Czekajscy

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

michalbaranski

Sympatyk

Czekajscy

Post autor: michalbaranski »

Dzień dobry,

bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jakiego herbu byli moi przodkowie - Czekajscy.

Na forum poprosiłem wcześniej o przetłumaczenie odpisu aktu chrztu dt. mojej prax4babci Eufemii Czekajskiej:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-115780.phtml

Jej rodzice (Karol Czekajski i Aniela z d. Dybiszowska) wzięli ślub w Krakowie w 1786 r., choć ojciec mieszkał w Koniuszy:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1 Innych informacji ważnych dla sprawy brak

Znalazłem jeszcze akty zgonu ww. Karola i Anieli - przed śmiercią byli ekonomami w Olszanicy pod Krakowem (u Norbertanek).

Dziadkowie ww. Eufemii (Jan Kanty Czekajski i Franciszka z d. Bielińska) zostali pochowani w Myślenicach pod koniec XVIII w. (co wynika z alegat do aktów ślubu ww. Eufemii).

Ślad Czekajskich pojawia się jeszcze tutaj:
https://polishgenealogy1.blogspot.com/2 ... omski.html Siostra ww. Eufemii – Ewa Czekajska w rzeczy samej wyszła za szlachcica Jana Srzednickiego (Średnickiego) herbu Pomian. Należy nadmienić, że Ich syn - Rajmund Karol Adam Srzednicki (Średnicki) herbu Pomian, ur. 11 lutego 1815 r., był najpewniej dzierżawcą dóbr Łyszkowice, parafia Koniusza, pow. Proszowice, woj. małopolskie. Dotarłem do wywiadu, jakiego udzielił potomek ww. Jana Srzednickiego (Średnickiego) i Ewy z d. Czekajska – Czesław Srzednicki (w 2011 r.):
https://www.24ikp.pl/skarby/felietony/o ... cy/art.php

W dniu 4 lutego 1816 r. odbył się ślub (parafia Wawrzeńczyce, miejscowość Złotniki) drugiej siostry ww. Eufemii – Marianny Kornelii, która wyszła za szlachcica Antoniego Alojzego Franciszka Paczewskiego prawdopodobnie herbu Gozdawa (ur. ok. 1776 r.; par. Tenczynek), wdowca po zmarłej w 1812 r. Salomei z d. Królikowska, późniejszego Wójta Gminy Szóstej Czernichowskiej (Okręg Krzeszowicki, Wolne Miasto Kraków). Rodzicami Antoniego Paczewskiego byli Ignacy Paczewski (ekonom klucza tęczyńskiego) i Katarzyna z d. Tomaszewska.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

O Czekajskich milczy Boniecki. Uruski ma tylko jedno zdanie: „CZEKAJSKI Stefan, sekretarz królewski 1758 r.”. W Galicji i Królestwie Polskim nie ma takiego nazwiska na liście szlachty wylegitymowanej.

Być może się mylę, ale posiadanie herbu przez każdego polskiego szlachcica jest chyba mitem. Wiele rodzin szlacheckich dopiero z okazji narzuconego odgórnie nakazu wylegitymowania się ze szlachectwa przyjmowało herby. Czyli: nawet wylegitymowanie się z jakimś herbem nie musiało automatycznie oznaczać, że dana rodzina posługiwała się wcześniej takim właśnie herbem. A co dopiero, kiedy dana rodzina nie legitymowała się ze szlachectwa i nie mamy śladów, jak się pieczętowali.

Inna kwestia: być może się mylę, ale istniała chyba jakaś szara strefa ludzi uważanych przez otoczenie za szlachtę i odpowiednio tytułowanych, którzy jednak szlacheckiego pochodzenia nie mieli. Czasami takie osoby legitymowały się ze szlachectwa i wtedy nabywali prerogatywy stanu szlacheckiego. Ale jeśli się nie wylegitymowali (albo nie dostali nobilitacji), to mimo szlacheckiej tytulatury, trudno nam ich traktować jako pełnoprawną szlachtę. Przenikanie, wślizgiwanie się „obcych” do stanu szlacheckiego mogło wynikać z ich zamożności albo pełnienia funkcji zwykle dotyczących szlachty (ekonomowie, rządcy).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
michalbaranski

Sympatyk

Bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc. Punktem zaczepienia być może jest ów Stefan Czekajski. Zgadzam się, że zdarzały się przypadki przenikania osób zamożnych (np. mieszczan) do stanu szlacheckiego, także w mojej rodzinie.

