chrzest i rejestracja w aktach stanu cywilnego

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

W aneksach do małżeństw z 1891 r. zawartych w parafii Św. Andrzeja w Warszawie znajdował się dokument, dotyczący brata mojego dziadka.
Oto tłumaczenie dzięki uprzejmości pani Daneckiej:

Pieczęć herbowa
opłaty 15 kopiejek srebrem

Proboszcz Włodawskiej Rzymsko-Katolickiej Parafii oświadcza, że w Aktach Stanu Cywilnego znajduje się niniejszy Akt Urodzenia:
„ Działo się w mieście Włodawa dnia dwudziestego ósmego Września/ dziesiątego Października Tysiąc osiemset sześćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie czwartej po południu.
Stawił się osobiście Józef Kwiatkowski Podleśniczy, zamieszkały we wsi Dubek [ Dubki?], lat trzydzieści mający, w obecności: Jana Wilczyńskiego lat trzydzieści pięć, i Antoniego Pogorzelskiego lat czterdzieści, dworskich służących, we wsi Różanka zamieszkałych; i okazał Nam Dziecię płci męskiej oświadczając, że urodziło się ono dnia trzynastego/dwudziestego piątego Lipca Tysiąc osiemset sześćdziesiątego roku o godzinie piątej rano w mieście Warszawie, z jego prawowitej żony Anieli urodzonej Wrońska? / Anieli z Wrońskich/, lat trzydzieści siedem mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym przez Księdza Piotra Męczyńskiego Wikariusza z miasta Warszawy, odbytym dnia szesnastego/dwudziestego ósmego Października Tysiąc osiemset sześćdziesiątego roku nadano imiona Władysław Jakub, a rodzicami chrzestnymi jego byli: Władysław Kotliński i Teresa Wrońska.
Akt ten oświadczającemu świadkom przeczytano, przez Nas, przez obecnych i świadków podpisany został.
Ks. J. Piotrowski Proboszcz Włodawskiej Parafii
/-/ Józef Kwiatkowski /-/ Jan Wilczyński /-/ Antoni Pogorzelski”
Wydając niniejszy wypis z oryginalnych tutejszych Ksiąg, zgodność z oryginałem swoim własnoręcznym podpisem i przyłożeniem pieczęci urzędowej potwierdzam.
Miasto Włodawa, dnia 20 Czerwca/2 Lipca 1871 roku
Ks. J. Piotrowski
Pieczęć Parafii

Zupełnie nie wiem co oznacza ten dokument, jak się ma ta Włodawa w 1869 r, a potem w 1871 do faktycznego miejsca urodzenia i chrztu Władysława Jakuba? Był ochrzczony w Warwszawie, ale nie zarejestrowany w aktach cywilnych?
Dotychczas wiedziałam, że pradziadek Józef miał dwóch synów, obu urodzonych/ochrzczonych w Warszawie:
rzeczonego Władysława Jakuba urodzonego w 1860 lub 1861 r. (aktu dotychczas nie odnalazłam) oraz
Jana Cypriana, mojego dziadka urodzonego 20 czerwca w 1862 r. we wsi Kobylino w pow. warszawskim, ochrzczonego w Warszawie, w parafii Św. Andrzeja 7 września 1862 r. (akt urodzenia nr 688/1862)

Proszę o jakieś pomysły

A może ktoś z indeksujących zetknął się w którejś z Warszawskich parafii z wikariuszem Piotrem Męczyńskim?
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Danusiu,

Przeczytałem Twoją prośbę i rzeczywiście rzecz cała może być tak skomplikowana jak skomplikowane może być życie nasze i naszych przodków :)
Ja zapewne mogę pomóc Ci w odkryciu miejsca zamieszkania taty Józefa Kwiatkowskiego, co może być ważne w dalszych poszukiwaniach historii życia Twojej rodziny. Przejrzałem "Nazwy Miejscowe Polski Historia Pochodzenie Zmiany" PAN Kraków 1997 tom II C-D i tam na stronie 451 widzę: "DUBNIK, wieś, gmina Włodawa, 7 km na płd.-wsch. od Włodawy, 1963: Sobibór-Dubnik, 1967: Dubnik, od "dębnik, las dębowy" z fonetyką ukraińską."
Ale już tego Dubnika na mapie 2010 nie znajdziesz, od 2009 roku jest częścią wsi Sobibór:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dubnik
Mam nadzieję, że znajdziesz w tym Sobiborze jakieś ślady rodzinne.

