Dzień Dobry
Czy ktoś z Was ma może doświadczenie w temacie poszukiwań dotyczących poprzednich właścicieli poniemieckich nieruchomości, znajdujących się w zachodniej Polsce ? Dokładniej chodzi mi o miasto Zielona Góra (niem. Grünberg in Schlesien). Chciałbym się dowiedzieć jak nazywali się poprzedni właściciele domu moich dziadków (znam przedwojenny adres nieruchomości)
Czy możecie polecić może jakieś zasoby?
Z góry dziękuję
Michał
Przedwojenni właściciele domów na Ziemiach Odzyskanych
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
twojkowski

-
Pietruszka

Przedwojenni właściciele domów na Ziemiach Odzyskanych
Cześć, takie informacje możesz spróbować znaleźć we właściwym Archiwum Państwowym. Porozmawiaj z pracownikami AP, przejrzyj inwentarz. Szukaj spisów adresowych oraz map katastralnych. Ja znalazłem imię i nazwisko poprzedniego właściciela nieruchomości, w dokumencie zasiedlenia gospodarstwa, w dokumentacji Państwowego Urzędu Repatriacyjnego, przechowywanego w AP. Dotyczyło to terenów Warmii.
Pozdrawiam Piotr
Pozdrawiam Piotr
Piotr
Parafie moich przodków: św. Apostołów Piotra i Pawła, Dryświaty (dekanat Brasław i Jeziorosy); św. Andrzeja Apostoła, Krzywicze (dekanat Wilejka); św. Trójcy, Wojstom (dekanat Wilejka i Świr)
Parafie moich przodków: św. Apostołów Piotra i Pawła, Dryświaty (dekanat Brasław i Jeziorosy); św. Andrzeja Apostoła, Krzywicze (dekanat Wilejka); św. Trójcy, Wojstom (dekanat Wilejka i Świr)
- Krystyna.waw

-
Piotr_Suliński

AP w Zielonej Górze, zespół nr 5 Akta miasta Zielona Góra, seria Polizeiakten. Baupolizei
przy nazwie ulicy podany ostatni właściciel. Niestety, są luki (niektórych ulic i numerów domów może nie być).
Zespół jest na szukaj w archiwach
Podaję link: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ser ... _delta=200
Piotr
przy nazwie ulicy podany ostatni właściciel. Niestety, są luki (niektórych ulic i numerów domów może nie być).
Zespół jest na szukaj w archiwach
Podaję link: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ser ... _delta=200
Piotr