Geneteka - nasze wspólne dzieło
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wojtowicz_Danuta

- Kontakt:
-
Wojtowicz_Danuta

- Kontakt:
-
piotrwozniczka

Witam,
ja tak tylko z ciekawości (bez żadnych pretensji) chciałam zapytać o dwie rzeczy:
1. dlaczego przy niektórych wpisach w uwagach dodawane są imiona rodziców a w innych nie? (szkoda, że ich nie ma bo imiona rodziców są dużym ułatwieniem, zwłaszcza, gdy niekoniecznie znane jest nam imię dziecka),
2. w urodzeniach z Kolegiaty Łowicz podany jest zakres lat 1850-73, 75-80, nie ma 1874 r., a księga z tego roku na pewno istnieje bo mam z niej metrykę - z czego to wynika?
Pozdrawiam
Monika
ja tak tylko z ciekawości (bez żadnych pretensji) chciałam zapytać o dwie rzeczy:
1. dlaczego przy niektórych wpisach w uwagach dodawane są imiona rodziców a w innych nie? (szkoda, że ich nie ma bo imiona rodziców są dużym ułatwieniem, zwłaszcza, gdy niekoniecznie znane jest nam imię dziecka),
2. w urodzeniach z Kolegiaty Łowicz podany jest zakres lat 1850-73, 75-80, nie ma 1874 r., a księga z tego roku na pewno istnieje bo mam z niej metrykę - z czego to wynika?
Pozdrawiam
Monika
Witaj Moniko
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
Dla indeksów robionych na podstawie akt zazwyczaj dodawane są imiona rodziców. Dalsza część indeksów była robiona na podstawie spisów rocznych ponieważ indeksujący dostępu do metryk nie miał. Dodatkowo jeśli w internecie znajdują się skany indeksowanego rocznika, to w takim przypadku indeks jest podlinkowywany i każdy może wejść, potrzebny akt znaleźć i odczytać wszystkie zawarte w nim informacje.MonikaS7 pisze: 1. dlaczego przy niektórych wpisach w uwagach dodawane są imiona rodziców a w innych nie?
Z tego, że przez niedopatrzenie nie zostal osobie indeksujacej wyslany spis roczny urodzen z tego roku. Błąd został naprawiony, a indeks mam nadzieje w niedlugim czasie pojawi sie w Genetece.MonikaS7 pisze: 2. w urodzeniach z Kolegiaty Łowicz podany jest zakres lat 1850-73, 75-80, nie ma 1874 r., a księga z tego roku na pewno istnieje bo mam z niej metrykę - z czego to wynika?
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
Witam,
bardzo dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości.
Pierwsze pytanie wynikało z tego, że znalazłam w Łowiczu dużo osób o interesującym mnie nazwisku. Niestety była też inna rodzina o takim samym nazwisku, więc nie wiem kto jest kto i w końcu będę musiała pojechać do AP w Łodzi, a myślałam , że się uda bez wyjazdu.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy na indeksację z indeksów też trzeba mieć zgodę? Jeśli mam zdjęcia indeksów (wykonane dla siebie z czytnika) z jakiejś parafii to można je zindeksować dla celów geneteki?
Jeszcze raz dziękuję za informację, pozdrawiam
Monika
bardzo dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości.
Pierwsze pytanie wynikało z tego, że znalazłam w Łowiczu dużo osób o interesującym mnie nazwisku. Niestety była też inna rodzina o takim samym nazwisku, więc nie wiem kto jest kto i w końcu będę musiała pojechać do AP w Łodzi, a myślałam , że się uda bez wyjazdu.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy na indeksację z indeksów też trzeba mieć zgodę? Jeśli mam zdjęcia indeksów (wykonane dla siebie z czytnika) z jakiejś parafii to można je zindeksować dla celów geneteki?
Jeszcze raz dziękuję za informację, pozdrawiam
Monika
-
Luziński_Marcin

Witaj,

Jednak proszę daj mi znać jaką parafię i jakie lata będziesz robić. Umieszczę ta informację w Planach żeby nikt przypadkiem nie zrobił tego samego.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta Nalazek
Tak jak napisał wyżej Marcin, zgody mieć nie trzeba. Wręcz porzadane jest aby genealodzy sami się wyrywali do indeksacjiMonikaS7 pisze:Czy na indeksację z indeksów też trzeba mieć zgodę? Jeśli mam zdjęcia indeksów (wykonane dla siebie z czytnika) z jakiejś parafii to można je zindeksować dla celów geneteki?
Jednak proszę daj mi znać jaką parafię i jakie lata będziesz robić. Umieszczę ta informację w Planach żeby nikt przypadkiem nie zrobił tego samego.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta Nalazek
Ostatnio uzyskałam spisy roczne z następujących parafii:
Janowiec Kościelny WM
Mikołajewice ŁD
Szadek ŁD
Szczawin ŁD
Szczerców ŁD
Śniadowo PL
Tomaszów Mazowiecki ŁD
Tykocin PL
Widawa ŁD
Wzdół SK
Zawady PL
Informacja co do roczników w Planach http://www.geneteka.genealodzy.pl/plany.php
Zapraszam do indeksacji.
Pozdrawiam,
Marta
Janowiec Kościelny WM
Mikołajewice ŁD
Szadek ŁD
Szczawin ŁD
Szczerców ŁD
Śniadowo PL
Tomaszów Mazowiecki ŁD
Tykocin PL
Widawa ŁD
Wzdół SK
Zawady PL
Informacja co do roczników w Planach http://www.geneteka.genealodzy.pl/plany.php
Zapraszam do indeksacji.
Pozdrawiam,
Marta