Dzień dobry,
czy zmieniło się coś w sprawie ksiąg metrykalnych z dekanatów kalwaryjskiego, władysławskiego i wołkowskiego? Poszukuję miejsca urodzenia i potwierdzenia daty urodzenia Telesfora Stanisława Mickiewicza, powstańca styczniowego, zesłanego na Syberię, zmarłego w 1935 r. w Radomsku. W książeczce kombatanckiej widnieje data 05.01.1845 r. i miejsce urodzenia Suwałki. Niestety w parafii Suwałki próżno szukać jego metryki, a i jego potomkowie są zdania, że nie chodzi o miasto Suwałki. Tradycja przekazała, że Mickiewiczowie mieszkali na Wileńszczyznie, ojciec Józef został zesłany na Sybir, gdzie zmarł, zaś ich majątek skonfiskowano. W "Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego" znalazłem, że na historycznej Suwalszczyźnie w XIX w. istniały 3 wsie Suwałki (par. Kalwaria, Gryszkabuda, Wyłkowyszki). W cyfrowych zbiorach nie znalazłem nic, trafiłem w końcu na ten post.
* Moderacja (c.k) Zgodnie z Regulaminem prosimy o
podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
Instrukcja jak to zrobić