Gdy urywa się trop, odnajdywania kolejnych przodków

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

No cóż,wiem że mój prapradziadek opowiadał siostrze mojej babci,że zerwał kontakty z rodziną,która straciła majątek,że opowiadał coś o Mariannie Orpiszewskiej-Wodzińskiej i że miał "szlacheckie" zwyczaje,tj. miał w ogrodzie staw,sad z wieloma gatunkami drzew owocowych, równo posadzone świerki,i bzowe uliczki.
Miejscowość o którą chodzi to Zduńska Wola,a dokładniej jej aktualne osiedle-Nowe Miasto. Kiedyś było oddzielną wsią.

Co do innych informacji: Mój praprapradziadek Józef Wodziński pierwszy raz jest wymieniony w metrykach w 1873 roku jako ojciec Józefa Wodzińskiego.Potem jeszcze ur. się Marianna(1875),Bolesław(1877),Waleria (1880) i Antoni(1885).Nie wykluczam jeszcze innych dzieci,ponieważ jestem w trakcie poszukiwań.Dzieci rodziły się w Swędzieniejewicach k. Zd. Woli i w Nowym Mieście,zależy które.To ta sama parafia.
Następnie znalazłem akt zgonu Józefa,który mówił,że zmarł w wieku 70 lat(czyli urodził się ok.1835 r.),a poinformowało i tym dwóch tkaczy z Nowego Miasta.Miejscowość ur. nieznana,syn Józefa i nieznanej matki,pozostawił owdowiałą żonę Mariannę urodzoną Zawierta.
Jego poprzednią żoną,która urodziła poprzednio wymienione dzieci była Teodora Gołębiewska,(ur. ok. 1845).

Zarówno nazwisko Wodziński jak Gołębiewski nie występuje w księgach przed 1873 rokiem.Zawierta-nie wiem,ale z mapy nazwisk moikrewni wiem,że aktualnie mieszka tam od 1 do 5 Zawiertów.

Co do syna mojego praprapradziadka,Józefa,wiem że przeniósł się do Suchoczasów,pomiędzy Zd. Wolą i Szadkiem i tam spłodził 5 dzieci z żoną Marianną: Józefa,Stanisława,Genowefę,Natalię i Agnieszkę. To wiem z KLS i więcej nie było napisane.Księgi są niekompletne,był tylko skorowidz.
Antoni(1885) to mój prapradziadek,który miał oderwać się od rodziny,choć mieszkał nieopodal,początkowo w Zduńskiej Woli,potem w przyległym Krobanowie.Podobno utrzymywał kontakt tylko z jednym bratem,choć nie wiem którym.Podejrzewam że z Bolesławem,bo z Józefem na pewno nie,ale na razie nie wiem czy nie było więcej braci.
Teodora Gołębiewska musiała,analizując akt zgonu Józefa,umrzeć przed nim,ponieważ w 1906 Józef miał drugą żonę,nie wiem czy rozwód był wtedy powszechny.Zatem stało się to w latach 1885-1906,oczywiście będę sprawdzał dokładnie już w poniedziałek.
A ślub Teodory i Józefa nie odbył się w tej parafii,choć nie jestem na 100% pewien-brakuje jednego rocznika-1871,a jest to bardzo blisko daty urodzenia pierwszego dziecka(1873).Jednak trzymam się wersji,że nie było to w Zd. Woli,ponieważ nie było tam wcześniej Wodzińskich i Gołębiewskich(lub Gołębiowskich)
pozdrawiam,Jakub
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Witam,
Może ktoś mi pomoże radą....
Moja sytaucja jest następująca: mam wszystkie informacje oprócz miejsca urodzenia mojej prapraprababci, oraz informacje na temat jej męża.
Chciałbym się dowiedzieć, gdzie mogę szukać aktu ślubu? Dodam, że miejsce urodzenia dziadka jest mi znane, aczkolwiek nie ma jego aktu urodzenia w Archwium ( miejscowośc Bliżyn) -pytałem Archwium i tak odpowiedzieli.
Chcę zdobyć te dwa akty, ponieważ nie wiem, jak miała na imę matka xdziadka- w a. zgonu jest tylko wymieniony ojciec-akt z 1918.
Pozdrawiam,
Kamil
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Przypuszczam,że interesujące cię akty są młodsze niż 100 lat.Prawdopodobnie wszystkie dane są w księgach parafialnych.Trzeba
napisać do proboszcza lub najlepiej i najpewnie pojechać i osobiście poprosić o sprawdzenie akt metrykalnych swych przodków.Na pewno nie odmówi,bo od tego jest kancelaria parafialna.Warto też dać wtedy jakiś datek na kościół.
Dekanat Skarżyski

