Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Kromplewski_Franciszek pisze:Sanowne Koleżanki i Koledzy
na tej stronie http://www.vse-adresa.org/book-of-memor ... surname-63 Книга Памяти Жертв Коммунистического Террора . Znalazłem poniższe nazwiska 4-rech braci straconych przez system stalinowski w 1937roku :
Кромплевский Виталий Францевич
Кромплевский Леон Францевич
Кромплевский Станислав Францевич
Кромплевский Франц Францевич
To sa prawdopodobnie moi dalecy kuzyni . Chcę nawiązać z ich potomkami kontakt , ale nie znam żadnych do nich adresów . Otrzymałem w tej sprawie pismo z Archiwum z Sankt Petersburga z nazwiskami dzieć i żon straconych braci i nic więcej . Bardzo prosze o wskazowki jak ich odszukać i nawiązać z nimi kontaky .
Franciszek Kromplewski
Witam!
Rzeczywiście w kilku miejscach podane są informacje o tych czterech osobach straconych w czasie terroru 1937-1938. Jeśli przysłali Panu dane imienne o rodzinach tych ludzi, to trzeba przeprowadzić poszukiwania wykorzystując bardzo liczne organizacje na terenie Rosji z pomocą dostępu przez internet (przeważnie trzeba się zarejestrować - ochrona prywatności). Linki do tych stron wyświetlą się po wpisaniu do Google frazy: поиск людей
Przypadkiem znalazłem jednego studenta który szuka kontaktu: http://vkontakte.ru/id36653979 Роман Кромплевский
Sprawdziłem też teren całej Ukrainy - bez rezultatu.
Myślę, że Kromplewskich w USA Pan już zidentyfikował (jest tam ich sporo).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Kromplewski_Franciszek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Kromplewski_Franciszek »

Szanowny Jurku przepraszam , że zwracam sie po imieniu tz zgodnie z przyjęta zasada w Polskim Tow. Gen. Bardzo dziękuję za podane wskazówki . Wprawdzie osobiście szukałem Kromplewskich w Portalu W Kontakcie , ale mi szczęście nie dopisało . Dzięki Tobie mam namiary i już napisałem pierwszą infortmację do studenta Kromplewskiego Romana .
Teraz będę szukał Kromplewskich przez podaną przez Ciebie wskazowkę
поиск людей .To prawda Kromplewskich-Krumplewskich jest sporo w USA Młode pokolenie nie bardzo jest zainteresowane genealogią swoich przodków i nie podejmują tego tematu . Moich kuzynów w Rosii i , Europie i USA jest najwięcej pod nazwiskiem Krumplewski Mój rodowód przekracza liczbę ponad 400 osób. A najstarszy mój przodek nazywał się Kumplis. Czy Twoi przodkowie także sa pochodzenia litewskiego?
Serdeczności
Franek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Cieszy mnie to, że w jakimś stopniu moje porady są przydatne. Mam informacje o sprawnym działaniu dużego portalu poszukiwawczego http://poiskpeople.ru/
Odszukałem na nim zapis losów kilku jeńców wojennych.
Moje nazwisko pochodzi od oboczności imienia Atanazy, a brzmienie nie jest litewskie (litewski Antanas = Antoni), lecz greckie (Athanasios). Imię to było kiedyś rozpowszechnione na cześć św. Atanazego Wielkiego, biskupa Aleksandrii. Jest nas kilkanaście rodzin w Polsce, w Słowacji, na zachodniej Ukrainie, a wielokrotnie więcej w USA (emigracja zarobkowa z Austro-Węgier). Trudno doszukać się pokrewieństwa, nawet przy identycznym zapisie nazwiska.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
szubog

Sympatyk
Mistrz

Post autor: szubog »

Witam. Interesuje mnie nazwisko Szuberski.
Szukam informacji o Pawle Szuberskim ur 7. 04. 1841r. zm. 10. 03 1888r. Był studentem uniwersytetu Dorpat, dziś to miasto Tartu. Był właścicielem jakiegoś gospodarstwa ziemskiego w guberni Mińsk. Pracował też jako szef odcinka kolejowego Moskwa - Brześć. Zmarł w Gorodeja Station.
Interesuje mnie każda informacja.
Z poważaniem - Bogdan Sz.
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

