Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kronikarz

Sympatyk

Post autor: kronikarz »

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Wiktor
Ostatnio zmieniony pn 11 lis 2024, 20:27 przez kronikarz, łącznie zmieniany 1 raz.
kronikarz

Sympatyk

Poszukiwania informacji

Dzień dobry,

Poszukuję informacji w którym roku zmarł Jan Dryżek, urodzony 27.12.1866 roku w parafii św. Mikołaja w Gomulinie, syn Franciszka i Marianny z Kwapiszów.

Pozdrawiam
Wiktor
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Poszukiwania informacji

Post autor: Officinalis_Paeonia »

kronikarz pisze:Poszukuję informacji w którym roku zmarł Jan Dryżek, urodzony 27.12.1866 roku w parafii św. Mikołaja w Gomulinie, syn Franciszka i Marianny z Kwapiszów.
Zmarł po 1903 r., kiedy to zawarł powtórne małż.:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 846835d20b
Pozdrawiam.
Elża
kronikarz

Sympatyk

Re: Poszukiwania informacji

Związek małżeński z Marianną z Mądrych, jednakże żył dłużej, bowiem w 1935 roku jest o nim wzmianka w historii OSP Gomulin. Nie znam jednak dokładnej daty.

Pozdrawiam
Wiktor
SadowskiPaw

Sympatyk

Post autor: SadowskiPaw »

Dzień dobry,
proszę o pomoc w znalezieniu aktu zgonu mojej pra-x-bacbi (Olęder? Niemka?):
Parafia CHOCZ, wielkopolska
Dorota Kuchcińska z domu Schwarz / Szwarc
Małżonek: Feliks Kuchciński
ur. 1818r
w 1862 prawdopodobnie żyła - akt małżeństwa syna ( https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 6ffbc4fc28 )
Zmarła przed 1867 - akt małżeństwa syna - ( https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 763e0780f8 )

Jednak nie mogę znaleźć pomiędzy tymi datami jej aktu zgonu w parafii Chocz. Później Feliks K. ożenił się ponownie w par. Chocz. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony pt 14 lis 2025, 13:11 przez SadowskiPaw, łącznie zmieniany 2 razy.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

a AM Feliksa (wdowca po Dorocie) masz? Tam powinno być napisane kiedy zmarła, a nawet powinien być w alegatach akt jej zgonu
pozdrawiam
BasiaS
SadowskiPaw

Sympatyk

Post autor: SadowskiPaw »

Wybacz, teraz zauważyłem, że przeoczyłem jeszcze jeden akt małżeństwa tego wdowca w 1867r w Szymanowicach. Może tam będzie, bo w kolejnych Dorota nie występuje. Niestety na FS jest z kluczykiem, więc będę musiał napisać do p. Worwąga lub o wykonanie skanu przez AP.

Pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony ndz 16 cze 2024, 20:53 przez SadowskiPaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Witam,
będę wdzięczny za pomoc w odnalezieniu ślubu Adolfa Buchowieckiego z Emilia Cerner. Emilia urodziła się w 1834 roku. A pierwsze dziecko urodziło się w 1860 roku. Była to rodzina ziemiańska i często zmieniała miejsce zamieszkania. Przynajmniej do początku lat 50. Emilia mieszkała poza granicami, m.in. w Szwajcarii, Francji (Paryż). Wydaje mi się, że jednak ślub odbył się w Polsce. Adolf pochodził z obecnego podlaskiego.
Może komuś uda się trafić na jakiś ślad.
Pozdrawiam,
Dominik
HKCiszewska

Sympatyk

Post autor: HKCiszewska »

Imię i nazwisko Emilia Buchowiecka (z d. Cerner)
Płeć kobieta
Data urodzenia Około 1834
Mąż Adolf Joachim Buchowiecki
Dzieci Jadwiga Buchowiecka (z d. Korybut-Daszkiewicz)
Adolf Buchowiecki
Ksawery Buchowiecki
Antonina Wanda Buchowiecka
Źródło Obejrzyj cały rekord na stronach serwisu Geni
dz.Adolf ur.około 1867 Ufa Rosja zm.1932 W-wa
Jadwiga ur.1874 Marcelin W-wa zm.1874 W-wa
Antonina Wanda ur.1877 Marcelin W-wa
Halina
iamdamian

Sympatyk

Potrzebuję pomocy w odnalezieniu aktu zgonu Rosiny Strumpf.

