Parafia Sulerzyż
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
klocek_danuta

- Bea

lista miejscowości jest w pierwszym poście w tym wątku: http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 01&start=0klocek_danuta pisze:Beatko a może jest tak miejscowość Pieńki lub Pieńki Fustynowskie. Tak nazwa jest na pewno taki zapis mam w akcie urodzenia moja mama.
Szukam dobrej duszy genealogicznej, której trafiło się szperać w aktach ziemskich i grodzkich w AGAD odnośnie Gumowskich z Gumowa w parafii Sulerzyż lub która natknęła się na to nazwisko szukając swoich.
Ksiąg parafialnych ocalało z tej parafii niewiele.
Jakub Filip Bartołd z Klonowa, parafia Pałuki poślubia 20 lutego 1789 roku Zofie Gumowską w Gumowie, parafia Sulerzyż. Swiadkami byli Jakub Gumowski, Stefan Zabowski (duże "ż" na początku) i Stanisław Gumowski.
To wszystko co znalazłem.
Przemek Kisielewski
Jakub Filip Bartołd z Klonowa, parafia Pałuki poślubia 20 lutego 1789 roku Zofie Gumowską w Gumowie, parafia Sulerzyż. Swiadkami byli Jakub Gumowski, Stefan Zabowski (duże "ż" na początku) i Stanisław Gumowski.
Przemek Kisielewski
-
klocek_danuta

Witam Ciebie Przemku! Parafia Sulerzyż to źródło informacji na temat moich przodków. Na pewno nie jest mi obce nazwisko Gumowski . Odwiedzając cmentarz w Sulerzyżu takie nazwisko widziałam, nie jestem pewna ale odwiedzałam również cmentarz w Glinojecku i Dziektarzewie. Na pewno będę miała na uwadze w dalszych poszukiwaniach.Pozdrawiam Danuta
- Bea

Niestety, mało kto z nas doszedł w swoich poszukiwaniach aż tak daleko do wieku osiemnastego....przeski pisze:Szukam dobrej duszy genealogicznej, której trafiło się szperać w aktach ziemskich i grodzkich w AGAD odnośnie Gumowskich z Gumowa w parafii Sulerzyż lub która natknęła się na to nazwisko szukając swoich.
Przemek Kisielewski
To raczej Ty bardziej możesz nam pomóc, a nie odwrotnie
Sprawdziłam nazwisko Gumowski w książce Dzieje Ciechanowa i ziemi ciechanowskiej Stanisława Pazyry, gdzie można znaleźć spisy urzędników i elektorów. No i ci twoi w ogóle się nie udzielali (aż dziwne, bo przy elekcji Augusta II w 1697 r. wymienionych jest aż 1138 osób). W zestawie jest tylko niejaki Jan Gumowski, który jest wymieniony w 1764 r. przy okazji elekcji Stanisława Augusta i jako viceregent, burgrabia grodzki płocki. No, ale o nim to pewnie słyszałeś, bo dużo go w internecie (np. Jan Gumowski z Gumowa h. Rola * ca. 1734 † ca. 1796)
Innych Gumowskich nie ma - albo się nie udzielali, albo nie mieszkali tu od zawsze tylko skądś przyjechali.
Żabowskiego w ogóle nie ma w tych spisach.
Natomiast Bartołd występuje jako:
* w elekcji Augusta II (1697 r.)
Bartołd Jan h. Grzymała z Brzozowa
Bartołd (Bartułt) Jakub h. Grzymała z Brzozowa
Bartołd Maciej h. Grzymała z Brzozowa
Bartołd Marcin h. Grzymała z Brzozowa
występują tu też nazwiska Bartułt i Bartholt.
W innych elekcjach (1632, 1648, 1674, 1764) - nie występują.
z innej beczki...
Ja zaś przeglądając księgę urodzeń z 1876 z Sulerzyża natrafiłam na akt (nr. 14) Stefani Gumowskiej. No, ale to pewnie już wiesz...
Dziękuje bardzo jeszcze raz.
Zastanawia polityczna aktywność Bartołdów z Brzozowa.
Zdecydowana ich większość mieszkała w Bartołdach.
Była również jedna linia w Zielonej ale też mieszkali oni w innych parafiach okolicy.
Może kiedyś AGAD weźmie się za indeksacje ksiąg sądowych? Jeżeli będzie jeszcze co indeksować? Słyszałem, że są w marnym stanie.
Przemek Kisielewski
Zastanawia polityczna aktywność Bartołdów z Brzozowa.
Zdecydowana ich większość mieszkała w Bartołdach.
Była również jedna linia w Zielonej ale też mieszkali oni w innych parafiach okolicy.
Może kiedyś AGAD weźmie się za indeksacje ksiąg sądowych? Jeżeli będzie jeszcze co indeksować? Słyszałem, że są w marnym stanie.
Przemek Kisielewski