Dzień dobry
Interesuje mnie czy polska szlachta mogła przyjmować nazwiska/przydomki z końcówką -y od nazwy miejscowości.
Wiem, że był to zwyczaj głównie węgierski, więc czy taki Węgier po osiedleniu się w Polsce mógł przybrać nazwisko/przydomek z końcówką -y od polskiej miejscowości?
Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Paweł
Odmiejscowa końcówka -y
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Małopolanin

Odmiejscowa końcówka -y
Ortografia czeska ma po literze k końcówkę -y . Słowacja do 1918 była częścią Węgier . Słowacy wtedy byli pod wpływem czeskiej ortografii.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
-
Małopolanin

Re: Odmiejscowa końcówka -y
Dziękuję za odpowiedźjanusz59 pisze:Ortografia czeska ma po literze k końcówkę -y . Słowacja do 1918 była częścią Węgier . Słowacy wtedy byli pod wpływem czeskiej ortografii.
Pozdrawiam
Janusz
Mam jednak na myśli nazwiska "polsko" brzmiące z końcówką -y, niekoniecznie z -ky, gdyż trafiłem na nazwisko/przydomek z końcówką -y który pasowałby do nazwy miejscowości i stąd moje wcześniejsze pytanie.
Pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony sob 25 maja 2024, 21:52 przez Małopolanin, łącznie zmieniany 1 raz.
Hipotetycznie byłoby to oczywiście możliwe, ale raczej przy założeniu, że taka rodzina nadal przez dłuższy czas posługiwałaby się językiem węgierskim, a to jednak mało prawdopodobne.Małopolanin pisze:Interesuje mnie czy polska szlachta mogła przyjmować nazwiska/przydomki z końcówką -y od nazwy miejscowości.
Wiem, że był to zwyczaj głównie węgierski, więc czy taki Węgier po osiedleniu się w Polsce mógł przybrać nazwisko/przydomek z końcówką -y od polskiej miejscowości?
Nawet szlachta pochodzenia niemieckiego przechodziła z von Cośtam na Cośtam-ski w miarę polonizacji, a przecież język niemiecki był w Rzplitej dość powszechnie rozumiany, w każdym razie w prowincjach, gdzie te wpływy były znaczące.
Łukasz
-
Małopolanin

Dziękuję za odpowiedźbielecki pisze:Hipotetycznie byłoby to oczywiście możliwe, ale raczej przy założeniu, że taka rodzina nadal przez dłuższy czas posługiwałaby się językiem węgierskim, a to jednak mało prawdopodobne.Małopolanin pisze:Interesuje mnie czy polska szlachta mogła przyjmować nazwiska/przydomki z końcówką -y od nazwy miejscowości.
Nawet szlachta pochodzenia niemieckiego przechodziła z von Cośtam na Cośtam-ski w miarę polonizacji, a przecież język niemiecki był w Rzplitej dość powszechnie rozumiany, w każdym razie w prowincjach, gdzie te wpływy były znaczące.
Łukasz
Tereny które mnie interesują w tym temacie to rejony Dukli (na południe od Krosna, woj. podkarpackie) a więc blisko Słowacji, która należała do Węgier.
Pozdrawiam
Paweł