Post autor: iamdamian »

Witam, potrzebuję pomocy w odnalezieniu aktu zgonu Rosiny Strumpf zd. Mischke (pierwszej żony Ernesta) i aktu małżeństwa Ernesta z Joanną/Anną zd. Heisler.
Ostatnim dzieckiem Ernesta Strumpfa (z zawodu owczarza) i Rosiny była Paulina Ernestyna, urodziła się w Pleszewie w 1878 roku. W 1887 roku Ernestowi już w podeszłym wieku w Nowolipsku parafii Stawiszyn (parafia ewangelicka) rodzi się kolejna córka - Augusta, później wraz z drugą żoną - Anną i dziećmi z poprzedniego małżeństwa przybywa do miejscowości Kakawa parafia Godziesze Wielkie. Tam odbywają się śluby (Marii, Augusta, Pawła i Pauliny), w późniejszych latach za mąż wychodzą dwie córki z drugiego małżeństwa - Augusta i Marta (Marta urodzona już w Kakawie 1893r. parafia ewangelicka Sobiesęki). Oprócz nich urodziły się jeszcze Emma i Dorota. Dodam jeszcze że imię Ernesta w aktach parafii rzymskokatolickiej jest zamienione na Antoni, tak czy inaczej jest to ta sama osoba.
W aktach ślubów dzieci z pierwszego małżeństwa znajduje się informacja że Rozyna już nie żyje (musiała umrzeć w latach 1878 - 1887) ale nie wiem gdzie może znajdować się jej akt zgonu i w jakiej parafii. Nie potrafię również odnaleźć aktu małżeństwa Ernesta i Anny Heisler. Wydaje mi się że na tyle ile potrafię i mogę to próbowałem ale nic z tego. Bardzo proszę o pomoc, może komuś się uda za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Damian
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

do Dominika

Ślad Emili Cerner znaleźć można tu
https://crispa.uw.edu.pl/object/files/3 ... splay/JPEG, z wieku pasuje uczennica klasy średniej (na drugiej stronie tekstu)
Instytut Panien Polskich w początkowym okresie był przeznaczony głównie dla córek wychodźców stąd spodziewać się należy, że Emilia urodziła się już zagranicą,
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Insty ... 14967.html
Może warto sprawdzić czy zachowały się jakieś dokumenty Instytutu. Zapewne się zachowały
Napisana też została praca magisterska o Instytucie https://ruj.uj.edu.pl/entities/publicat ... 773f8dcfe0
Istotne by było znalezienie rodziców Emilii. Bo sam ślub mógł być niekoniecznie w Polsce czy nawet Francji ale choćby w Rosji.
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Halina i Jerzy,
dziękuję za wszelkie sugestie. Emilia urodziła się na terenie obecnej Szwajcarii, później mieszkała we Francji. W 1854 roku przyjechała do Polski. Była wtedy panną. Ślub mógł odbyć się w parafii w Milejczycach (powiat siemiatycki). Tam w czerwcu 1860 roku urodziło się pierwsze znane dziecko. Niestety, nigdzie nie mogę namierzyć ksiąg z tej parafii. Siostra Emilii po przyjeździe z Francji wyszła za mąż w 1854 roku w Warszawie. Ale w Warszawie brak ślubu Emilii. Może jeszcze ktoś coś dorzuci?
Pozdrawiam,
Dominik
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Wedle moich notatek sprzed wielu , wielu lat kiedy zajmowałem się aktywnie gene księgi Milejczyc są w NIAB Grodno
Tak z czegoś skopiowałem opis ich zawartości .Nie przeglądałem ale wygląda logicznie. Mimo napiętej sytuacji znam takich którzy jakoś dotrzeć potrafią .Tu ten opis
Милейчицкий костёл Брестского у. Гродненской губ., с 1921г. Бельского повета Белостокского воеводства
Urodziny: 1795-1819, 1821, 1823-1824, 1827-1866, 1926-1932, 1934-1936, 1938 гг.
Małżeństwa:1795-1848, 1850-1863, 1865, 1926 -1932,1934- 1936,1938 гг.
Zgony:1613-1740, :1795-1866, 1926-1932, 1934-1936, 1938 гг.
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Dziękuję za kolejne informacje. Jest jakaś nadzieja. Roczniki ksiąg małżeństw z prawdopodobnych lat ślubu zachowane. Dziecko urodziło się w przysiółku (dworze) Planta. Będę próbował się dostać do tych materiałów z Grodna.
Pozdrawiam,
Dominik
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Ta Planta jako miejsce urodzin nie wygląda wiarygodnie. Zastrzegam się , że jeśli nie było jakichś innych folwarków o tej nazwie (nie biorę pod uwagę podsuwalskiej) to ten dosyć znany folwark o tej nazwie był tylko jeden- w parafii Narewka. A to sporo za daleko od Milejczyc. https://www.siemianowka.pl/planta.html. Narewka jest zindeksowana.
Ciągle nadzieja w księgach Milejczyc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”