AD Tarnów - digitalizacja zasobu

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Michał_Zieliński »

Chrzanowski_Stanisław pisze:Witam,
czy były robione poprawki wykonanych skanów ?
Nie były. Będą robione jak skończymy skanować metrykalia.
Pozdrawiam,
Michał
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

Dziękuję za informację.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
alternativa

Sympatyk

Post autor: alternativa »

Czy jest gdzieś spis jaki zakres dokumentacji ADT został/będzie skanowany?

Czy w ogóle znany jest inwentarz zasobów ADT poza kopiami ksiąg metrykalnych? Na stronie ADT jest spis tylko tych kopii a z mikrofilmów mormonów wynika jasno, że w zasobach archiwum są także oryginały. W szczególności interesują mnie księgi wsi parafii Szczucin w powiecie dąbrowskim sprzed 1786 r., na FS są spore braki w tym zakresie, podobnie w Genetece.

Pozdrawiam, Robert Witt
Pozdrawiam
Robert Witt
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Z tego że mormoni mają mikrofilmy oryginałów ksiąg nie wynika, że są one w zasobie ADT.
Mikrofilmy z oryginałów ksiąg mormoni robili na parafiach, niestety nie wszystkich ...
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Skanujemy metryki, które są w AD Tarnów, a których nie zmikrofilmowali Mormoni. W absolutnej większości są to kopie, których spis jest dostępny tutaj: http://archiwum.diecezja.tarnow.pl/kopi ... lnych.html
Archiwum ma zupełnie pojedyncze oryginały. Nie ma ich inwentarza dostępnego on-line.
Reszta leży na parafiach. Oryginały z parafii w latach 90 zostały ściągnięte do archiwum w celu zmikrofilmowania, a potem wróciły na parafie. Nie wszystkie parafie przesłały wtedy swoje księgi do mikrofilmowania.
Pozdrawiam,
Michał
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Tylko niestety dostęp do mikrofilmów ksiąg z archiwów parafialnych jest problematyczny nawet w siedzibach mormonów. Czy temat udostępnienia mikrofilmów przez mormonów obejmuje również te z parafialnych archiwów?
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Chrzanowski_Stanisław pisze:Czy temat udostępnienia mikrofilmów przez mormonów obejmuje również te z parafialnych archiwów?
Tak, obejmuje. Możliwe nawet, że one w pierwszej kolejności będą udostępnione. Zobaczymy.
Pozdrawiam,
Michał
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Super, to goście mormońskich siedzib się zdziwią. Trzymam kciuki.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
BarbaraS

Sympatyk

Post autor: BarbaraS »

Czy jest szansa na opublikowanie skanów z miejscowości borowa koło Mielca i Borzęcina koło brzeska/
pozdrawiam
Barbara
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Do tych parafii zalicza się Borowa, co do Borzęcina nie mam wiedzy.
Pozostaje cierpliwie czekać.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
weronikar

Sympatyk

Post autor: weronikar »

Dzień dobry, ja wprawdzie się powtarzam i wiem, że jestem upierdliwa, ale chciałam zapytać czy wiadomo kiedy mniej więcej pojawi się reszta skanów dla parafii Olesno i nowe dla wydzielonej parafii Smęgorzów? Chodzi mi o to, że w sierpniu zmienia nam się prawdopodobnie proboszcz, a mam do wyszukania parę osób (chodzi o nowy nagrobek i chce uzupełnić go o daty). Chciałabym zrobić to sama, bo i tak uzupełniam drzewo, ale jeśli do końca lipca nie będzie dostępnych skanów to wybiorę się do obecnego proboszcza, bo nie wiem czy załatwie cokolwiek z nowym.
Dziękuje serdecznie za dotychczasową pracę i przepraszam za upierdliwość.

Pozdrawiam
Weronika
alternativa

Sympatyk

Post autor: alternativa »

Michał_Zieliński pisze:Skanujemy metryki, które są w AD Tarnów, a których nie zmikrofilmowali Mormoni. W absolutnej większości są to kopie, których spis jest dostępny tutaj: http://archiwum.diecezja.tarnow.pl/kopi ... lnych.html
Archiwum ma zupełnie pojedyncze oryginały. Nie ma ich inwentarza dostępnego on-line.
Reszta leży na parafiach. Oryginały z parafii w latach 90 zostały ściągnięte do archiwum w celu zmikrofilmowania, a potem wróciły na parafie. Nie wszystkie parafie przesłały wtedy swoje księgi do mikrofilmowania.
Dziękuję za wyjaśnienie, teraz rozumiem dlaczego na kartach tytułowych skanów tych mikrofilmów są opisy:

Sfilmowane przez [...] w:
Archiwum Diecezjalne Tarnów

Sądziłem, że mikrofilmowali księgi z zasobów ADT, takiej procedury nie byłem w stanie sobie wyobrazić ;)

Czy jeśli już jakaś parafia udostępniała księgi do mikrofilmowania, to był to zawsze komplet będący w jej posiadaniu? Jeśli są braki (brakuje ze Szczucina na FS ślubów i zgonów sprzed 1786 r.) to jest sens drążyć temat w parafii pod kątem ksiąg, które mogły nie zostać zmikrofilmowane?