W sprawie Twojego pytania głównego klarownie pomóc Ci nie mogę, wszystko może być dywagacją. Widać, że tata Józef był podleśniczym, a więc profesję miał wyjazdową - jeśli mieszkał w Warszawie to pracę dostał w lasach włodawskich, dziecko Władzio Jakub urodziło się w mieście Warszawa (będę używał kalendarza naszego czyli gregoriańskiego) 25.07.1860 a chrzest miało tamże 28.10.1860. Jeśli w 1869 roku mieszkał i pracował w tymże Dubniku i zgłosił się do jego lokalnej parafii we Włodawie po wypis chrztu dla synka to pewnie tego z Warszawy nie miał i wybłagał u proboszca we Włodawie ten dokument/zapis który cytujesz. To może być wyjaśnienie najprostsze, ale tak, życie mogło być bardziej skomplikowane.

Mam nadzieję, że coś z tego Ci się przyda, powodzenia w Twoich badaniach!
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
dede43

Sympatyk

Dziękuje Tadeuszu. Jednak wg mnie we Włodawie czy Sobiborze prawdopodobnie nic nie znajdę. Pradziadek Józef na 99% nie ma z tamtym terenem (poza czasowa pracą w latach) raczej nic wspólnego. Przedtem, na pewno w roku 1862, pracował we wsi Kobylino w powiecie warszawskim jako rządca, czyli wcześniej tez był pracownikiem najemnym. Taką informacje znalazłam na akcie chrztu jego młodszego syna Jana Cypriana Kwiatkowskiego, mojego dziadka. Ten akt zapisany jest w parafii Św. Andrzeja w Warszawie w 1862 r, pod numerem 688. Zapisu dokonał wspomniany w metryce z Włodawy wikariusz Piotr Męczyński. Gdzie był wikariuszem wcześniej, w 1860 r? Metryki o 2 lata wcześniejszej czyli właśnie Władysława nie mogę nigdzie znaleźć, choć na jego akcie ślubu (akt 147/1891 par. Św. Andrzeja w Warszawie.) jest Warszawa wskazana jako miejsce urodzenia. Bracia brali ślub w jednym dniu.
I w ogóle po co w 1869 r. pradziadek po raz drugi rejestrował swojego starszego syna we Włodawie? i po co w 1871 r. był pradziadkowi potrzebny odpis aktu urodzenia syna, wówczas 11-letniego? Komunia Święta?

Pradziadek Józef pochowany jest na Powązkach w Warszawie wspólnie z żoną Aniela z Wrońskich i synową Kamila z Cetnerskich. Wg nagrobka żył w latach 1832-1884. Podejrzewam więc, że w 1884 r. mieszkał w Warszawie lub najbliższych okolicach, bo nikt nie woził by raczej nieboszczyka z dalszych stron do Warszawy. Zresztą nie wiem.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
dede43

Sympatyk

Forumowicze, ponawian prośbę o pomysły
Pozdrowienia
Danuta
dede43

Sympatyk

Jeszcze raz "podciągam" temat. Macie jakieś pomysły. Proszę........
Pozdrowienia
Danuta
DanutaP

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

W roku 1857 ksiądz Piotr Męczyński był wikariuszem w parafii Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny w Warszawie.
A czemu nie napiszesz do właściwego archiwum w celu uzyskania aktu urodzenia Władysława z parafii we Włodawie?
pozdrawiam
Danka
dede43

Sympatyk

Juz napisałam i czekam.
Pozdrowienia
Danuta
dede43

Sympatyk

Sprawdziłam w Bazie Pradziad - akt urodzenia wystawionych przed 1889 rokiem nie ma i już. Niepotrzebnie tylko pisałam do Archiwum w Lublinie, bo i tak aktu nie dostanę.
Pozdrowienia
Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”