Krystyna.waw pisze:sylweczenka pisze: wydaje mi sie ze to jego testament
Klikałaś w ten link bez zalogowania?
niestety trzeba sie zalogowac to ja nie wiem jak tu wsawidz zdjecie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Oto jedno z ostatnich publicznych zdjęć Halinki:Pobłocka_Elżbieta pisze: ......
Wracając do Halinki:
W 1963 roku Halinka poślubiła Paulla Fiddiana, który był sekretarzem Konserwatorium Muzycznego na Uniwersytecie w Melbourne. Paull był kierownikiem Sidney Myer Free Concerts przez wiele lat w latach 60. i 70.
Halinki bratanica Margareth Benkam .

Zastanawiające jest ,iz na listach pasażerskich ,Kuba64 pisze:Witam,
dziękuję za wszystkie informacje. Mam jeszcze, z ciekawości, jedno pytanie: Jadwiga występuję o obywatelstwo Commonwealth we wrześniu 1939 roku, jej mąż Stanisław rok później, dlaczego więc akta Jadwigi są tak skromne; 1 strona a jej męża aż 16.
Pozdrawiam,
Kuba
Oto jedno z ostatnich publicznych zdjęć Halinki:Pobłocka_Elżbieta pisze: ......
Wracając do Halinki:
W 1963 roku Halinka poślubiła Paulla Fiddiana, który był sekretarzem Konserwatorium Muzycznego na Uniwersytecie w Melbourne. Paull był kierownikiem Sidney Myer Free Concerts przez wiele lat w latach 60. i 70.
Halinki bratanica Margareth Benkam .
https://www.zrobtosam.com/PulsPol/Puls3 ... y_id=15249
Z tego co wiem, Jadwiga przyjechała di Australia już wraz ze Stanisławem Tarczyńskim, co wskazuje na datę 22 Sierpnia (a nie lipca) 1912 roku. Tak przynajmniej wynika z podania Stanisława o przyznanie obywatelstwa Commonwealth.Pobłocka_Elżbieta pisze: Zastanawiające jest ,iz na listach pasażerskich ,
brak Jadwigi dd.Kilbach (biorąc pod uwage oboczności nazwiska).
Sama Jadwiga ,po zawarciu związku małżenskiego posługuje ,
się nazwiskiem Tarczynska,brak panieńskiego
Należy dotrzeć do emigracji Jadwigi z 1912r.listy pasażerów
TARCZYNSKA JADWIGA DE TARCZYNSKA Jadwiga: Nationality - Polish: Date of Birth - 31 January 1891:
Date of Arrival - 22 July 1912: Arrived per GNEISENAU NDL: Certificate Number - 21: Date of Issue - 25 September 1939: First registered at Surrey Hills [Contains 1 black and white photograph]