Berenc/Berentz/Berens Mykanów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Alan_Doman

Sympatyk

Post autor: Alan_Doman »

Witam, potrzebuję pomocy. Mam przodków o nazwisku Berenc/Berentz z Bełchatowa/Kaszewic woj. Łódzkie i dotarłem że przyszli do Bełchatowa z najprawdopodobniej Mykanowa w województwie Śląskim.

Prosiłbym o pomoc ponieważ nie mogę znaleźć nic więcej o tej rodzinie, jedyny potencjalny trop to niemiecka kolonia w gminie Mykanów, Czarny Las (Schwarzwald) chociaż też nie mogłem nic znaleźć o Berencach.

Prosiłbym o pomoc znaleźć jakiś trop o Berencach/Berentzach/Berensach/Behrensach z okolic Mykanowa.

Pozdrawiam Alan
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Nic nie wskazuje na to, żeby pochodzili z Mykanowa.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
choć może akta są w jakiejś pobliskiej ewangelickiej parafii
zakładam, że początkowo byli ewangelikami, a ewangelików na ponad 3000 katolików było 24.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Alanie, wejdź na stronę częstochowskich genealogów, tam jest dobra wyszukiwarka a przede wszystkim jedna z uczestniczek świetnie orientuje się w parafii Mykanów.

Powodzenia
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”