Cześć.
Szukam informacji o Aleksander Pauli vel Pauly. Syn Aleksandra i Stefanii Ksawery z Konstańskich. Małżonek aktorki sceny polskiej Heleny Janiny Ziółkowskiej.
Z napisu na nagrobku na Powązkach można dowiedzieć się, że zmarł w 1943...w Warszawie nie ma jednak tego zgonu. Wydział Archiwalnych Ksiąg USC w Warszawie sprawdził.
Z Muzeum na Pawiaku otrzymałem info:
„ Pauli \Pauly\ Aleksander.
Admirał. Przebywał na Pawiaku w celi z Władysławem Jończykiem \4. V- poł. XI 1940\ komandor w marynarce rosyjskiej sprzed I Wojny Światowej. Przebywał na Pawiaku wraz z Juliuszem Boskim \ 12. VII- 29. X. 1940. Inż. Morski, konstruktor łodzi, jeden z założycieli Ligi Morskiej, publicysta”
Na straty.pl występuje jako admirał...
Niestety w Internecie nie ma żadnej wzmianki.
Szukam jakiś informacji, źródeł oraz aktu zgonu.
Marcin
Aleksander Pauli vel Pauly
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Jeżeli w grobie był pochówek po wojnie lub grób był odtwarzany w ewidencji po wojnie to coś tam powinni mieć w adnotacjach. Takie rzeczy mi sprawdzano 20-30 lat temu, kiedy jeszcze pracownik mógł dotrzeć do papierów grobu. Choćbyvtych przedwojennych. Nawet raz pomógł znaleźć prawnych opiekunów grobu, ale to minęło.
Sprawdzał Pan nekrologi w Nowym Kurierze Warszawskim?
Sprawdzał Pan nekrologi w Nowym Kurierze Warszawskim?
Grób był odtwarzany po wojnie to ustaliłem. Rejestrowała go z dużymi błędami wspomniana Helena. Odtwarzanie polegało na oświadczeniu, osoba rejestrującą nie załączała żądnych dokumentów w tym aktu zgonu Aleksandra z 1943.
Nekrologów nie sprawdzałem.
Marcin
Nekrologów nie sprawdzałem.
Marcin
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
A wiadomo:
gdzie mieszkali?
w jakim okresie Helena była więziona?
Może grób symboliczny
gdzie mieszkali?