Korecka Franciszka urodzona około 1790 roku parafia Odelsk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Domanika

Sympatyk

Post autor: Domanika »

Witam,
poszukuję jakichkolwiek informacji na temat Franciszki Koreckiej, żony Andrzeja Wjciechowicza ( 1780-?) . Matki min Adama Wojciechowicza :

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

równiez matki Rozalii i Petronelii.

Nie mam nic, nie wiem gdzie mogła się urodzić kiedy umrzeć, nic o rodzicach lub rodzeństwie . Dzieci rodziła na Chmielewszczyznie, Odelska < Białoruś. Ale raczej to miejsce urodzenia jej męża więc raczej przyszła z innych stron- nie ma o niej nigdzie- przynajmeniej nie mogłam znaleźć.

Może Państwu się poszczęści?
Z góry bardzo dziękuję za wszelka pomoc forumowiczów,
Pozdrawiam serdecznie

Anna Dominika
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Mamy więc kolejny wątek dot. poszukiwań osób z tej samej rodziny. Dlatego też więcej nie będę śledzić tych wątków, ponieważ zabiera to sporo czasu.
W opisanym przypadku chodzi o drugą żonę Andrzeja Wojciechowicza Franciszkę Korecką. Otóż w Odelsku nie ma metryki ślubu Andrzeja z Franciszką. Trop może więc prowadzić do cerkwi wtedy unickiej w Samogródzie. Ta cerkiew była niedaleko Chmielowszczyzny i bardzo dużo parafian odelskich właśnie tam brało śluby, chrzciło dzieci. Szczególnie z tych miejscowości położonych niedaleko Samogróda /czasem pisano Hrud/. Wiem, że Andrzej Wojciechowicz chrzcił w Samogródzie syna Bartłomieja ur. w 1825 roku. Tam też być może został ochrzczony również inny syn - Adam. Dodam też, że nazwisko Korecki występowało w tamtej parafii.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Domanika

Sympatyk

Panie Albinie, nie zgodze się nie jest to ta sama rodzina. Owszem jest to moja rodzina ale oni sami nie byli spokrewnieni z Salomeą łozowicką.
Zastanawiam się w jaki inny sposób powinnam zapytać- jesli wykorzystałam wszelkie dostępne mi możliwości aby dotrzeć do informacji, które Panu udało się mi podać ( za co jak zwykle niezmiernie dziękuję), aby nie @drażnić@ Pana. Ja niestety mieszkam tysiące kilometrów od Polski- nie jestem wstanie pojechac sprawdzić, tym bardziej teraz na Białoruś. Wszystko co jest mi dostępne to internet. Może Pan zechciał by mnie przeszkolić w tym temacie poszukiwań na odległość. Na pewno nie zmarnowałaby się ta wiedza.

Wracając do tematu, kim była pierwsza żona Andrzeja- bo tego nie ustaliłam . Wiem że syn Adam miał dwie żony, ale Andrzej nie wiedziałam.

Pragnę tylko powiedzieć Panu że zarówno ja jak i moja 95 letnia babcia - Prawnuczka Adama - jesteśmy bardzo Panu wdzieczne za podpowiedzi- jest to jedyny sposób aby moja babcia dowiedziała się czegokolwiek o utraconej podczas repatryjacji rodzinie.

PS. Odnalazłam Cerkiew w Samogrodzie Sw Piotra i PAwła ale twierdza że wybudowana była w 1867 roku, rozumiem że ta o której mowa to nie ta sama?
Pozdrawiam serdecznie

Anna Dominika
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

O parafii i cerkwwi w Samogródzie pisze historyk:
https://pcr.uwb.edu.pl/BKWP/files/BKWP_2016_22_010.pdf

Natomiast przechodząc do sedna sprawy, w internecie dane z Samogrodu są dopiero od 1891roku /trochę danych jest też z przełomu lat 1808/1809/.
Księgi z tej cerkwi znajdują się w prawosławnym archiwum w Białymstoku /oczywiście w różnym stanie i z wieloma lukami/. Archiwum to jest zlokalizowane w Centrum Kultury Prawosławnej.
http://orthodox.bialystok.pl/archiwum-diecezjalne/
Uzyskanie danych z tego archiwum jest tość trudne, raczej trzeba osobiście tam się udać i przeglądać księgi.
Przypuszczam, że tam można zanależć sporo danych o parafianach odelskich, m.in. o Wojciechowiczach. Andrzej Wojciechowicz ozeniony był najpierw z Katarzyną Popławską /ślub w Odelsku 1809r/, a za ok. 2 lata jako wdowiec ożenił się z Franciszką Korecką.
A co do tych kilku wątkach poszukiwań, to wszystko dotyczy Pani przodków i wydaje mi się, że powinno to być zebrane w jednym miejscu.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Domanika

Sympatyk

Dziękuję Panie Albinie,
Co do wątków poszukiwań licze się z tym że ktoś kiedys przeszukując forum a nie mając takiej wiedzy na temat połączeń rodzinnych, będzie szukał osoby a nie koligacji rodzinnych- stąd tworze nowe wątki ale nigdy nie powtarzam tej samej osoby. Wierzę w siłę internetu i potegę tego forum i to że komuś kiedys też to się przyda.

Nie zamykam tego tematu bo wciąż poszukuję czegokolwiek o Franciszce Koreckiej.. i mam skromną nadzieję że kiedyś zbiory Prawosławne z wcześniejszych lat niż 1865 będą gdziekolwiek dostępne.
Pozdrawiam serdecznie

Anna Dominika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”