szubog pisze:Witam. Interesuje mnie nazwisko Szuberski.
Szukam informacji o Pawle Szuberskim ur 7. 04. 1841r. zm. 10. 03 1888r. Był studentem uniwersytetu Dorpat, dziś to miasto Tartu. Był właścicielem jakiegoś gospodarstwa ziemskiego w guberni Mińsk. Pracował też jako szef odcinka kolejowego Moskwa - Brześć. Zmarł w Gorodeja Station.
Interesuje mnie każda informacja.
Z poważaniem - Bogdan Sz.
Witaj...
w księdze/spisie dróg z 1916 roku znalazłam :
Szuberski Erast syn Piotra, inżynier , od 30/03/1916r. zarządzający Pietrogrodską siecią/linią kolejową na trasie Moskwa-Wind.-Ryb. ( dwóch skrótów nie jestem w stanie rozszyfrować);
może rodzinka ?
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

KrystynaJovanovic pisze:Witam Panie Jurku,

Prosze o sprawdzenie nazwisk Jakub Stussi/Sztiussi ,Ivan Golikov w Petresburgu lub okolicach. I Szymon Zapolski w powiecie minskim.
Z gory bardzo dziekuje.
Krystyna
Witaj
Krysiu W księdze adresowej S.Petersburga z roku 1916 występują:
Iwan syn A.
Jwan syn G.
Iwan syn Iwana
Iwan syn Mikołaja
adresy też widnieją ale bardzo słabo widoczne.
Nazwiska Stussi/Sztiusi nie znalazłam.

A co wiesz więcej o Zapolskim ?
Joanna z d. Sawicka

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Pawel_Jurewicz pisze:Witam,
Kilkakrotnie pojawia sie Irkuck w postach, kto może wie coś więcej o dostepie do ksiąg metrykalnych tamtejszego kościoła katolickiego z okresu końca XIXw?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie, niestety próby kontaktu z tamtejszymi organizacjami polskimi pozostały bez echa.
Dziekuję
Paweł Jurewicz
Witaj Pawle...
nie wiem jakie Cię nazwisko interesuje ale...
w księdze adresowej Irkutska z roku 1916 znalazłam Jurewicz chyba Franciszek syn Macieja ? występują skróty daltego nie jestem pewna imion
Joanna z d. Sawicka

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

heyah33 pisze:Witam serdecznie poszukuje wszelkich śladów pobytu mojej rodziny w Rosji wiadomo mi jest że w czasie pierwszej wojny światowej zostali przesiedleni z Broku powiat Ostrów Mazowiecka do Moskwy poza tym żadnych więcej szczegółów nazwisko GRYNAGIEL
Witaj
przejrzałam księgę adresową Moskwy z roku 1923 - Twoje nazwisko nie figuruje. :cry:
Joanna z d. Sawicka

karrrol08

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: karrrol08 »

Witam serdecznie :)

Poszukuję wszelkich informacji o bracie mojego prapradziadka - Mikołaju Grzybickim, który wraz z rodziną wyjechał do Rosji i zamieszkał w Archangielsku lub okolicy. Nie znam niestety przybliżonej daty wyjazdu. Nie znam też daty urodzenia Mikołaja, ale mój prapradziadek urodził się w roku 1856. Sam skłaniałbym się ku temu, że Mikołaj był młodszy od swojego brata. Obaj na pewno urodzili się w Józefowie (gmina Lipowiec Kościelny) koło Mławy.
Wiem natomiast, że Mikołaj i jego żona mieli 6 dzieci - 5 synów i córkę Katarzynę.Wiem też, że gdy w Rosji wybuchła jakaś wojna cała rodzina przyjechała do Polski przeczekać ten najgorszy czas. Przekaz rodzinny mówi, że w tym czasie żadne z dzieci nie były jeszcze dorosłe.

W związku z powyższym mam kilka pytań:
1. Czy w tamtych czasach (koniec XIX wieku) popularne były dobrowolne wyjazdy Polaków na wschód?
2. Jak zapisać nazwisko Grzybicki w alfabecie rosyjskimi? Ja sam niestety tego języka nie znam...
3. O jaka wojnę może chodzić w tym wypadku? że nawet z Archangielska trzeba było uciekać...
4. Gdzie mógłbym poszukiwać informacji o Mikołaju i jego synach, bo na pewno w wojsku jakiś ślad po sobie pozostawili?