Bliżyn, p.w. Św. Ludwika
Kościuszki 90
26-120 Bliżyn
woj. świętokrzyskie, pow. Skarżysko-Kamienna, gm. Bliżyn
tel. (0-41) 254 11 15

Powodzenia
Mieczysław
MMaziarski
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Akt urodzenia dziadka to rok 1855 lub 1857. Wtedy Bliżyn należał gdzie indziej, Archiwum sprawdziło występowanie takiego nazwiska, i nie nie odnaleziono.
Kościół jak widzę nie ma e-maila, ale wyślę zapytanie pocztą z datkiem, może ma jakieś kopie czy duplikaty-nie znam się nadto, bo zajmuję się genealogią od zaledwie roku.
Co do babci, zmarła w Ostrowcu, a jej dzieci rodziły się koło Ćmielowa, w tym jej córka, której aktu slubu tez nie mogę odnaleźć. (1917-1919-USC)
Jednak dziękuję za podpowiedź, byc może zaowocuje:)
Kamil
Gospel

Nieaktywny
Ekspert

Post autor: Gospel »

Kuba,

Co do syna mojego praprapradziadka,Józefa,wiem że przeniósł się do Suchoczasów,pomiędzy Zd. Wolą i Szadkiem i tam spłodził 5 dzieci z żoną Marianną: Józefa,Stanisława,Genowefę,Natalię i Agnieszkę. …........

Czy to dotyczy brata Antoniego, ur. w 1873 r. Józefa?
Jeżeli tak, to w którym roku zawarł ślub?
Czy masz akt jego ślubu?
Jakie było nazwisko panieńskie jego żony Marianny?
Zgodnie z ówczesną formułą, akt zaw. zw. mał., powinien także zawierać miejsce pochodzenia rodziców (co nie zawsze było przestrzegane) Taki więc sprawdzenie ewentualnych aktów śl. rodzeństwa Antoniego, wydaje się być porządane.

Zgodnie z danymi AP w Łodzi (baza pradziadek:wink: ) oraz familysearch.org, rocznik 1871 powinien znajdować się w ich zasobach. Ale! Może podobnie jak i u Mormonów, ten rocznik znajduje się na innym mikrofilmie.
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1871-FHL INTL Film 1201132 Item 9
http://www.familysearch.org/eng/library ... ykalnych++
Należało by dodać, że większość mikrofilmów, którymi dysponują AP, została wykonana, właśnie przez Mormonów.

Jeżeli to nie da rezultatów, należało by – tak jak już o tym wspominiano – zainteresować się pobliskimi parafiami.
Nie zapomnij też sprawdzić, czy nazwisko Zawierta pojawia się wcześniej w tej parafii.

Czy zachowały się księgi parafii Zd. Wola, z XIX w.?

Wspomnienia, legendy rodzinne, zawierają w sobie zawsze trochę prawdy. Tak więc Kujawy, jako tereny skąd przybyli w okolice Zduńskiej Woli, Wodzińscy, wydają się być prawdopodobne. Np.: w XVII w., właścicielami wiosek; Sułkowo, Sułkówek i Sułkówko, w parafii Lubraniec, byli.......... Wodzińscy.
http://www.sulkow.ovh.org/index2.php?op ... df=1&id=27
Podobnie interesująco zapowiada się się parafia w Służewie.

Udanych łowów i daj znać..........

Gospel
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Mam parę nowych informacji. Do wymienionego wcześniej rodzeństwa Antoniego Wodzińskiego można dodać Michalinę (1882) i Wojciecha(1889-1889).Znalazłem też akt zgonu Teodory Gołębiewskiej,1889r.Podejrzewam że zmarła przy porodzie,bo akt jej i Wojciecha są koło siebie.Na całe szczęście,była informacja o miejscowości urodzenia-nie udało mi się jednak odczytać,czekam na kserokopię.Myślę,że tam było napisane "Marzenin" a jest to niedaleka parafia. Zatem będę szukał aktu urodzenia i ślubu Teodory i Józefa w Marzeninie. Może tam będzie więcej wskazówek. Jeśli to nie pomoże,postaram się poszukać aktu ślubu Józefa i Marianny oraz ślubów dzieci Teodory i Józefa. W zasadzie czytałem akt Antoniego Wodzińskiego,ale nie zwróciłem chyba uwagi na rodziców,nie wiedzieć czemu,byłem nastawiony na datę ślubu.Przynajmniej wiem gdzie szukać.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

http://img225.imageshack.us/img225/2263/beznazwyd0.jpg

proszę przetłumaczenie tego,aktu,wiem że jest słabo przygotowany,ale chodzi mi w zasadzie tylko o datę wydarzenia i miejsce urodzenia zmarłej.Dziękuję,Kuba
kotik7

Sympatyk
Mistrz

nikt się nie podejmie?
historyk99

Sympatyk
Ekspert

Post autor: historyk99 »

Działo się dnia 3 (15) kwietnia 1889 roku ... urodzona we wsi Marzenin (Маженинъ).

