Archiwum Państwowe w Żytomierzu - Ukraina

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Przemku,
dzięki za sugestie, ale moi przodkowie mieszkali pod Kijowem i związków ze Lwowem nie mieli żadnych. Sprawdziłam tylko, czy nie ma tam ich teczki legitymacyjnej (przez Mormonów). Teraz ćwiczę trzy różne archiwa w Kijowie (już z sukcesami w postaci znalezionych metryk), a potem Żytomierz (jeśli w tym spisie, który Maria wskazała znajdę, że mam czego szukać) i Chmielnicki. Nieprawdopodobnie te akta mają porozrzucane po różnych archiwach, a już teczek dowodowych to trzeba szukać po kolei wszędzie...
Tak więc nic we Lwowie Ci nie sprawdzę, bo to poza moim obszarem poszukiwań.
Pozdrawiam
Joanna
aradecki

Sympatyk

Post autor: aradecki »

Witam, czy ktoś z Państwa orientuje się czy PTNZ jeszcze działa ? Ich domena z pocztą i stroną nie działa ... Ewentualnie proszę o informacje czy może jest aktualnie inny skuteczny sposób na pozyskanie dokumentów z archiwum w Żytomierzu. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Arkadiusz
Pozdrawiam,

Arkadiusz Radecki
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Witam,
w listopadzie z nimi korespondowałam (dwustronnie :)) używając adresu: archive_zt@arch.gov.ua - powinien zadziałać...
Pozdrawiam
Joanna
PS. Ale dokumentów nie uzyskałam, bo ... "są po polsku i po łacinie" Zaprosili do osobistej kwerendy.
aradecki

Sympatyk

Potrzebuję uzyskać od nich fotokopie, bez kwerendy. Pisała Pani po angielsku czy ukraińsku ?
Pozdrawiam,

Arkadiusz Radecki
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Ja po rosyjsku, oni po ukraińsku - da radę się dogadać :).
Powodzenia!
Joanna
aradecki

Sympatyk

Dziękuję, spróbuje coś poskładać i zobaczę jak zareagują :)
Pozdrawiam,

Arkadiusz Radecki
Krzysztof_Orlowski

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Orlowski »

aradecki pisze:Witam, czy ktoś z Państwa orientuje się czy PTNZ jeszcze działa ? Ich domena z pocztą i stroną nie działa ... Ewentualnie proszę o informacje czy może jest aktualnie inny skuteczny sposób na pozyskanie dokumentów z archiwum w Żytomierzu. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Arkadiusz
Witam,

można też skorzystać z Biura Genealogicznego "NOWINA", Pana Olega Chorowca. Pewnie będzie drożej niż w archiwum, ale szybciej, a jak się policzy koszty osobistej kwerendy, wychodzi taniej i z pewnością kompetentnie.

Pozdrawiam,

Krzysztof
aradecki

Sympatyk

Dziękuję za informację. Z usług Pana Chorowca korzystałem około 2 lata temu. Przyznaję, było szybko i skutecznie - pozyskałem wówczas 2 z 6 teczek legitymacji szlacheckich. Teraz usługi Biura "Nowina" są nieco droższe, dlatego zacząłem szukać alternatywy. Niestety kontakt z archiwum w Żytomierzu nie napawa optymizmem. Podano mi w numer telefonu, gdzie mogę się dowiedzieć czy da się sprowadzić akta i za ile, ale jak się z nimi dogadać po ukraińsku? :) Nie ma lekko :)
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Archiwum w Kamiencu Podolskim - Ukraina

Post autor: agnieszka5995 »

Dzien dobry,

czy jest na forum ktos, majacy bezposredni dostep do zasobow archiwum Panstwowego w Kamencu Podolskim .
Mialabym prosbe o odszukanie kilku aktow metrykalnych.

Prosze o odpowiedz na forum lub na prywatna wiadomosc, wtedy podam szczegoly.

Pozdrawiam Agnieszka We
Ostatnio zmieniony czw 15 cze 2017, 15:09 przez agnieszka5995, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof_Orlowski

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Orlowski »

Proszę o kontakt na <korlowski@life.pl>, może ktoś się znajdzie.

Krzysztof Bohdan Orłowski
chołoniewski

Sympatyk

Archiwum panstwowe obwodu Żytomierskiego

Post autor: chołoniewski »

Witam. Prosiłbym koleżanki i kolegów o podanie linku do metryk z Archiwum Państwom Obwodu Żytomierskiego
Jurek
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
Michał_Zielonka

Sympatyk

Post autor: Michał_Zielonka »

Mam pytanie do koleżanek i kolegów zorientowanych w zasadach pracy archiwum w Żytomierzu. Posłałem tam maila z pytaniem o możliwość otrzymania kopii cyfrowych (wskazując sygnatury interesujących mnie materiałów). Przyszła odpowiedź z informacją, że mam złożyć zamówienie zgodne z oficjalnym wzorem - wskazano mi w tym miejscu link do tej podstronki archiwum: https://zhytomyr.archives.gov.ua/?page_id=255
Formularz zamówienia kopii jest w ostatnim wierszu (Прошу виготовити цифрові копії технічними засобами архіву). Zastanawiam się tylko, co mam z nim zrobić? Wydrukować to i wysłać im tradycyjną pocztą? (edytować pdfa się nie da). Czy może napisać maila zwierającego takie same informacje jak te zawarte w formularzu?
Ktoś z Państwa miał może doświadczenia w tym zakresie i może pomóc?
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Michał_Zielonka pisze:Wydrukować to i wysłać im tradycyjną pocztą? (edytować pdfa się nie da).
bym spróbowała edytować
google: .pdf how to edit
sporo możliwości pokazuje
spróbowałam pdfguru.com - zadziałało bez problemu
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Fornalski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krzysztof_Fornalski »

Szanowni Państwo,

czy na dzień dzisiejszy mogą polecić Państwo kogoś, kto zajmuje się kwerendami w archiwum w Żytomierzu?
Podaję swój adres do kontaktu: krzysztof.fornalski@gmail.com

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Fornalski
Krzysztof Wojciech Fornalski
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”