Parafia Rozbity Kamień i jej mieszkańcy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Lech_Niepiekło

Wydana została książka "Parafia Rozbity Kamień i jej mieszkańcy". Jest to kontynuacja i rozszerzenie monografii ś.p. Zbigniewa Wąsowskiego. Książka obejmuje dzieje wszystkich wsi i mieszkańców od XV do XVII wieku. Zawiera tablice genealogiczne tamtejszych rodzin. Wydawcą i dystrybutorem jest miejscowa parafia.
-
Kornaś_Maciek

Czy można nabyć książkę bezpośrednio u Pana?
Z podpisem autora?
Pozdrawiam serdecznie,
Maciek Kornaś
Z podpisem autora?
Pozdrawiam serdecznie,
Maciek Kornaś
-
Lech_Niepiekło

Zapraszam 11 sierpnia do Rozbitego Kamienia. O godz. 10 będzie spotkanie z mieszkańcami.
-
Kornaś_Maciek

Niestety jestem z Katowic i nie wiem czy dam radę dojechać.
Czy mógłby Pan napisać gdzie odbędzie się spotkanie i czy będzie planowana sprzedaż wysyłkowa.
Maciek Kornaś
Czy mógłby Pan napisać gdzie odbędzie się spotkanie i czy będzie planowana sprzedaż wysyłkowa.
Maciek Kornaś
-
Lech_Niepiekło

Spotkanie będzie w bibliotece (stary kościół). Dodam jeszcze, że w książce są tablice następujących rodzin: Wężowie, Kudelscy, Księżopolscy, Smolakowie,Rucieńscy (Rucińscy), Kosieradzcy, Dmoscy (Dmowscy), Sikorscy, Kowiescy, Bieleńscy, Rozbiccy, Wańtuchowie, Skwierczyńscy, Brodaccy, Chromieńscy, Dybowscy, Skupiowie, Żochowscy, Nasiłowscy, Jaszczołtowie.
-
Kornaś_Maciek

Postaram się dotrzeć!
Gratuluję serdecznie kolejnej publikacji !!!
Gratuluję serdecznie kolejnej publikacji !!!
Panie Lechu,
czy zauważył Pan może w swojej publikacji nazwisko Konopiński? Wiem, że w książce nie ma chyba indeksu, a Pan zapewne posiada jej wersję elektroniczną. Miałbym ogromną prośbę o sprawdzenie. Konopińscy mieszkali w Kudelczynie z pewnością na przełomie XVII i XVIII w. wcześniej brakuje mi o nich jakichkolwiek informacji. Z góry dziękuję za pomoc.
czy zauważył Pan może w swojej publikacji nazwisko Konopiński? Wiem, że w książce nie ma chyba indeksu, a Pan zapewne posiada jej wersję elektroniczną. Miałbym ogromną prośbę o sprawdzenie. Konopińscy mieszkali w Kudelczynie z pewnością na przełomie XVII i XVIII w. wcześniej brakuje mi o nich jakichkolwiek informacji. Z góry dziękuję za pomoc.
Robert
Świetna wiadomość. Szkoda że dowiedziałem się dopiero dziś ale już wiem co zrobię gdy będę w okolicy! 
Paweł
Paweł
-
Lech_Niepiekło

Ksiądz proboszcz deklarował, że będzie realizować zamówienia przez internet i telefoniczne.
Pozdrawiam
Lech
Pozdrawiam
Lech
-
Lech_Niepiekło

Robercie,
W książce „Parafia Rozbity Kamień i jej mieszkańcy” nie ma Konopińskich. Natomiast w „Monografii Rozbitego Kamienia” Zbigniewa Wąsowskiego, obejmującej zawartość ksiąg metrykalnych, jest Krzysztof Konopiński, który z małżeństwa z Anną miał: Franciszka (1679), Katarzynę (1681), Aleksandra (1684), Bonawenturę (1687), Jana (1694) i Mariannę (1701). Natomiast myślę, że warte sprawdzenia jest, czy Konopińscy nie mają coś wspólnego z Konopkami, którzy występują w sąsiedniej parafii Mokobody od 1660 (książka w pisaniu) i w Suchożebrach od 1628 (książka czeka na druk).
Lech
W książce „Parafia Rozbity Kamień i jej mieszkańcy” nie ma Konopińskich. Natomiast w „Monografii Rozbitego Kamienia” Zbigniewa Wąsowskiego, obejmującej zawartość ksiąg metrykalnych, jest Krzysztof Konopiński, który z małżeństwa z Anną miał: Franciszka (1679), Katarzynę (1681), Aleksandra (1684), Bonawenturę (1687), Jana (1694) i Mariannę (1701). Natomiast myślę, że warte sprawdzenia jest, czy Konopińscy nie mają coś wspólnego z Konopkami, którzy występują w sąsiedniej parafii Mokobody od 1660 (książka w pisaniu) i w Suchożebrach od 1628 (książka czeka na druk).
Lech
Re: Parafia Rozbity Kamień i jej mieszkańcy
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki - część tych informacji jest dla mnie zupełnie nowych. Niektóre z nich otrzymałem kiedyś telefonicznie od wspomnianego Pana Zbigniewa.Lech_Niepiekło pisze:Robercie,
Lech
Pozdrawiam serdecznie
Robert
-
Jaro_Chudzik

Panie Lechu, moim przodkiem jest Maciej Sikorski, który w 1738 r. ożenił się w Kosowie Lackim z Teresą Zaleską i osiadł w Zalesiu (oraz ich syn - Ludwik Sikorski, który w 1764 roku ożenił się tam z Marianną Korzeniewską). Ciekawy jestem, czy moi Sikorscy z Zalesia (oraz ich przodkowie) pochodzili z parafii rozbickiej i zostali ujęci w monografii parafii w Rozbitym Kamieniu?
-
Lech_Niepiekło

-
Jaro_Chudzik