Na stronie https://ornatowski.com/wykazy-nazwisk/h ... ospolitej/ widnieje jeszcze "Czekaj h. Awdaniec", ale nie wiem, czy w przypadku moich krewnych "dopisali" sobie oni końcówkę "ski" do nazwiska (co często w tamtym czasie się zdarzało) i czy w ogóle należeli do tej rodziny.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

To szlachta.Mam trochę dokumentów.Jan Srzednicki h. Pomian mąż Ewy c.Karola jest w moim drzewie genealogicznym.Jak je chcesz podeślij na prywat.swój adres e-mail
CzesłaW sRZEDNICKI AUTOR Oficerowie wojska koronnego 1777-1794 pochodzi z tej właśnie linii
Stefan
michalbaranski

Sympatyk

To wspaniała wiadomość! Dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Też kiedyś myślałam,że jak szlachcic, to i herb musiał mieć :oops:
Tu jest wyjaśnienie, że wcale niekoniecznie
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... herb.phtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Michale,

nie wiem, czy kojarzysz taką rodzinę:
Franciszek Czekaj i Barbara Gruszczak mieli syna Tomasza (*1794 Opatkowice, par. Proszowice). Tenże Tomasz, pozostający w służbie dworskiej we wsi Rząska, już jako JW. Tomasz Czekajski w 1815 roku w Krakowie poślubił Ewę Salomeę Świadek (później Świadkowska). Ich synem był Piotr Paweł Czekajski (*1819 Kraków-Rząska - zm. 1854 Warszawa), mydlarz, który w Warszawie poślubił Annę Karolinę Bandtke, ewangeliczkę. Był pisany, jako syn dzierżawcy wsi. Szczegóły znajdziesz w Genetece.

Pozdrawiam

Robert Kostecki
michalbaranski

Sympatyk

Robert_Kostecki pisze:Michale,

nie wiem, czy kojarzysz taką rodzinę:
Franciszek Czekaj i Barbara Gruszczak mieli syna Tomasza (*1794 Opatkowice, par. Proszowice). Tenże Tomasz, pozostający w służbie dworskiej we wsi Rząska, już jako JW. Tomasz Czekajski w 1815 roku w Krakowie poślubił Ewę Salomeę Świadek (później Świadkowska). Ich synem był Piotr Paweł Czekajski (*1819 Kraków-Rząska - zm. 1854 Warszawa), mydlarz, który w Warszawie poślubił Annę Karolinę Bandtke, ewangeliczkę. Był pisany, jako syn dzierżawcy wsi. Szczegóły znajdziesz w Genetece.

Pozdrawiam

Robert Kostecki
Robercie,

bardzo dziękuję! Wskazanych Czekajskich nie potrafię odnieść do "moich" Czekajskich, choć ze względu na miejsce urodzenia ww. Tomasza rzeczywiście coś może być na rzeczy. Z mojej rodziny bez cienia wątpliwości mam jedynie wiedzę o Karolu Czekajskim ur. ok. 1750 r. (w 1786 r. przebywał w Koniuszy; rodzice Jan Kanty i Franciszka pochowani w Myślenicach), Jego żonie Anieli z Dybiszowskich oraz Ich córkach: Ewie Czekajskiej ur. 1786 r. w Zabierzowie, Eufemii Helenie Anastazji Czekajskiej ur. 1792 r. w Zabierzowie, Mariannie Kornelii Czekajskiej ur. 1795 r. w Zabierzowie, Agacie Czekajskiej ur. 1801 r. zm. 1807 r. w Olszanicy k. Krakowa.

Pozdrawiam,
Michał
michalbaranski

Sympatyk

Dzień dobry,

chciałbym odświeżyć temat. Po dalszych poszukiwaniach ustaliłem, że w przypadku ww. moich prax5dziadków Karola i Anieli Czekajskich w metrykach i innych dokumentach/ materiałach pojawia się zamiennie nazwisko "Czekańscy". Mogłoby to wynikać np. z wady wymowy zgłaszającego lub głuchoty sporządzającego adnotację, gdyby nie to, że "Karol Czekański" (w tej wersji) pojawił się w metryce zgonu ww. Anieli Czekajskiej (tu "Czekańskiej"), a także na tablicy cmentarnej wmurowanej w mur przy kościele Najświętszego Salwatora w Krakowie:

https://jbc.bj.uj.edu.pl/Content/196399 ... 749_02.pdf (s. 286)

Co więcej, nazwisko "Czekańska" (zamiennie z "Czekajską") często pojawia się przy opisie jednej z córek ww. Karola i Anieli - Mariannie Kornelii (żonie Antoniego Paczoskiego - wójta gminy Czernichów):

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1
https://www.wikitree.com/wiki/Czekajska-2

Bardzo proszę o Państwa przemyślenia i dalsze sugestie. Nie wiem, która wersja nazwiska jest tą pierwotną, prawidłową. Geneteka wyraźnie odróżnia nazwiska Czekajski i Czekański. W okolicach Krakowa w XVIII w. zdaje się być więcej Czekajskich, aniżeli Czekańskich. Tylko w moim przypadku widzę zamienne używanie w metrykach. O ile nie sposób znaleźć informacji o herbie Czekajskich, o tyle Czekańscy już takowe herby mieli (np. herb Gozdawa):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gozdawa_(herb_szlachecki)
https://genealogia.okiem.pl/drzewo/74/czekanski

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Kamil0123

Nieaktywny

Post autor: Kamil0123 »

A może to być i to najpewniej ze zwykłego nieprzywiązywania wagi do nazwiska rodowego .
Moi rekordziści 5 razy zmieniali jak chcieli .
Były rodziny przywiązujące wagę do nazwiska rodowego -mam takie 16 pokoleń i nazwisko niezmienne a są rodziny nie przywiązujące żadnej wagi do nazwiska .

