Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

DERFORSCHER

Nowe nad Wisla, Scan

Post autor: DERFORSCHER »

Przyjacielskie powitanie na forum.

Znalazłem tutaj rodzinę Kirschenstein.
Jest ślub 1916 w Nowym nad Wisłą.
Martha kirschenstein i Josef Grabowski.
Również w 1922 roku jest ślub Kirschenstein.
Gdzie mogę znaleźć te śluby jako skan.
Szukam również skanów Lalkowy Lalkau.
Kto może pomóc?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi

Joachim
Szycher_Ewa

Sympatyk

Post autor: Szycher_Ewa »

Szycher_Ewa pisze:Dzień dobry.
Moje poszukiwania nie dały rezultatów.
Proszę więc o pomoc w odnalezieniu metryki ślubu osób: Teodor Podgórski i Paulina Drewicka zamieszkałych w miejscowości Żuków koło Obertyna .
Ślub mógł się odbyć w okolicy roku 1820.
Pozdrawiam.Ewa
barboslo

Sympatyk

Nowe nad Wisla, Scan

Post autor: barboslo »

Witaj,
Martha wyszla za maz za Jana Adama Grabowskiego (nie Jozefa). On lat 25, ona 20. Slub odbyl sie 18.07.1916.
Moge pomoc ze slubem z 1922 rowniez.

Pozdrawiam,
Barb
DERFORSCHER

Re: Nowe nad Wisla, Scan

Post autor: DERFORSCHER »

barboslo pisze:Witaj,
Martha wyszla za maz za Jana Adama Grabowskiego (nie Jozefa). On lat 25, ona 20. Slub odbyl sie 18.07.1916.
Moge pomoc ze slubem z 1922 rowniez.

Pozdrawiam,
Barb
barboslo

Sympatyk

Re: Nowe nad Wisla, Scan

Post autor: barboslo »

Skopiowal Pan moj wpis, nie zostawiajac zadnej informacji. Jesli potrzebuje Pan nadal pomocy to prosze o kontakt na mail. Wyslalam adres na pm.
Barb
Sveron

Sympatyk

Post autor: Sveron »

@puszek

Bardzo dziękuję za informacje, niestety po kliknięciu w link pdf bardzo długo się ładuje, chyba będę musiał zostawic komputer na noc. Chyba, że jesteś w stanie zrobić zrzuty ekranu konkretnych metryk które podałeś? Byłbym bardzo wdzięczny! :)
pozdrawiam
Seweryn Latawiec
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Sveron pisze:po kliknięciu w link pdf bardzo długo się ładuje, chyba będę musiał zostawic komputer na noc.
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... ile-787597

https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... ile-787075
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
dvoryanin

Sympatyk

Post autor: dvoryanin »

Dzień dobry.
Interesują się:
1. wyznanie 1850-1910 wioska Wielka Kosnica, Wola Jampolska, Wydział Jampolski, Gubernia Podolska. Parafia prawosławna: wioska Jankulow (obecnie wioska Iwankow).

2. Zapisy o urodzeniu (akty) 1873, 1874, 1875 nazwiska Krasnopolski wioska Wielka Kosnica, Wola Jampolska, Jampolski okręg, Gubernia Podolska. Parafia prawosławna: wioska Jankulow (obecnie wioska Iwankow).

3. Wszelkie zapisy dotyczące małżeństw nazwiska Krasnopolski w latach 1855-1903 w parafiach prawosławnych w wymienionych lub najbliższych wioskach Jampolska wola, Jampolski powiat, Gubernia Podolska.

Proszę podać odsyłacze, jeśli materiały są cyfrowe lub przesłać wiadomość osobistą.

Dziękuję, Yuri.
Eviee

Nieaktywny

Jan Śmieja i Joanna Jonczyk

Post autor: Eviee »

Witam. Poszukuję informacji o Jan Śmieja i Joanna Jonczyk. W 1899r. urodził się ich syn Szymon ( Zawada, woj.opolskie). Interesuje mnie akt urodzenia i śmierci obojga oraz akt ich ślubu. Pomoże ktoś?

Eviee
Ostatnio zmieniony pn 24 cze 2024, 17:09 przez Eviee, łącznie zmieniany 1 raz.
Arturro

Sympatyk
Tytan

Post autor: Arturro »

Dzień dobry,

Jeśli to byłaby ta Zawada koło Opola, to byłby ten zespół, ale skanów brak:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=45518

Zachował się skorowidz małżeństw od 1874 roku - skoro nie jest znana data zawarcia związku małżeńskiego, to zamiast przeglądać wszystkie księgi po kolei, może uda się go w tym skorowidzu odnaleźć:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ser ... rii=248125

W akcie małżeństwa będą dzienne daty i miejsca urodzenia i przy odrobinie szczęścia także adnotacje o śmierci.
Księgi można przeglądać osobiście na miejscu w Archiwum, zlecić płatną kwerendę w AP w Opolu, ewentualnie poprosić kogoś na forum (w odpowiednim wątku), kto tam bywa, by ten skorowidz przejrzał (jak nie są znane daty orientacyjne urodzeń i śmierci, to raczej nikt się nie podejmie przejrzenia wszystkich ksiąg urodzeń i zgonów po kolei). Można zapytać jeszcze w AP, czy w najbliższym czasie skany z tego USC się nie pojawią online.

