Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Dzień dobry

Chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc w odnalezieniu aktu ślubu Stanisława Chabalewskiego i Barbary Padamczyk (niekiedy zapisywanej także jako Padamska). Pierwsze dziecko tej pary odnalazłem urodzone w 1863 w parafii św. Krzyża w Warszawie, kolejne przychodziły na świat w warszawskiej parafii Wszystkich Świętych. Stanisław urodził się w 1838 w Warszawie, w parafii św. Andrzeja, Barbara przyszła na świat w tym samym roku w parafii Borzęcin. Niestety ani w Warszawie ani w parafii Borzęcin nie udało mi się odnaleźć tego aktu.

pozdrawiam serdecznie
Jerzy
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jeśli masz potwierdzone daty urodzeń (dobrze zidentyfikowane, jakoś potwierdzone), to okres jakiego szukasz to pewnie nie więcej niż 7-8 lat.
Większość porządnie zindeksowana, chyba wszystkie prawdopodobne księgi małżeństw dostępne on-line , bez ograniczeń, logowań..
Zrób (sobie i ew. osobom, które zdecydują się szukać) zestawienie co sprawdziłeś, czego nie, jakie są luki, co nie do uzupełnienia bo brak, co do uzupełnienia.

ew. jeszcze skorowidz mieszkańców Warszawy 1854 coś może dać
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Dziękuję za te podpowiedzi.

Jeżeli chodzi o warszawskie parafie to wykluczyłem chyba większość z nich, wszystkie te, które są zindeksowane w genetece.
Z pozostałych sprawdzałem jedynie Borzęcin.

serdecznie pozdrawiam
Jerzy
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

chyba
większość
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Wyrażając się bardziej precyzyjnie wykluczyłem wszystkie te, które są zindeksowane w genetece. Nie zauważyłem luk w interesującym mnie okresie.

pozdrawiam serdecznie
Jerzy
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Zrób sobie zestawienie co jest, co sprawdziłeś i będzie wiadomo co pozostało do sprawdzenia.
Takie wiesz..poszukiwania. Dokumentu, nie wykonawcy:)
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Tak też będę starał się uczynić.

Na razie zauważyłem luki w księgach z parafii Nawiedzenia NMP za rok 1861 i 1863.

serdecznie pozdrawiam
Jerzy
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

1864 też
Są aneksy on-line - polecam indeksację analogicznie do 1828 1830 1840 1845 1846. To nie to samo, ale w wielu przypadkach pomoże.
Tzn można i bez indeksów szukać, ale tę indeksację akurat uważam za sensowną bardzo (pomimo skorowidzów)
olkamoryson

Post autor: olkamoryson »

Szanowni,

poszukuję pomocy w odnalezieniu aktu urodzenia Jana Mathana (Gołębiewskiego) urodzonego w roku najprawdopodobniej 1894. W 1917 poślubił Mariannę Siemińską (1895) i w 1925 mieli razem syna - mojego pradziadka, Waleriana Gołębiewskiego. Ciekawi mnie podwójne nazwisko Jana - chciałabym potwierdzić teorię, jakoby pradziadek miał Żydowskie korzenie zgodnie z jego opowieściami. Niestety pradziadek już nie żyje i był bardzo zamkniętym człowiekiem, wiele informacji zabrał ze sobą do grobu nie dzieląc się nimi z nikim.

Pozdrawiam,
Aleksandra
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

olkamoryson pisze:Szanowni,

poszukuję pomocy w odnalezieniu aktu urodzenia Jana Mathana (Gołębiewskiego) urodzonego w roku najprawdopodobniej 1894. W 1917 poślubił Mariannę Siemińską (1895) i w 1925 mieli razem syna - mojego pradziadka, Waleriana Gołębiewskiego. Ciekawi mnie podwójne nazwisko Jana - chciałabym potwierdzić teorię, jakoby pradziadek miał Żydowskie korzenie zgodnie z jego opowieściami. Niestety pradziadek już nie żyje i był bardzo zamkniętym człowiekiem, wiele informacji zabrał ze sobą do grobu nie dzieląc się nimi z nikim.

Pozdrawiam,
Aleksandra
Czytała Pani akt małżeństwa pary Mathan alias Gołębiewski-Siemińska?
olkamoryson

Post autor: olkamoryson »

Marcin.Rybicki pisze:
olkamoryson pisze:Szanowni,

Pozdrawiam,
Aleksandra
Czytała Pani akt małżeństwa pary Mathan alias Gołębiewski-Siemińska?
Niestety nie, nie widzę żeby archiwum ze wsi Wielka Łąka dla Parafii Św. Katarzyny było gdzieś udostępnione, nie mogę go znaleźć. Napisałam do Parafii i czekam na odpowiedź. Jestem trochę zagubiona - przyznam, że dopiero zaczęłam się tym na poważnie interesować

Aleksandra
Ostatnio zmieniony ndz 25 sie 2024, 13:48 przez olkamoryson, łącznie zmieniany 1 raz.
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

Po zalogowaniu - śl Jana Mathana (Gołębiewskiego)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=231684
Bożena
hospes

Sympatyk

Post autor: hospes »

Proszę o pomoc w ustaleniu pochodzenia Piotra Stolarskiego. Jest on potencjalnie pierwszą osobą w moim drzewie, która po urodzeniu drastycznie zmieniła swoje miejsce zamieszkania.

Dane z aktu małżeństwa:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440

W roku 1816, akt nr. 77, w parafii Jasionna Piotr Stolarski kawale mając 26 lat ożenił się z Heleną Marianną Zimnowłodzką. Mieszkał w Suchej przy swoich rodzicach Franciszka I Rozalii. Wyjął swoje metryki z ksiąg kościoła w Radziejowie.

Nigdzie nie mogę znaleźć śladu po Piotrze albo jego rodzicach. Próbowałem szukać w okolicy parafii Jasionnej, w parafii Radziejowice w mazowickim i w innych Radziejowach w całej Polsce. Niestety bez powodzenia.
Kamil
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

małżeństwa gminy Jasionna są też (a może przede wszystkim) w wersji bez ograniczeń, nielogowanej dostępne
co ważne - ta wersja ma ściślejsze powiązanie z ankesami

poszukaj wspomnianego w AM odpisu aktu urodzenia/chrztu

czyli jak wiele razy wspomniane w wątku

korzystajcie z aneksów!
hospes

Sympatyk

Post autor: hospes »

Jeżeli dobrze rozumiem, to wydaje mi się, że aneksy z parafii Jasionna są z lat 1831-1919. A akt małżeństwa Piotra jest z 1816r.
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”