Dulias
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
piotr83opole

Dulias
Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w ustaleniu pochodzenia moich przodków zamieszkujących Sycynę (woj. mazowieckie).
Na stronie https://geneteka.genealodzy.pl w Sycynie pochodzi najwcześniejsze wzmianki o nazwisku Dulias (Duales) która prawdopodobnie nie jest pochodzenia polskiego.
Udało mi się uzyskać informacje że w kilku wioskach na południu Francji, 80 km na północ od Nimes, w regionie Ardeche, występuje duża liczbę dokumentów z poszukiwanym nazwiskiem. W XX i XIX wieku w pisowni Dulias, w wiekach wcześniejszych w tych samych miejscach z Dhulias, Dulhias, d`Hulias, d`Ulhas.
Na stronie https://geneteka.genealodzy.pl w Sycynie pochodzi najwcześniejsze wzmianki o nazwisku Dulias (Duales) która prawdopodobnie nie jest pochodzenia polskiego.
Udało mi się uzyskać informacje że w kilku wioskach na południu Francji, 80 km na północ od Nimes, w regionie Ardeche, występuje duża liczbę dokumentów z poszukiwanym nazwiskiem. W XX i XIX wieku w pisowni Dulias, w wiekach wcześniejszych w tych samych miejscach z Dhulias, Dulhias, d`Hulias, d`Ulhas.
Dulias
no to pozdrawiam cię, bo ja tez mam to nazwisko z Sycyny od strony mojego teścia. Spróbuj spytać prof Miodka, ale musisz się liczyć, ze dostaniesz zaproszenie do programu, jak ja, gdy zapytałam o pochodzenie nazwiska.
moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Dulias
Pierwsza osoba o nazwisku Dulias która pojawia się w metrykach w Zwoleniu to Zofia Dulias (Duliasek) urodzona w Sycynie 13.03.1655 r. c. Szymon i Marianny.
W ubiegłym tygodniu napisała do manie Rainer Dulias z Francji, której przodkowie pochodzą z rejonu Nimes i przypuszcza, że ci z Sycyny mogą również stamtąd pochodzić. Podchodzę do tego przypuszczania wiejącej niż z daleko idącą ostrożnością.
Nazwisko to występuje również na przełomie XVII/XVIII w Prusach Wschodnich okolice Giżycka.
Kazik
W ubiegłym tygodniu napisała do manie Rainer Dulias z Francji, której przodkowie pochodzą z rejonu Nimes i przypuszcza, że ci z Sycyny mogą również stamtąd pochodzić. Podchodzę do tego przypuszczania wiejącej niż z daleko idącą ostrożnością.
Nazwisko to występuje również na przełomie XVII/XVIII w Prusach Wschodnich okolice Giżycka.
Kazik
-
piotr83opole

Dulias
Część informacji na temat nazwiska Dulias uzyskałem właśnie od wspomnianej osoby co nie zmienia faktu ze zastanawiające jest pochodzenie chłopów w Sycynie noszących nazwisko Dulias.
Mam prośbę, jak można odnaleźć wspomniane akta Zwolenia sprzed roku 1730?
Pozdrawiam Piotr
Mam prośbę, jak można odnaleźć wspomniane akta Zwolenia sprzed roku 1730?
Pozdrawiam Piotr
-
Wladyslaw_Moskal

Witam.piotr83opole pisze:Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w ustaleniu pochodzenia moich przodków zamieszkujących Sycynę (woj. mazowieckie).
W watku "Pochodzenie nazwisk" przedstawiłem moja hipotezę pochodzenia nazwiska Dulias od nazwiska Dul.
Pozdrawiam - Władysław
-
piotr83opole

-
Wladyslaw_Moskal

Witaj Piotrze,
rzadkie nazwisko Duljas występuje w woj. łódzkim, ale Duljasz występuje w woj.mazowieckim obok Dulias. Może to "utrudnienie" nie istniało ?
Prof. K.Rymut według systemu PESEL podaje ponad 2 tysiące polskich nazwisk mających "..lia.." w swoim zapisie, zatem Polacy z reguły nie mieli problemu kiedys i dziś z wymowa nazwisk takich jak Dulias.
Serdecznie pozdrawiam - Władysław
rzadkie nazwisko Duljas występuje w woj. łódzkim, ale Duljasz występuje w woj.mazowieckim obok Dulias. Może to "utrudnienie" nie istniało ?
Prof. K.Rymut według systemu PESEL podaje ponad 2 tysiące polskich nazwisk mających "..lia.." w swoim zapisie, zatem Polacy z reguły nie mieli problemu kiedys i dziś z wymowa nazwisk takich jak Dulias.
Serdecznie pozdrawiam - Władysław
-
piotr83opole