Zawodowy żołnierz i lekarz - poszukuję informacji o pracy

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wiciu

Sympatyk

Zawodowy żołnierz i lekarz - poszukuję informacji o pracy

Post autor: Wiciu »

Dzień dobry.,

Mój dziadek był zawodowym żołnierzem i lekarzem. Pracował w Warszawie w CEPELEK'u a także w przychodni u zbiegu ulic Racławickiej i Kazimierzowskiej. Przeszedł na emeryturę w 1990 roku.
Poszukuję jakichś źródeł informacji o szczegółach historii jego służby/pracy.
Które archiwum/instytucja może takie informacje przechowywać ? Chyba nie ZUS ?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam

Paweł
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie znam charakteru przychodni Racławicka/Kazimierzowska więc ZUS zupełnie wykluczyć nie mogę.
Ale tzw (tzw bo bezpośrednio przed 1990 to nie CEPELek) Cepelek to raczej nie ZUS dla lat 60, 70, 80 (i 59 dla ściałości:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Prawdopodobnie teczka dziadka jest w archiwum wojskowym i rodzinie mogą ją udostępnić. CEPELEk chyba istnieje i tam mają jakieś archiwum lub wskażą miejsce przechowywania.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Istnieje. Co nie znaczy, że wszyscy "następcy prawni" tam się mieszczą. To była dość skomplikowana struktura organizacyjnie:) Nie tylko zmiany nazw, ale przeniesienia wydzielonych części, powstawanie nowych
W latach opisanych wyżej "CePeLek" to raczej nazwa miejsca, nie konkretnej instytucji.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Warszawska Izba Lekarska.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
jotzet

Sympatyk

Post autor: jotzet »

Skoro był zawodowym żołnierzem to w cywilnych archiwach nie znajdziesz dziadkowych dokumentów. Ani w zasobach Naczelnej Izby Lekarskiej ani Warszawskiej Izby Okręgowej.

Przytrafiło mi się wiele dekad temu odbyć (zaszczytną) dwuletnią okresową służbę wojskową w charakterze medyka. Jako, że było to w ramach Ślaskiego Okręgu Wojskowego moje papiery do dzisiaj znajdują się w Archiwum Wojskowym w Oleśnicy. Chodziło o dokładne dane mojego uposażenia. Otrzymałem wszystko co było wymagane.

W poniższym linku jest telefon do infolinii.

Prawdopodobnie dziadkowe papiery są w Centralnym Archiwum Wojskowym w

Warszawie lub w Archiwum Wojskowym W Toruniu.

https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/archiwa

Daj znać jak poszło
Powodzenia
Janusz_Zawadziński
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Istnieje. Co nie znaczy, że wszyscy "następcy prawni" tam się mieszczą. To była dość skomplikowana struktura organizacyjnie:) Nie tylko zmiany nazw, ale przeniesienia wydzielonych części, powstawanie nowych
W latach opisanych wyżej "CePeLek" to raczej nazwa miejsca, nie konkretnej instytucji.
Swoją drogą poszukiwanie danych Medyków powoduje czasem bezsilność. Szukałem przedwojennego medyka praktykującego i zmarłego po wojnie. W jedynym urzędowym spisie drukowanym z 1964 r. jest z datą ukończenia studiów na UW przed wojną. W archiwum i ewidencji BUW brak. Według tradycji rodziny studia skończył w Poznaniu. Brak w archiwum studentów przedwojennego UP (UAM), jak i w dokumentacji AM w Poznaniu. Teczka przedwojenna wojskowa pusta, nic nie znacząca fiszka. Główna Biblioteka Lekarska zero danych. Brak instytucji w Łodzi, gdzie był lekarzem, która by chciała odpowiedzieć.nno i nie wiem, gdzie skończył studia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”