Pozdrawiam
Robert Witt
Awatar użytkownika
mkiwior

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mkiwior »

weronikar pisze:Dzień dobry, ja wprawdzie się powtarzam i wiem, że jestem upierdliwa, ale chciałam zapytać czy wiadomo kiedy mniej więcej pojawi się reszta skanów dla parafii Olesno i nowe dla wydzielonej parafii Smęgorzów? Chodzi mi o to, że w sierpniu zmienia nam się prawdopodobnie proboszcz, a mam do wyszukania parę osób (chodzi o nowy nagrobek i chce uzupełnić go o daty). Chciałabym zrobić to sama, bo i tak uzupełniam drzewo, ale jeśli do końca lipca nie będzie dostępnych skanów to wybiorę się do obecnego proboszcza, bo nie wiem czy załatwie cokolwiek z nowym.

Pozdrawiam
Weronika
Pani Weroniko,
bez względu na efekt prac wykonanych w AD w Tarnowie, zachęcam Panią bardzo do jak najszybszego skontaktowania się z proboszczem celem digitalizacji ksiąg, które Panią interesują. Z Pani wiadomości wnioskuję, że jest Pani w stanie do takich zasobów dotrzeć. Jest wiele osób, które bez większego problemu udostępnią skanery za darmo.
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
Obszar zainteresowań: Ziemia Pilzneńska
weronikar

Sympatyk

Post autor: weronikar »

mkiwior pisze:
weronikar pisze:Dzień dobry, ja wprawdzie się powtarzam i wiem, że jestem upierdliwa, ale chciałam zapytać czy wiadomo kiedy mniej więcej pojawi się reszta skanów dla parafii Olesno i nowe dla wydzielonej parafii Smęgorzów? Chodzi mi o to, że w sierpniu zmienia nam się prawdopodobnie proboszcz, a mam do wyszukania parę osób (chodzi o nowy nagrobek i chce uzupełnić go o daty). Chciałabym zrobić to sama, bo i tak uzupełniam drzewo, ale jeśli do końca lipca nie będzie dostępnych skanów to wybiorę się do obecnego proboszcza, bo nie wiem czy załatwie cokolwiek z nowym.

Pozdrawiam
Weronika
Pani Weroniko,
bez względu na efekt prac wykonanych w AD w Tarnowie, zachęcam Panią bardzo do jak najszybszego skontaktowania się z proboszczem celem digitalizacji ksiąg, które Panią interesują. Z Pani wiadomości wnioskuję, że jest Pani w stanie do takich zasobów dotrzeć. Jest wiele osób, które bez większego problemu udostępnią skanery za darmo.
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
Dzień dobry, tak się składa, że moja dotychczasowa współpraca z proboszczem była wprawdzie bezproblemowa, jednak opierała się wyłącznie na wyszukaniu przez niego dwóch, trzech osób, a udostępnienie zapisków było możliwe poprzez zrobienie zdjęcia jedynie wersu dotyczącego mojego krewnego, przy jednoczesnym zasłonięciu wszystkich pozostałych. Nie wiem czy byłabym w stanie przekonać go do udostępnienia całości.

Pozdrawiam
Weronika
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Dziś zakończyła się czwarta sesja digitalizacyjna. Udało nam się zrobić 26.500 skanów i skończyliśmy wszystkie akta metrykalne zaplanowane do skanowania! Następna sesja jaka będzie (możliwe, że już na jesieni) będzie obejmowała poprawki, pozostałe alegaty i dokumenty niemetrykalne - będziemy jeszcze wybierać jakie.

Czekamy cały czas na skany od LDS - jak tylko coś będzie wiadomo, będę informował.

Bardzo dziękuję ostatniemu składowi i wszystkim osobom, które brały udział w digitalizacji , a także tym, którzy nas wspomogli darowiznami, umożliwiając ten projekt. Pamiętajcie proszę, że się nie skończył i kolejne darowizny umożliwią jego kontynuowanie w zakresie pozametrykalnym.
Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”