Powodzenia!

J.D.
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Jak odnaleźć osoby, które w czasie działań wojennych wyjechały do Niemiec, a następnie ich dzieci wyemigrowały do USA.
Znam tylko miejsce osiedlenia ich w Niemczech. Przed wojną prawopodobnie mieszkali w Pabianicach i w Poznaniu.
marek
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

mmaziarski pisze:Przypuszczam,że interesujące cię akty są młodsze niż 100 lat.Prawdopodobnie wszystkie dane są w księgach parafialnych.Trzeba
napisać do proboszcza lub najlepiej i najpewnie pojechać i osobiście poprosić o sprawdzenie akt metrykalnych swych przodków.Na pewno nie odmówi,bo od tego jest kancelaria parafialna.Warto też dać wtedy jakiś datek na kościół.
Dekanat Skarżyski

Bliżyn, p.w. Św. Ludwika
Kościuszki 90
26-120 Bliżyn
woj. świętokrzyskie, pow. Skarżysko-Kamienna, gm. Bliżyn
tel. (0-41) 254 11 15

Powodzenia
Mieczysław
witam!
Więc tak, trochę wyjaśnię, trochę się do tego czasu wyjaśniło.
Pisałem do AP Kielce o akta z Bliżyna, lata 1850-80.
Pani odpowiedziała, że należały gdzie indziej (Odrowąż), tam przeszukali, i nie ma.
Teraz znam dokładną datę urodzenia brata praprapradziadka, czyli 14.02.1874-z nagrobka z USA.
Pisałem o tą datę, inna pani odpowiedziała, że akt takich starych nie mają, i trzeba do AA/AD pisać, z tym że nie wiedziała o Odrowążu-powiedziałem, i napisała że pierwszy raz słyszy.

Znalazłem też wątek że ktoś zajmuje się parafią Bliżyn, napisałem, i też bez odzewu.

A, ta Pani po mojej odpowiedzi powiedziała, że poszuka, ale do tej pory nic-przenoszą się, wiadomo, a ten akt jest mi szczególnie niezbędny, z innymi mogę poczekać.

Sprawdziłem parafię Bliżyn w indeksie, i są akta dopiero od 1888.
Do Pani zajmującej się tą parafią napisałem z nadzieją, że pozostał tam wujek mojego praprapradziadka.

Co mogę zrobić?
Czy napisać do parafii Odrowąż, żeby nie czekać na odp. z AP w nieskończoność? Czy parafia może wydać odpis, informację, oczywiście za opłatą?

Co do prapraprababki, to w akcie urodzenia jej syna, chrzestnymi byli Marianna i Antoni Antoniakowie z Częstocic.
Przypuszczam, że to rodzinna miejscowośc , w której został jej brat.

Wynikało by z tego, że x-babcia była z Częstocic, jej mąż z Bliżyna, i oboje przeprowadzili się do Brzóstowy (pod Ćmielowem, dodam że dziadek miał tam wg. mnie dobrą pracę).

Z Częstocic w AP akta są z kolei wiekowe, nie ma młodszych, których szukam. Choć nie wiem, czy to o te Częstocice koło Ostrowca chodzi...Dodam że tam jest babcia pochowana.

piszę to wszystko, bo nigdy nie pisałem do żadnej parafii, nie wiem jak to wygląda, czy odpowiadają, i ile trzeba zapłacić za informacje....

Z góry dziękuje za odp. i pomoc,
Pozdrawiam,
Kamil Śmieszek
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Jeśli chodzi o Częstocice koło Ostrowca to należały do parafii Szewna. W AP w Kielcach jest księga chrztów, ale do 1762r, W Starachowicach są księgi od 1889. Starachowice są przenoszone do Kielc. Sporo ksiąg jest w parafii Szewna. W AD w Kielcach nie ma nic z tej parafii. Musiałbyś napisać bezpośrednio do księdza.
Iwona
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Dostałem dziś odp. z AP KIELCE. W Odrowążu po ponowym przeszukaniu (bardzo szybkim, pogratulować) nie odnaleziono ani aktu z 857, a ni z 1875, gdzie podałem dokładną datę.
Z USC odp. miejsce urodzenia było w mailu podane następująco: m. Bliżyn (pow. Konecki).

Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”