Liczę na pomoc i pozdrawiam :)
Karol
Awatar użytkownika
Da_Ta

Sympatyk

Post autor: Da_Ta »

Witam!
Nazwisko Grzybicki pisze sie po rosyjsku Гжибицкий. Czesto robili pomylki. Moze byc takze Гржибицкий i Грибицкий.
Linki:
http://lib.pomorsu.ru/exile/Polska_ssylka/
http://www.lib.ua-ru.net/diss/cont/65032.html
Pozdrawiam
Tatiana
Anna99

Sympatyk

Post autor: Anna99 »

Witaj, Joasiu!
Dziękuję serdecznie za informacje o Sławińskich w armii carskiej i ogromnie jestem wdzięczna, że zainteresowałaś się tym nazwiskiem w księdze adresowej Permu.
Odnaleziony w tej księdze Stefan Sławiński syn Antoniego, inżynier - chyba "budowy dróg żelaznych" - był bratem mojej babci, u której zmarł w 1922 roku już w Polsce. Sławinskich Andżeli c. Juliewa i Aleksandra s. Mikołaja w tej chwili w rodzinnej konstelacji zlokalizować nie potrafię, ale pokrewienstwo prawdopodobne. Czy moglabym Cię prosić o dostępne informacje o Sławinskich z Permu?
Z wdzięczna, serdeczną myślą pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Anna99 pisze:Witaj, Joasiu!
Dziękuję serdecznie za informacje o Sławińskich w armii carskiej i ogromnie jestem wdzięczna, że zainteresowałaś się tym nazwiskiem w księdze adresowej Permu.
Odnaleziony w tej księdze Stefan Sławiński syn Antoniego, inżynier - chyba "budowy dróg żelaznych" - był bratem mojej babci, u której zmarł w 1922 roku już w Polsce. Sławinskich Andżeli c. Juliewa i Aleksandra s. Mikołaja w tej chwili w rodzinnej konstelacji zlokalizować nie potrafię, ale pokrewienstwo prawdopodobne. Czy moglabym Cię prosić o dostępne informacje o Sławinskich z Permu?
Z wdzięczna, serdeczną myślą pozdrawiam. Anna
Aniu

Sławiński Stefan s. Antoniego figuruje w Permskiej Służbie Telegraficznej Dróg Żelaznych - Służba Tjagi (niestety nie wiem co to oznacza) jako inżynier technik , ul. B.Jamskaja 9 i figuruje też jako przedstawiciel prawosławnych w ' obszczestwie posobia ';

Sławiński Aleksander s. Mikołaja- pomocnik kontrolera w Kontroli Permskiej Żelaznych dróg, ul. B.Jamskaja 79 albo 70 (słabo widoczne)

Sławińska Andżela c. Juliewa wymieniona jako mieszkanka na ul. B.Jamskaja - 1 część prawej strony Wierchot do Solikamsk.(skrót Solikamskiej ?)
Z tego co wnioskuję ulica B.Jamskaja odnosi się do ich zamieszkania czyli wszyscy mieszkali na tej samej ulicy :wink:

może Jerzy Ci pomoże w słownictwie, którego ja nie znam...
Joanna z d. Sawicka

rooller

Sympatyk

Post autor: rooller »

Witam, zgodnie z zaleceniem Joanny :) wpisuje tu zapytanie nt. rodziny Łosakiewicz. A przy okazji też może znajdą się też Sadowscy....
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

1. Czy w tamtych czasach (koniec XIX wieku) popularne były dobrowolne wyjazdy Polaków na wschód?
Nie wiem czy wyjazdy były popularne, ale były. Np moi dziadkowie (rodzony i stryjeczny) urodzeni w Warszawie w latach 1860 i 1862 na swoje zaślubiny do Warszawy w 1891 r, przyjechali jeden z Kijowa drugi z Kiszyniowa. Mój ojciec urodził się w 1902 r w Irkucku, jego starszy brat w 1893 r, w Kijowie.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

rooller pisze:Witam, zgodnie z zaleceniem Joanny :) wpisuje tu zapytanie nt. rodziny Łosakiewicz. A przy okazji też może znajdą się też Sadowscy....
Witaj
księga adresowa S.Petersburga z roku 1916 - występują :
- Łosakiewicz Wiaczesław syn Stanisława ul. Sampconiewskij 105 A
- Łosakiewicz Stanisław syn Pawła ul. Newskij 10

Sadowskich figuruje bardzo dużo - może napisz imiona jakie Cię interesują.
Joanna z d. Sawicka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”