Bardzo częstą przyczyną jest wdowieństwo .

W moim przypadku mam 20 takich małżeństw gdzie wdowiec z dwójką dzieci poślubił wdowę z dwójką dzieci i aby miały jedno nazwisko przyjmował nazwisko drugiej,trzecie lub czwartej żony . Mam takie całe parafie o takim zwyczaju nad NOtecią w wielkopolsce.

Mam całe parafie gdzie był zwyczaj ,że przy przeprowadzce przyjmowano nazwisko byłego mieszkańca . Dziesiątki takich przypadków.

============================
W łódzkiem gdy powstawały uprzemysłowione osady koło Zgierza i Łodzi każdy przyjeżdzający colonus miał pretekst i przyjmował sobie nazwisko jakie wymyślił .Tak jest w Piotrkowie,Bełdowie

Z,mojej obserwacji zwyczaj szacunku do nazwiska jest największy na Mazowszu i Podlasiu .
Pozdrawiam

Kamil
michalbaranski

Sympatyk

To prawda, już sam mąż ww. Marianny Kornelii Czekajskiej (Czekańskiej) raz widnieje jako "Paczewski", innym razem jako "Paczoski" lub "Paczowski". Ostatecznie w XX wieku utrwaliło się nazwisko "Paczoski": https://www.gov.pl/web/prokuratura-kraj ... z-paczoski (tu: prawnuk Antoniego Paczewskiego zabity przez NKWD)

Nie zmienia to jednak faktu, że jestem w kropce i nie wiem, czy Czekajscy to inna rodzina szlachecka niż Czekańscy.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Kamil0123

Nieaktywny

No to kto może lepiej wiedzieć od ciebie ?

A w jaki sposób ?
A co ty ,myślisz ,że cały świat genealogii od Alaski do Pekinu akurat przeczytał twoją notkę w Genealogii ?
Znam dziesiątki genealogów ,którzy nie korzystają z takich stron .
Przecież właśnie po to robimy genealogię .
To są właśnie nasze odkrycia . Nasza Eureka.

Pozdrawiam

Kamil
michalbaranski

Sympatyk

[...]

Pozdrawiam,
Michał
Ostatnio zmieniony sob 20 wrz 2025, 22:38 przez michalbaranski, łącznie zmieniany 1 raz.
Kamil0123

Nieaktywny

Bardzo ciekawe .

A gdzie ty widziałeś jakikolwiek wpis : moja genealogia ?????
Który post .???

A to strona genealogiczna .

==========================
Od 20 lat od 2006 roku tworzę drzewo genealogiczne .
Miałem szczęście gdyż znalazłem 20 podobnych genealogów mających bardzo duże drzewa i wywody .
Cały czas jesteśmy w kontakcie telefonicznym albo osobistym gdyż mamy wspólnych przodków jak nie w tej linii to innej .
Wzajemnie sobie pomagamy , Napisaliśmy specjalny program do wizualizacji wywodu przodków . Zajęło nam to 2 lata .
Ale przez te 20 lat z żadnego Forum a indeksuję dla WTG Gniazdo nie otrzymałem najmniejszej jakiejkolwiek informacji ,która dotyczyła moich przodków . NO miałem pecha .

====================================
Dwa lata temu dzięki Forum dostałem największy w życiu program -pełną grafikę profesjonalną do mojego wywodu całkowicie darmo .
Pewien grafik tu na Forum pochwalił się ,że chętnie podaruje wszystkim taką piękną grafikę do tworzenia wywodów .
PO jednym dniu zdjęto jego post jako reklamę .
Ja zdążyłem wraz z kolegami skopiować ten post .

I wraz z kolegami napisaliśmy do tego człowieka zanim post zablokowano .

Mamy piękne programy do wywodów .
Ten wywód edytuję na oddzielnym monitorze cały czas w podglądzie.

To podaj gdzie ten post o drzewie i genealogii ??? Chętnie poczytam z opisze swoją genealogię z wzajemności

Pozdrawiam

Kamil

Każde moje odkrycie to moja duma i ciesze się jak dziecko ,że znalazłem . TO podbudowuje moje ego . To chcesz kogoś pozbawić największych odkryć w życiu ?????
No ciekawe .
Ja bym się popłakał . To moje szczęście i duma .
michalbaranski

Sympatyk

[...]

Pozdrawiam,
Michał
Ostatnio zmieniony śr 17 wrz 2025, 21:10 przez michalbaranski, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”