Rokicki Franciszek

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Rokdar

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Rokicki Franciszek

Post autor: Rokdar »

Dobry wieczór!
W „Dziejach Klwowa i Parafii klwowskiej” Dariusza Kupisza, Zbigniewa Lechowicza oraz Sebastiana Piątkowskiego dowiedziałem sie, że w roku 1894 Franciszek Rokicki był wójtem miasta Klwów. Jakiś Franciszek Rokicki posiadał też gospodarstwo w wsi Klwowska Wola w 1864 r.

Jest o nim napisane tylko tyle w tej książce.

Okazuje się, że mam w moim drzewie genealogicznym przodka który się nazywa Franciszek Rokicki, był gospodarzem, mieszkał w Klwowskiej Woli i żył w latach 1825-1911.

Chciał bym więc się dowiedzieć czy mój Franciszek Rokicki był wójtem.

Czy ktoś wie gdzie mogę znaleść więcej informacji o wójcie Klwowa w 1894 r. ?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Marcin
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Franciszek Rokicki

Post autor: Janiszewska_Janka »

Dzień dobry,

W książce powinna być bibliografia i powołanie się na źródła publikowanych informacji. Nie mam tej książki, ale jestem także zainteresowana dziejami Klwowa, bo tam w II połowie XVIII wieku urodziła się moja pra...babka Salomea Snopczyńska córka Tomasza i Marianny. Czasami zapisywano ich Snopek, ale mam wywód całej tej rodziny. Widzę, że ktoś z potomków Franciszka Różyckiego brał ślub z Niemirskim, a to jest rodzina z parafii Odrzywół i pan Niemirski robił opracowania szeroko rozgałęzionej jego rodziny. Może ma szerszą wiedzę na temat koligacji Różyckich z Klwowskiej Woli. Niestety nie mam już z nim kontaktu z powodu awarii dawnego komputera, ale zapewne jest coś na ten temat w internecie.

Życzę powodzenia w poszukiwaniach i pozdrawiam
Janka
Rokdar

Sympatyk
Podziękował: 3 times

Post autor: Rokdar »

Dzień dobry!

Jeśli chodzi o książkę, (i napewno są osoby zainteresowane) jest ona dostępna na internecie: wystarczy tylko wpisać dzieje Klwowa i parafii klwowskiej do roku 1918.

Niestety mnie nie interesuje rodzina Różyckich tylko Rokickich.

Pozdrawiam
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”