbek DNA , a na "swoich papierowych":)
Bakuła_Mirosław44

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:? Ale jak?
"Rozpisanie itd" to jest efekt, nie źródło informacji

Jakiś "plan pracy " by się przydał i j.w. - zacznij od dokumentacji swoich przodków, ich losów nie od domniemanych
Co działo się z Martą ? Gdzie była, co robiła w okresie poprzedzającym urodzenie syna?
jakie są możliwe źródła do tego?

Jeśli chcesz ustalić kto z kim mógł się spotkać w miarę wąskim okienku czas-miejsce, to spróbuj je określić. Skupiając się nie na (na razie przynajmniej) obcych ludziach, średniodobrze wyintepretowanych z jakichś podobięńtw dwóch próbek DNA , a na "swoich papierowych":)
Ale dlaczego Pan sądzi, że ja tego nie robiłem i nie robię poza tym, o czym piszę w tym wątku? :) Po prostu dla potrzeb poruszonego tematu uznałem za bezcelowe opisywanie swoich poszukiwań dotyczących historii życia matki dziadka. Proszę mi wierzyć, było i jest tego dużo, biorąc pod uwagę nawet nie tyle to, że informacji o niej było mało, co fakt, że były one fałszywe.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Opisujesz w miarę dokładnie nie sowich (jak na razie) przodków - pomimo braku chęci uczestniczenia potomków tych ludzi. OK, zdarza się, nie widzę problemu dopóki nie ma asymetrii. Była skrajna, tzn nic nie napisałeś o tym, co zrobiłeś po swojej stronie.
Tylko stąd. Tzn z tego co napisałeś i z tego, czego nie napisałeś.
A problem/zagadnienie tytułowe to nie jest "szukam dokumentów we Francji" (jest taki wątek - przeczytaj go i tam pisz, jeśli do tego sprowadza się Twoje zainteresowanie), a szerzej.

"Bezcelowe"?
To jest fundament. Bezcelowe to jest szukanie pomocy w podejściu od drugiej strony do punktu styczności bez informacji od tej prostszej, Twojej strony.

Jest tak wiele założeń, które muszą być spełnione, by skupiać się na "Stanisław czy jego ojciec", że trudno pominąć "a czy one są wszystkie spełnione"?
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Podziękował: 12 times
Otrzymał podziękowania: 15 times

Post autor: elgra »

Bakuła_Mirosław44 pisze:[ ile miesięcy, dni i godzin tego szukałem...
A wystarczyło :) napisać do merostwa miejsca urodzenia synów / syna.
W akcie urodzenia dzieci podane są informacje o dacie i miejscu urodzenia rodziców.

Informacje ze spisów ludności są przydatne, ale .... nie zawsze prawdziwe...
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Bakuła_Mirosław44

Sympatyk

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady i otrzymaną pomoc. Przepraszam również pana Włodzimierza za być może nieprzyjemny ton mojej wypowiedzi, wynika to z frustracji jakiej doświadczam po tak żmudnych poszukiwaniach.
Umiejscowienie narodzin Stanisława i Stanisławy w okolicach Radziejowa i Sędzina raczej dyskwalifikuje ich jako powiązanych z moim dziadkiem Stefanem Nowakiem. Pomimo, że nie odkryłem jeszcze ich dokładnego biologicznego powiązania ze sobą, muszę przyjąć że będzie ono od strony mojej babci z domu Łąkowskiej, która z tych stron pochodzi.
Świętczak_Sebastian

Sympatyk
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Re: Jak szukać akt .. (metrykę).. Francja?

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Dzień dobry.
Szanowni Państwo, czy mają Państwo pomysł jak się czegoś dowiedzieć, a konkretnie jak ustalić dane rodziców takiej osoby:
Leopolda Maria ANDRES
W Francja, Zgony
Imię i nazwisko Leopolda Maria ANDRES
Płeć kobieta
Data urodzenia 18 maj 1915
Kurgyna Moda, Poland
Śmierć 5 lut 2005
Neufchâtel-En-Bray, Seine-Maritime, Normandie, France
Certyfikat nr 21
https://www.myheritage.pl/research/coll ... ria+ANDRES

Leopolda ANDRES

Birth May 18, 1915

Kurgyna moda Pologne
Marriage

with Fernand leon CLEMENT

Death Feb. 5, 2005

Neufchâtel-en-Bray, 76462, Seine-Maritime, Normandie, France

https://gw.geneanet.org/grailheh?lang=e ... &type=tree

Podane tutaj miejsce urodzenia Kurgyna Moda, Poland może oznaczać Kurzynę Małą, ale księdze metrykalnej z USC Jarocin, obejmującą Kurzynę Małą nie widzę takiej Leopoldy.
https://fotolubgens.lubgens.eu/picture. ... tegory/760
--
Sebastian
erisson
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: erisson »

Witam,

Zamówiłem koledze Akt zgonu w USC

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Pozdrawiam.

Rysiek
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Décès
Le 04 octobre 1987
Neufchatel-En-Bray
(Neufchâtel-en-Bray, Seine-Maritime )
Fernand Leon CLEMENT
Naissance
Le 20 juillet 1915, Neuville-Coppegueule
(Neuville-Coppegueule, Somme )
Autres informations
Référence n° 6D690ED3-160C-4E46-8A3F-8407D1BDBD73
Numéro de l’acte: 106

a może to Kurzyna Mała w Podkarpackiem, ale aktu ur. nie widać - jest tam kilka osób o tym nazwisku

Kurzyna Mała
Grzegorz Jan Andres Katarzyna Lipska 5.01./16.08.1900 dom 83 chrzestna Katarzyna Andres

Jan Konrad Andres Maria Kopel 17.02./16.07.1902 dom 41 chrzestny Józef Andres

Jakub Henryk Konrad Andres Maria Kopel 29.03.1903 dom 41 chrzestni Jan i Katarzyna Andres

Adam Franciszek Konrad Andres Maria Kopel 16.12.1905 dom 41 chrzestny Jan Andres

Antonina Konrad Andres Maria Kopel 5.07.1908 dom 41 chrzestny Józef Andres Zmarła Nisko 22.12.1991

Julian Konrad Andres Maria Kopel 27.11.1910/16.03.1911 dom 41

Józef Jan Konrad Andres syn Jakuba i Marii Timber Maria Kopel córka Mikołaja i Ewy Schiffer dom 41 16.01.1913 chrzestni Jan i Teofila Andres wdowa

Roman Jan Andres Stanisława Strońska 22.02.1914 dom 40 chrzestna Weronika żona Józefa Andres

Konrad Andres był rolnikiem zmarł 15.06.1934 r. w Kurzynie Małej

Jak życzliwy kolega erisson przyśle akt zgonu Leopoldy Marii sprawa się wyjaśni :)

Małgorzata
erisson
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: erisson »

Witam ponownie ,

Według otrzymanego AZ którego skanu nie mogę dołączyć, ojcem był Joseph (Józef ) Andres a matka Honorine (Honorata ) REECHED co by mogło odpowiadać fonetyczni po francusku na REICHERT , niemieccy osadnicy w tych okolicach którzy także zawierali śluby
Pozdrawiam.

Rysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”