Powodzenia,
Artur
Goll_Renata

Parafia Św. Trójcy w Warszawie - dot. Aleksandra Goll (Gol)

Post autor: Goll_Renata »

Dzień dobry,
Zwracam się do Państwa o pomoc w odnalezieniu zapisu dotyczącego urodzenia mojego pradziadka Aleksandra Goll (nazwisko mogło być zapisane Gol) urodzonego 20 lutego 1903 r. na terenie działania Kościoła Św. Trójcy w Warszawie przy ulicy Solec. Odnalazłam już większość rodziny, nawet kilka pokoleń wstecz. Brakuje mi tylko aktu urodzenia pradziadka oraz jego matki Zofii z domu Ścioch, która zmarła w okolicach 1914 r. Byłam już w Kościele i Archiwum Archidiecezjalnym przy ul. Devajtis, gdzie zostałam odesłana do strony Genealodzy.pl. Nie mogę również niczego znaleźć na FamilySearch i MyHeritage.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Dewajtis

wiesz coś o jego ślubie? małżonce?
skąd informacja o miejscu (parafii) urodzenia?
co już sprawdziłaś?

Jeśli szukasz tylko aktu urodzenia - polecam wątek
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-48621.phtml
..no i podanie jak najwięcej informacji:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Goll_Renata

Dzień dobry,
Dziękuję za odpowiedź. W Warszawie żył mój prapradziadek Józef Gol (zmarł w niewoli w 1920 r.) i jego młodsza siostra Małgorzata Goll, stryj Sylwester Goll, którzy przyjechali z Goszczyna. Akty urodzenia trojga młodszych dzieci (od 1907 r.) znajdują się w Par. Św. Bonifacego, którego zasoby zaczynają się od 1904 r. Wcześniej rejestrowane były w Par. Św. Trójcy. Tam np. jest zapis o śmierci dziecka w 1903 r. -Stanisława, syna mojej praprababki Zofii Ścioch (zm. ok. 1914 r.) i tam powinna być wzmianka o moim pradziadku Aleksandrze Goll. Aleksander ożenił się w 1927 r. w Częstochowie z Leokadią Berezą. Na dokumentach mam zapis ręczny aktu urodzenia nr 306 z Par. Św. Aleksandra, niestety nieprawdziwy. Dodam, że na niniejszej stronie moje nazwisko podawane jest również jako Gal lub Gall. Aleksander Goll w wieku 11 lat wstąpił do wojska. Po odzyskaniu niepodległości był żołnierzem 22 Pułku Piechoty w Siedlcach. Był starszym sierżantem. Tam urodziły się dzieci jego i Leokadii. Po wojnie mieszkał i zmarł w Częstochowie.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

No niekoniecznie.
Dziecko (przedmałżeńskie? panieńskie?) nie musiało umrzeć miejscu zamieszkania matki z mężem i noworodka
Stanisław ur. w Mokotowie zdaje się.

"Na dokumentach mam zapis ręczny aktu urodzenia nr 306 z Par. Św. Aleksandra, niestety nieprawdziwy."
tego brakowało w poprzednim..i nadal brakuje linku do kopii tego AM z 1927

sprawdź może AU o nrach 306 z kilku parafii i filii ( Św. Michał Mokotów był filią , parafia to Św. Aleksander)

są aneksy do tego małżeństwa?

Warto rozważyć
nazwisko panieńskie matki jako nazwisko dziecka (a formy zapisu tegoż mogą/są bardzo różne)
AM rodziców i ew. uznanie w nim dziecka
par. Wilanów ..jeśli Sielce, to bym nie wykluczał
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Goll_Renata

Dzień dobry.
Dziękuję za poświęcony mi czas i liczę na ciąg dalszy.
Jestem amatorem genealogicznym, ale i tak udało mi się bardzo dużo ustalić.
Dziecko faktycznie mogło nie mieszkać z matką. Zgon zgłosiło chyba dwóch Czechów (prawdopodobnie z rodziny Zofii, gdyż była Czeszką). Zgłaszający twierdzili, że jest panną, a tymczasem od pół roku na świecie był już mój pradziadek Aleksander. Nie przyszło mi do głowy, aby iść do parafii św. Michała. Byłam w Archiwum Państwowym, Archiwum Archidiecezjalnym w par. św. Aleksandra i św. Trójcy. Do św. Bonifacego pisałam, bez odpowiedzi.
Nie wiem czy są aneksy. Mam odpis ślubu z lat pięćdziesiątych. Tam właśnie jest zapis ołówkiem, dotyczący numeru aktu urodzenia - 306. Uznałam, że pradziadek z jakiegoś powodu podał nieprawdziwy numer, a jako już szanowany zawodowy wojskowy, w Częstochowie gdzie był ślub, ktoś uwierzył mu na słowo i mógł nie złożyć stosownych dokumentów. Zresztą muszę przyznać, że nie wiem jak zwrócić się o tak stary akt.
W św. Michale i w Wilanowie nie znalazła, ale sprawdzałam jedynie tutaj. Linku do aktu małżeństwa nie mam, mam jedynie fotografię.
Pozdrawiam Renata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”