merdigon pisze:1. Proszę o potwierdzenie - w zaznaczonym zakresie są dwa akta, jeden bliźniaków Zofii i Wojciecha dzieci Piotra Nawidowskiego i Felicji oraz akt Anny c. Tomasza Smolka i Katarzyny. Jaka jest data drugiego chrztu (Anny)?
https://i.ibb.co/gWs3TSk/12-bli-niaki-i-jeden-akt.png
Ja tam widzę trzy akty chrztu.
W pierwszym nazwisko ojca niekoniecznie musi brzmieć Nawidowski (Naniczowski?). Tak samo nie byłbym wcale pewien imienia matki jako Felicja (widzę tam raczej
Felicis = Feliksa, tj. imię męskie, cokolwiek miałoby to znaczyć). Imiona dzieci to chyba Krzysztof i Wojciech. Nie widzę imienia Zofia.
W drugim jest Wojciech, syn Wojciecha Kopciaka [?] ze Zbiskówki i Doroty.
Nie mam pojęcia, jaka (i czy w ogóle jakaś) data jest przed słowem
Annam. Może tam jest po prostu
item (następnie, dalej, podobnie), co by oznaczało tę samą datę, co wyżej, ale nie mam porównania, jak pisano gdzie indziej początkowe „I”.
Też tak odczytuję (albo raczej zgaduję).
Ja tutaj widzę chrzest trojaczków: Stanisława, Małgorzaty i Zofii, dzieci Macieja Kośmiczkiego [?] i Zofii ze wsi Biskówka [?].
Napisano po polsku: Bieniasz.
Być może tam jest dwoje dzieci, imię drugiego to chyba Jan, a pierwszego jakby Zofia, ale głowy za to nie dam (tylko zgaduję).
Chrzest był na św. Jana (czyli 24 VI).
Mogę to przetłumaczyć, ale to i tak niczego nie wyjaśni. Nie mam pojęcia, co piszący miał na myśli.
Erata to pewnie
errata (pomylone).
Potem jest: „Chłopiec Mateusz rzemieślnika Andrzeja z Rud [?]. Metryka Siraków”.
Chyba żadna część po imieniu to nie jest nazwisko, tylko funkcja (raz po łacinie, raz po polsku).
Factor i urzędnik to tyle co ‘zarządca’.