Sobiescy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Sobiescy

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Czy ktoś z Państwa ma wiedzę na temat bocznych gałęzi Sobieskich? Może ktoś z noszących to nazwisko robił wywód swoich przodków? Być może uda się odnaleźć żyjących dalszych krewnych w linii męskiej króla Jana?
Może nazwisko to pojawia się w waszych drzewach?
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Nowik_Andrzej

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Nowik_Andrzej »

Cypriana Kamila Norwida wychowywała prababka, Hilaria Sobieska, której mąż pochodził z jednej z linii rodu króla Jana III.

Na stronie
http://www.genealogia.okiem.pl/norwid.htm
znajduje się wywód przodków wieszcza w linii Sobieskich aż do 13 pokolonia: do Mikołaja Sobieskiego, który miał z kolei w szóstym pokoleniu królewskiego potomka.

Pozdrawiam

Andrzej Nowik
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Dzięki Andrzeju.
Wiktoria Hilaria Sobieska z d. Bujno wyszła faktycznie za Józefa Jakuba Sobieskiego. Ta linia, mimo kilku drobnych pomyłek (Sobiescy połączyli się z Norwidami dwukrotnie) jest w miarę jasna. Co do wywodu zamieszczonego na wspomnianej stronie, to do 9 pokolenia jest OK. Dalej niestety to pomieszanie osób.
Matką Jana Sobieskiego, który miał za sobą Gołuchowską, nie była Katarzyna Oleśnicka. Imię ojca się zgadza, ale to nie ten Stanisław. Tak już jest z Sobieskimi, że nie mieli szczęścia do opracowań genealogicznych. Pracuję teraz nad uporządkowaniem tego gąszczu.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Serdeczności
Waldemar Fronczak
www.biurowaldi.pl
Bogdan_Sobieski

Post autor: Bogdan_Sobieski »

Mozliwie jestem z tej bocznej linji,napisalem o tym do Pana Waldemara,ale bez odpowiedzi.
Pozdrawiam Bogdan Sobieski.
Awatar użytkownika
Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Niepiekło »

Nazwisko Skibniewski spotyka się w księgach metrykalnych parafii Skibniew Podawce na Podlasiu.
1851 Tomasz Sobieski l.28 poślubił Franciszkę Brzozowską. W 1855 urodził im się syn Józef.
1864 zmarła Weronika 1rok, córka Teofila Sobieskiego i Małgorzaty z Sobieskich z Buczyna Ruskiego.
1901 Szymon Sobieski z Buczyna Ruskiego s. Teofila i Małgorzaty z Sobieskich poślubił Aleksandrę Dybowską c. Franciszka i Emilii.
1878 urodził się Władysław Sobieski s. Konstantego i Heleny z Karpińskich. W 1886 urodził im się kolejny syn Józef.
Wątpię aby ci Sobiescy byli spokrewnieni z rodziną Jana III. Wymieniony wyżej Tomasz zatrudnił się w dobrach Buczyn Ruski jako robotnik najemny.
Pozdrawiam
Lech Niepiekło
sobieska

sobiescy

Post autor: sobieska »

witam serdecznie ja nosze nazwisko SOBIESKA wiem ze dziadkowie to kresacy
Robert_Kostecki

Sympatyk

sobiescy

Post autor: Robert_Kostecki »

Awatar użytkownika
Grażyna_Przybysz

Członek PTG
Legenda

sobiescy

Post autor: Grażyna_Przybysz »

Szukam Małgorzaty Sobieskiej matki Kunegundy Hilchen, żony Franciszka Hilchena (ze wszystkimi możliwymi odmianami nazwiska). Ogólnie Ziemia Liwska, przełom XVIII i XIX w. W aktach określani jako szlachta.

Pozdrawiam
Grażyna
Robert_Kostecki

Sympatyk

sobiescy

Post autor: Robert_Kostecki »

Być może chodzi tu o następujących:
- akt urodzenia/chrztu Marianny Pilchen (zapewne zły odczyt indeksującego), córki Franciszka i Małgorzaty Sobieskiej ze wsi Rasztów, która została ochrzczona w parafii Klembów w 1798 roku (akt nr 1560);
- akt zgonu Jana Hilken (zapewne zły odczyt indeksującego), syna Franciszka i Małgorzaty Sobieskiej ze wsi Łochowo, parafia Kamionna (akt nr 68 ).

Robert
Awatar użytkownika
Grażyna_Przybysz

Członek PTG
Legenda

sobiescy

Post autor: Grażyna_Przybysz »

Tak, tych i wielu innych. Moja Kunegunda urodzona w Dobrym w 1786 jako Chinglanówna. Chciałabym coś znaleźć o ich rodzicach. Znalazłam akt zgonu Małgorzaty, umiera w Rudzie k. Mińska Maz, w 1820 r. ale brak danych o rodzicach, choć zgłasza syn.
Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”