Parafia Sulerzyż

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

klocek_danuta

Sympatyk
Nowicjusz

Parafia Sulerzyż

Post autor: klocek_danuta »

Nazwisko Bieńkowski(a),Zawierucha,Gardecka(i) lub Gordecka(i)Cieślik
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: parafia Sulerzyż

Post autor: Bea »

klocek_danuta pisze:Nazwisko Bieńkowski(a),Zawierucha,Gardecka(i) lub Gordecka(i)Cieślik
ale o co chodzi ?
szukasz czy masz ?
w jakich latach ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witajcie!

Poszukuję informacji (i posiadam informacje) o osobach z parafii Sulerzyż noszących nazwiska: Pawłowski (a), Szerszeński (a) vel Szerszyński (a), Przychodny (a), Kazmirowski (a), Kwiatkowski (a) oraz o osobach z nimi spokrewnionych z pobliskiej parafii Glinojeck: Jasiński (a), Boniewski (a).

Pozdrawiam

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
klocek_danuta

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Beato!
Już odpowiadam, część informacji na temat Bieńkowskich mam. Szukam aktu urodzenia Heleny Bieńkowskiej i jej siostry Stanisławy- wyjechały do USA w 1900-1903 roku.Helena wyszła za mąż za Antoniego Zadrożny( nie znam jego roku urodzenia i gdzie się urodził- skąd pochodził ). Stanisława wyszła za mąż prawdopodobnie w USA za Józefa Stańko.( nie znam również jego pochodzenia, daty ur.)
Interesują mnie osoby krewni Franciszki Zawierucha po mężu Bieńkowska oraz Józefa Gardecka lub Gordecka - W akcie urodzenia mojej babci to właśnie ona zgłosiła fakt narodzin, miała wtedy 50 lat.
Oprócz Sulerzyża interesuje mnie również nazwisko Zielonkowski(a), Witulski(a), Konieckiewicz lub Koniczkiewicz parafia Dziektarzewo lub Glinojeck. Posiadam już pewne informacje dot. osob noszących w/w nazwiska. Pozdrawiam
klocek_danuta

Sympatyk
Nowicjusz

Elżbieto, wśród moich krewnych jest nazwisko Kwiatkowscy z Wólki Rydzewskiej parafia Sulerzyż, sa pochowani na cmentarzu w Sulerzyżu. tak sie sklada że Anna Kwiatkowska z d. Bieńkowska to mojej mamy kuzynka, znam jej dzieci. pozdrawiam
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Danuto!

Co do Kwiatkowskich to jest to moja praprababcia, Marianna z Kwiatkowskich Szerszyńska (ur.1813, zm. po 1879 w Ościsłowie, parafia Sulerzyż), żona Józefa Szerszyńskiego (ur. 1810 w Ościsłowie, parafia Sulerzyż, zm. przed 1876 tamże), ślub przed 1846. Byli rodzicami mojej prababci Agnieszki z Szerszeńskich Pawłowskiej (ur. 1850 w Ościsłowie, parafia Sulerzyż, zm 1879 w Kanigówku, parafia Sulerzyż). Mieli tez syna Józefa Szerszyńskiego, ur. 1846 r. Może kuzynka twojej mamy ma jakieś informacje na temat rodu Kwiatkowskich?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Elżbieta
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
klocek_danuta

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Elżbieto!
Spróbuję Tobie pomóc, kuzynka mojej mamy niestety nie żyje ale ja utrzymuje kontakt z jej dziećmi. Jak będę coś wiedziała to dam znać. Pozdrawiam Danuta
klocek_danuta

Sympatyk
Nowicjusz

Witajcie!
Może ktoś jest w posiadaniu indeksów (ur, małż, zgonu)parafii Sulerzyż.
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Danuto!

Dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie tematem. Na cmentarzu w Sulerzyżu będę dopiero w przyszłym roku, latem. Jeżeli miałabyś jakieś wieści na temat Kwiatkowskich lub innych spokrewnionych rodów, będę wdzięczna. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Elżbieta.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 01&start=0

Garwarz Stary: w 1825 r. odnotowany jest rybak Jan Kwiatkowski, gdyż rzeka była wtedy rybna.
Rumoka: Paweł Boniecki przed I-szą wojną światową jest stangretem. W latach międzywojennych do Niemca Zawieruchowskiego należał wiatrak (do 1931 r.). Natomiast wcześniej, w połowie XIX wieku w części włościańskiej wsi kowalem był Jan Kwiatkowski (mam nadzieję, że nie był jednocześnie rybakiem....).
Ogonowo: w czasie II wojny światowej zginął Jan Bieńkowski.
Malużyn: W latach 1964-68 kierownikim szkoły był Jacek Bieńkowski z Ciechanowa.

uffff
Beata

Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Beatko!

Jesteś, jak zwykle, nieoceniona. Szkoda, że wspomniana przez ciebie publikacja jest nieosiągalna. Warto byłoby przejrzeć ją dokladnie, tym bardziej, że wiadomości z czasem przybywa (i nazwisk również) i coś, co wcześniej zdawało się nieistotne, nagle jest informacją kluczową.

Pozdrawiam.

Elżbieta
klocek_danuta

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Beatko! Zapoznałam się z postami i bardzo Ciebie proszę pomóż mi zdobyć książkę "Glinojeck-miasto i gmina ".To na jutro, a dziś bardzo Ciebie proszę sprawdź mi Faustynowo, Dziektarzewo. Jeżeli to możliwe to proszę o skan tych informacji. W Faustynowie i Dziektarzewie interesuja m nie nazwiska Zielonkowski( Zielionkowski) i Konieckiewicz( Koniczkiewicz), Witulski . pozdrawiam i czekam z niecierpliwością. Danuta
klocek_danuta

Sympatyk
Nowicjusz

Beatko ! Może jest jakaś wzmianka na temat Michała Zielonkowskiego poszedl na I wojne św. i nie powrócił. Nie wiemy i nie znamy jego losu.
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

asd
Ostatnio zmieniony ndz 19 sty 2025, 10:09 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

klocek_danuta pisze:Witaj Beatko! Zapoznałam się z postami i bardzo Ciebie proszę pomóż mi zdobyć książkę "Glinojeck-miasto i gmina ".To na jutro, a dziś bardzo Ciebie proszę sprawdź mi Faustynowo, Dziektarzewo. Jeżeli to możliwe to proszę o skan tych informacji. W Faustynowie i Dziektarzewie interesuja m nie nazwiska Zielonkowski( Zielionkowski) i Konieckiewicz( Koniczkiewicz), Witulski . pozdrawiam i czekam z niecierpliwością. Danuta
Faustynowo:
Wieś należy do najmłodszych w gminie, bo w XVI w. jeszcze jej nie było. Wymienionych nazwisk niestety nie ma.

Dziektarzewo: nie ma takiej miejscowości w zestawieniu :(

Ogólnie:
wydaje mi się, że pan Lewandowski robił to co my teraz - fascynowały go stare dokumenty, historia lokalna. Tylko, że dotarł do wszystkiego jakieś 40 lat przed nami. 8) :lol:
Niestety pozycja jest ciężka do opanowania przez ten brak listy nazwisk. Mnie też pojawiły się nowe nazwiska i nie wiem skąd się wywodzą... przecież nie dam rady za każdym razem czytać całej książki... ehhh
Co do pozycji książkowych, to poszukuję:
Z archiwaliów diecezjalnych płockich XIX wieku. Zeszyt 6, Dekanat ciechanowski / zebrał, do druku przygot. i wstępem opatrzył Michał Marian Grzybowski. - Płock, 1999
jakby ktoś widział - to dajcie mi znać.
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”