Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wojtowicz_Danuta

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Wojtowicz_Danuta »

System pocztowy zwraca mi maile z indeksami. Kiedy będzie można je przekazać?
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witaj Danusiu,

Napisz co moglo do mnie nie dojsc. Dostalam indeksy z miejscowości: Annopol, Krzywin, Kuniów, Katerburg, Szumbar.

Po ostatnich zmianach serwera poczta mi szaleje, ale chyba wszystko do mnie trafia.

Pozdrawiam,
Marta Nalazek
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Wysłałem 2 tyg. temu Borszewice śluby 1863-1867. Nie ma ich w genetece.
Pozdrawiam
Krzysztof
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Witaj Krzysztofie,

Owszem wysłałeś, ale ja do tej pory nie miałam kiedy wstawić ani Twoich indeksów ani innych. W najbliższych dniach postaram się poprawić.

Pozdrawiam,
Marta
Wojtowicz_Danuta

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Wojtowicz_Danuta »

Program pocztowy twierdził, że tych trzech pierwszych nie mógł doręczyć. Skoro doszły, to mogę szykować następne.

Pozdrawiam.

Danka
piotrwozniczka

Sympatyk

Post autor: piotrwozniczka »

Witam
Na jaki aders mail moge przeslac zdjecia ideksów Solec n. Wisła.
Pozdrawiam Piotr
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Witaj Piotrze,

Indeksy proszę prześlij na geneteka@genealodzy.pl

Pozdrawiam,
Marta Nalazek
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

Witam
System pocztowy przesyła mi przemiennie potwierdzenia przeczytanej wiadomości i błąd w adresie e_mail?
Jurek
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
marta1044

Sympatyk
Mistrz

jerkre pisze:Witam
System pocztowy przesyła mi przemiennie potwierdzenia przeczytanej wiadomości i błąd w adresie e_mail?
Jurek
Witaj Jerzy,

Przesylka dotarla. Poczta nam wariuje i dostaje ok 15 maili dziennie z Twoim indeksem. ;)

Pozdawiam,
Marta Nalazek
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

ja tak tylko z ciekawości (bez żadnych pretensji) chciałam zapytać o dwie rzeczy:
1. dlaczego przy niektórych wpisach w uwagach dodawane są imiona rodziców a w innych nie? (szkoda, że ich nie ma bo imiona rodziców są dużym ułatwieniem, zwłaszcza, gdy niekoniecznie znane jest nam imię dziecka),
2. w urodzeniach z Kolegiaty Łowicz podany jest zakres lat 1850-73, 75-80, nie ma 1874 r., a księga z tego roku na pewno istnieje bo mam z niej metrykę - z czego to wynika?

Pozdrawiam
Monika
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Witaj Moniko
MonikaS7 pisze: 1. dlaczego przy niektórych wpisach w uwagach dodawane są imiona rodziców a w innych nie?
Dla indeksów robionych na podstawie akt zazwyczaj dodawane są imiona rodziców. Dalsza część indeksów była robiona na podstawie spisów rocznych ponieważ indeksujący dostępu do metryk nie miał. Dodatkowo jeśli w internecie znajdują się skany indeksowanego rocznika, to w takim przypadku indeks jest podlinkowywany i każdy może wejść, potrzebny akt znaleźć i odczytać wszystkie zawarte w nim informacje.
MonikaS7 pisze: 2. w urodzeniach z Kolegiaty Łowicz podany jest zakres lat 1850-73, 75-80, nie ma 1874 r., a księga z tego roku na pewno istnieje bo mam z niej metrykę - z czego to wynika?
Z tego, że przez niedopatrzenie nie zostal osobie indeksujacej wyslany spis roczny urodzen z tego roku. Błąd został naprawiony, a indeks mam nadzieje w niedlugim czasie pojawi sie w Genetece.

Pozdrawiam,
Marta Nalazek
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

bardzo dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości.
Pierwsze pytanie wynikało z tego, że znalazłam w Łowiczu dużo osób o interesującym mnie nazwisku. Niestety była też inna rodzina o takim samym nazwisku, więc nie wiem kto jest kto i w końcu będę musiała pojechać do AP w Łodzi, a myślałam , że się uda bez wyjazdu.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy na indeksację z indeksów też trzeba mieć zgodę? Jeśli mam zdjęcia indeksów (wykonane dla siebie z czytnika) z jakiejś parafii to można je zindeksować dla celów geneteki?

Jeszcze raz dziękuję za informację, pozdrawiam
Monika
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

nie trzeba mieć żadnej zgody na indeksację! Indeksuj! :D

pzdr,

ML
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Witaj,
MonikaS7 pisze:Czy na indeksację z indeksów też trzeba mieć zgodę? Jeśli mam zdjęcia indeksów (wykonane dla siebie z czytnika) z jakiejś parafii to można je zindeksować dla celów geneteki?
Tak jak napisał wyżej Marcin, zgody mieć nie trzeba. Wręcz porzadane jest aby genealodzy sami się wyrywali do indeksacji ;)
Jednak proszę daj mi znać jaką parafię i jakie lata będziesz robić. Umieszczę ta informację w Planach żeby nikt przypadkiem nie zrobił tego samego.

Pozdrawiam serdecznie,
Marta Nalazek
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Ostatnio uzyskałam spisy roczne z następujących parafii:

Janowiec Kościelny WM
Mikołajewice ŁD
Szadek ŁD
Szczawin ŁD
Szczerców ŁD
Śniadowo PL
Tomaszów Mazowiecki ŁD
Tykocin PL
Widawa ŁD
Wzdół SK
Zawady PL

Informacja co do roczników w Planach http://www.geneteka.genealodzy.pl/plany.php

Zapraszam do indeksacji.

Pozdrawiam,
Marta
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”