Oczekiwanie na wydanie odpisu stanu cywilnego (czas)

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Adrian_1606

Sympatyk
Adept
Podziękował: 1 time

Post autor: Adrian_1606 »

W dniu 27 maja br wysłałem za pośrednictwem aplikacji MObywatel wniosek do USC w Legionowie o wydanie odpisu aktu zgonu mojego dziadka (odbiór w sposób tradycyjny). Wniosek miał być załatwiony w ciągu 10 dni roboczych , a uwzględniając Boże Ciało miało być załatwione do 10 czerwca. Jest już tymczasem 17 czerwca, a wciąż jeszcze nie dostałem nic z poczty.
Czy i wy też mieliście podobny problem? A jeśli tak, to ile czasu czekaliście na wydanie odpisu zgłoszonego w formie elektronicznej?
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Najprościej zatelefonować do USC w Legionowie i dowiedzieć się dlaczego do tej pory sprawa nie jest załatwiona.

Z. B.
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Jeśli dziś przedpołudniem listonosz nic takiego nie przyniesie, to faktycznie warto będzie wtedy zadzwonić.
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Cierpliwość lubi popłacać. Wczoraj dostałem powiadomienie z poczty, a dziś odebrałem odpis aktu.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W jaki sposób "popłaca"? 10 dni roboczych termin. Przekroczony.
OK nie ma powodu do wielkiej rozróby, nie pali się.
ale cieszyć się z tego, że urząd nie dotrzymuje terminów? Gruba przesada.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Prugar_Joanna

Re: Oczekiwanie na wydanie odpisu stanu cywilnego (czas)

Post autor: Prugar_Joanna »

Adrian_1606 pisze:W dniu 27 maja br wysłałem za pośrednictwem aplikacji MObywatel wniosek do USC w Legionowie o wydanie odpisu aktu zgonu mojego dziadka (odbiór w sposób tradycyjny). Wniosek miał być załatwiony w ciągu 10 dni roboczych , a uwzględniając Boże Ciało miało być załatwione do 10 czerwca. Jest już tymczasem 17 czerwca, a wciąż jeszcze nie dostałem nic z poczty.
Czy i wy też mieliście podobny problem? A jeśli tak, to ile czasu czekaliście na wydanie odpisu zgłoszonego w formie elektronicznej?
Ja bym zaczęła od zalogowania się na gov.pl i sprawdzenia skrzynki odbiorczej wiadomości. Też wnioskowałam o jeden akt elektronicznie i tam się pojawiła odmowa. Nie było żadnej innej informacji. Do odpowiedzi była dołączona instrukcja, jak uzyskać zwrot kosztów.
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Re: Oczekiwanie na wydanie odpisu stanu cywilnego (czas)

Nie ma co narzekać, akt był wystawiony 11 czerwca, to po prostu kwestia usług poczty. Grunt, że wszystko jest w porządku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”