Geneteka -- Błędy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Geneteka-błędy.
Witaj Piotrze,
Sprawdziłam przemienienie Pańskie. Faktycznie w metryce panna figuruje jako Fopp. Natomiast w skorowidzu na podstawie którego był robiony indeks jak byk stoi Farys. W Bazie już naniosłam poprawkę.
O tym, że ten skorowidz zawiera masę błędów już wiemy. Dlatego razem z osobą, która wykonała te indeksy doszliśmy do wniosku, że trzeba będzie zrobić porównanie z metrykami. Autor się zobowiązał i taka praca zostanie wykonana. Tylko niestety musimy się jeszcze uzbroić w cierpliwość. No chyba, że zgłosi się ktoś do pomocy, wtedy sprawdzanie szybciej pójdzie.
Pozdrawiam,
Marta
Sprawdziłam przemienienie Pańskie. Faktycznie w metryce panna figuruje jako Fopp. Natomiast w skorowidzu na podstawie którego był robiony indeks jak byk stoi Farys. W Bazie już naniosłam poprawkę.
O tym, że ten skorowidz zawiera masę błędów już wiemy. Dlatego razem z osobą, która wykonała te indeksy doszliśmy do wniosku, że trzeba będzie zrobić porównanie z metrykami. Autor się zobowiązał i taka praca zostanie wykonana. Tylko niestety musimy się jeszcze uzbroić w cierpliwość. No chyba, że zgłosi się ktoś do pomocy, wtedy sprawdzanie szybciej pójdzie.
Pozdrawiam,
Marta
Re: Geneteka-błędy.
Witaj,DorotaK pisze:W genetyce jest metryka: 1843/123 Karo Kulesza i Maryanna Majewska z par. W-wa św. Andrzej
link w indeksie wskazuje na rok: 1838.
A jak znalazłam metrykę to nazwiska są inne niż w indeksie - może jakaś pomyłka w roku ?
http://szukajwarchiwach.pl/skan/img/6HY ... nK8afqKF_A
Pozdrawiam
Dorota
Już wiem co się dzieje. Do linków wkradł się jakiś chochlik i namieszał. W części św. Andrzeja są linki do św. Jana. W św. Andrzeju 123/1243 jest ślub taki jak w Genetece czyli Kulesza x Majewska. Linki poprawie dzisiaj.
Pozdrawiam,
Marta
Kaczmarek_Aneta pisze:W indeksie do aktu ślubu 11/1881 z parafii Przemienienia Pańskiego w Warszawie są błędne dane:
Jest:
Antoni Fedorowski
Zuzanna Wyrożemska
Powinno być:
Antoni Fedorowski vel Fedor
Zuzanna Wyrożembska
Niestety, to są efekty indeksacji z końcowych skorowidzów, a nie z aktów![]()
Pozdrawiam
AK
Dziękuję za ukazanie błędu skorowidza. Zaraz poprawię w bazie.
Jednak co ciekawe na dane wprowadzone ze skorowidza św. Aleksandra, św. Jana, św. Krzyża jakoś wszyscy nie narzekają. A wątpię, żeby wszyscy forumowicze mieli przodków tylko w Przemienieniu Pańskim, Po prostu skorowidz z PP jest źle zrobiony. I tak jak napisałam dwa posty wyżej będzie zweryfikowany z metrykami.
Pozdrawiam,
Marta
W genetyce błędnie zapisano imię panny młodej.
W-wa św. Krzyż, rok 1851, nr 348, Henryk Śliwowski i (jest) Karolina (powinno być) Kornella Boczarska
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
W-wa św. Krzyż, rok 1851, nr 348, Henryk Śliwowski i (jest) Karolina (powinno być) Kornella Boczarska
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
O przepraszam jeszcze inaczej.
KORNELIA
W akcie zapis brzmi Kornella ale w podpisie wyraźnie jest Kornelia i w pamiętnikach rodzinnych także zapiano Kornelia
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
KORNELIA
W akcie zapis brzmi Kornella ale w podpisie wyraźnie jest Kornelia i w pamiętnikach rodzinnych także zapiano Kornelia
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
- PiotrGerasch

