Akty zgonów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Akty zgonów

Post autor: A.Michałowski »

Witam,

Czy jest możliwe,że ksiądz nie spisał aktu zgonu,bo osoba zgłaszająca była biedna i nie miała czym zapłacić ?
W Genetyce w l.1825-1831,są wpisane akty urodzeń 4 córek Jana i Kassyldy Zagrodzkich:Joanna,Matylda,Kasylda,Placyda.Jest akt zgonu Matyldy z r.1831,natomiast pozostałych osób brak.
Jan Zagrodzki zmarł w r.1831 z odniesionych ran.Wdowa została sama.
Jej matka Kasylda Graul wdowa po weterynarzu wojskowym,w r.1838 starając się wielokrotnie o emeryturę po mężu,który zmarł w tym roku w Kownie w podaniu do Namiestnika w Warszawie złożyła oświadczenie,że mn.jej córka Kassylda Zagrodzka ma tylko dwoje dzieci tj.syna Jana,ur 1828 w Sochaczewie i Kasyldę Joanne ur.1825 w Warszawie.Brak aktów zgonu pozostałych 3 córek ,Jana i Kasyldy Zagrodzkich,które powinny być ewentualnie spisane przed rokiem 1838.Gdyby były Księgi ludności ze Starego Miasta z tych lat,może by się coś wyjaśniło.
Samotnym wdowom ciężko się żyło w tamtych czasach....

Pozdrawiam,

Aleks.
Ostatnio zmieniony śr 16 paź 2024, 10:47 przez A.Michałowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

genetece

Nie sądzę. Jak wynika z rachunków za pogrzeby - na koszt parafii chowano relatywnie często, a to znacznie większy wydatek.

Poza tym opłata za sporządzenie ASC była bardzo niska.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MichalskiMichał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MichalskiMichał »

Akty zgonów spisywano tam, gdzie osoba zmarła. Możliwe, że akty, których szukasz są gdzie indziej. Ja np. znalazłem akt zgonu mojego praprapradziadka w parafii odległej od miejsca urodzenia i zamieszkania około 40 km bowiem tam pracował sezonowo.
Michał
Andrzej75

Sympatyk

Re: akty zgonów

Post autor: Andrzej75 »

A.Michałowski pisze:W Genetyce w l.1825-1831,są wpisane akty urodzeń 4 córek Jana i Kassyldy Zagrodzkich
Nie Kasyldy, tylko Salomei.
A.Michałowski pisze:Joanna,Matylda,Kasylda,Placyda.Jest akt zgonu Matyldy z r.1831,natomiast pozostałych osób brak.
Przecież AZ Placydy też jest (w 1835 r.).
Tak samo jest w Genetece AZ Joanny (w 1827 r.).
---
Czyli niczego nie brakuje.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: akty zgonów

Post autor: A.Michałowski »

Rzeczywiście są.Chyba muszę zmienić okulary! Dziękuje.

Aleks. 8)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”