Dzień dobry,
Chciałem zapytać czy ktoś z Państwa orientuje się w temacie ludności rejonu i Chorzel i Krzynowłogi Wielkiej przed 1939 i w XIX wieku.
Mam na myśli relacje z Niemcami i Mazurami, czy były one intensywne i jaki miały charakter. Na ile była szczelna granica, najpierw rosyjsko-niemiecka, a po 1918 polsko niemiecka.
Chorzele i pogranicze polsko niemieckie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
chodacz_przemyslaw

-
Sroczyński_Włodzimierz

Szczelne (w miarę i to nie wszystkie i zawsze) to były granice bloku sowieckiego:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
chodacz_przemyslaw

Tak podejrzewam 
Natomiast dla jest to o tyle ciekawe, że właśnie z tych okolic pochodzi duża część mojej rodziny i zastanawiam się czy byłaby możliwość aby podróżowali do Prus
Natomiast dla jest to o tyle ciekawe, że właśnie z tych okolic pochodzi duża część mojej rodziny i zastanawiam się czy byłaby możliwość aby podróżowali do Prus
-
Irena_Monika

Dzień dobry,
Polecam "Wspomnienia mazowieckiego ziemianina z lat 1897-1951", których autorem jest Eugeniusz Kłoczowski. Publikacja ukazała się w roku 2006 w Ciechanowie. Kłoczowscy zamieszkiwali majątek Bogdany w gminie Chorzele. Autor dużo miejsca poświęca na omówienie tła historycznego.
Irena
Polecam "Wspomnienia mazowieckiego ziemianina z lat 1897-1951", których autorem jest Eugeniusz Kłoczowski. Publikacja ukazała się w roku 2006 w Ciechanowie. Kłoczowscy zamieszkiwali majątek Bogdany w gminie Chorzele. Autor dużo miejsca poświęca na omówienie tła historycznego.
Irena
-
chodacz_przemyslaw

Bardzo dziękuję