- Kontakt:
okmarta1044 pisze:Witaj Piotrze,
Miałem na myśli skorowidz w księdze (tu znajdujący się nawet chyba przed zapisem małżeństw).
pozdrawiam
Piotr
Witam,
W genetyce jest zapis dot. ślubu:
1893 22 Wincenty Gabriel Tutakiewicz Jadwiga Poryzielska W-wa św. Barbara
Powinno być Jadwiga Porozińska.
Pozdrawiam,
ArturGT
W genetyce jest zapis dot. ślubu:
1893 22 Wincenty Gabriel Tutakiewicz Jadwiga Poryzielska W-wa św. Barbara
Powinno być Jadwiga Porozińska.
Pozdrawiam,
ArturGT
Witam,
w "Zasoby zgłoszone do opracowania przez administratora projektu" występuje Przażmów chrzty 1733-1798. Jak mniemam chodzi o Prażmów.
Chciałem poinformować, że indeksy tej parafi zostały ukończone i opublikowane w Genetece i na stronie AAW.
Pozdrawiam!
Rafał
w "Zasoby zgłoszone do opracowania przez administratora projektu" występuje Przażmów chrzty 1733-1798. Jak mniemam chodzi o Prażmów.
Chciałem poinformować, że indeksy tej parafi zostały ukończone i opublikowane w Genetece i na stronie AAW.
Pozdrawiam!
Rafał
Witam
W genetece wystąpił błąd. Jest tam napisane że w 1819 roku w Krakowie w Kościele Wszystkich Świętych wzieli ślub Stanisław Gołowski i Agnieszka Bronkowski. Występuje tutaj błąd w nazwisku.
Poprawna wersja to: Stanisław Gołowski i Agnieszka Broczkowska
W genetece wystąpił błąd. Jest tam napisane że w 1819 roku w Krakowie w Kościele Wszystkich Świętych wzieli ślub Stanisław Gołowski i Agnieszka Bronkowski. Występuje tutaj błąd w nazwisku.
Poprawna wersja to: Stanisław Gołowski i Agnieszka Broczkowska
Paweł
Dzień Dobry.
W genetece znalazłem w danych rodziny następujące błędy:
Kiernozia 1822 zgonu 18 - Jan Klączyński - powinno być Jan Klarzyński
Kiernozia 1859 urodzenia 77 - Rafał Zygmunt Kluzynski - powinno być Rafał Zygmunt Klarzyński
Oporów 1826 zgonu 16 - Józef Klaszyński - powinno być Józef Klarzyński
Żychlin 1840 urodzenia 120 - Stanisław Michał K??? - powinno być Stanisław Michał Klarzyński
Korzystając z geneteki zamówiłem w AP ksera metryk.
Pozdrawiam.
Marek Klarzyński
W genetece znalazłem w danych rodziny następujące błędy:
Kiernozia 1822 zgonu 18 - Jan Klączyński - powinno być Jan Klarzyński
Kiernozia 1859 urodzenia 77 - Rafał Zygmunt Kluzynski - powinno być Rafał Zygmunt Klarzyński
Oporów 1826 zgonu 16 - Józef Klaszyński - powinno być Józef Klarzyński
Żychlin 1840 urodzenia 120 - Stanisław Michał K??? - powinno być Stanisław Michał Klarzyński
Korzystając z geneteki zamówiłem w AP ksera metryk.
Pozdrawiam.
Marek Klarzyński
- Łaptaszynska_Iwona

Witam.
Znalazłam błędnie zapisane nazwisko mego pradziadka.
Rychcice - małżeństwa.
Rok 1866 / Akt 1 Ludwik Józef Marynow. Powinno być Marynowski ( dysponuję zdjęciem aktu oraz jego odpisem z 1902r).
Znalazłam błędnie zapisane nazwisko mego pradziadka.
Rychcice - małżeństwa.
Rok 1866 / Akt 1 Ludwik Józef Marynow. Powinno być Marynowski ( dysponuję zdjęciem aktu oraz jego odpisem z 1902r).
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Ślub 1842 /36 Jakub Lewiński i Marianna Mostkowski - Płońsk
powinno być Marianna Mostek
powinno być Marianna Mostek
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Witam,
znalazłem kilka błędów w genetece:
1) Cieksyn, 1862, chrzty, nr 75:
jest Jan Kruze, powinno być Jan Krauze; na podstawie skanu aktu przesłanego przez ap w Mławie
2) Warszawa św. Jan, 1867, zgony, nr 163
jest Tekla Kruzer, powinno być Tekla Kruze; na podstawie skanu w metrykach
3) Warszawa św. Krzyż, 1830, śluby, nr 22
jest Michał Krucza + Anna Grotkowska, powinno być Michał Kruze + Anna Grotkowska; na podstawie aktów ślubów ich dzieci (Florentyny, św. Krzyż, 1857, nr 147 i Jakóba Nawiedzenia NMP, 1862, nr 153).
Pozdrawiam
Piotrek
znalazłem kilka błędów w genetece:
1) Cieksyn, 1862, chrzty, nr 75:
jest Jan Kruze, powinno być Jan Krauze; na podstawie skanu aktu przesłanego przez ap w Mławie
2) Warszawa św. Jan, 1867, zgony, nr 163
jest Tekla Kruzer, powinno być Tekla Kruze; na podstawie skanu w metrykach
3) Warszawa św. Krzyż, 1830, śluby, nr 22
jest Michał Krucza + Anna Grotkowska, powinno być Michał Kruze + Anna Grotkowska; na podstawie aktów ślubów ich dzieci (Florentyny, św. Krzyż, 1857, nr 147 i Jakóba Nawiedzenia NMP, 1862, nr 153).
Pozdrawiam
Piotrek
-
Sznober_Barbara

Indeksacja NMP na Lesznie
Marto,
wysłałam gotowy indeks S1890 NMP na Lesznie. Wróciła wiadomości, że nie dotarł. Nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam. Barbara
wysłałam gotowy indeks S1890 NMP na Lesznie. Wróciła wiadomości, że nie dotarł. Nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam. Barbara